Ημερίδα για τον Εθελοντισμό Με ιδιαίτερη επιτυχία διοργανώθηκε στον Πειραιά ημερίδα με θέμα: «Εθελοντισμός – Κοινωνική Αλληλεγγύη και Κοινωνική Συνοχή». Πρόκειται για πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Στέφανου Χρήστου και διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Αττικής, την Περιφερειακή ενότητα Πειραιά και το Πάντειο Πανεπιστήμιο και με δεδομένο ότι το 2011 ανακηρύχθηκε Ευρωπαϊκό έτος Εθελοντισμού.

Παρά τις πρωτοφανείς συνθήκες που ζει η χώρα μας, τη δύσκολη καθημερινότητα και την πανελλαδική απεργία, η παρουσία του κόσμου ήταν σημαντική.

Μετείχαν, ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης  Πειραιώς και Φαλήρου κ.κ. Σεραφείμ, ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Δημήτρης Κατσικάρης, η Αντιπεριφερειάρχης Αττικής κα Λιλίκα Βασιλάκου, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Αθηνών κ. Κώστας Παπαντωνίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Αττικής κ. Βασίλης Κόκκαλης, ο Υποδιοικητής Σχολής Ναυτικών Δοκίμων κος Παστουσέας, ο Δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας κ. Λουκάς Τζανής, εκπρόσωποι όλων των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Κώστας Καράμπελας, ο Αντιπρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Γ. Τσιρίδης, Σπύρος Σπυρίδων, Γ. Μπενέτος, Αλ. Μαντσιώκα, Μ. Χολέβα, Κ. Αθανασόπουλος,   Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Πρόεδρος του ΕΚΚΑ κ. Παναγιώτης Αλτάνης, η Πρόεδρος του Φάρου Τυφλών κα Σιδέρη, η Πρόεδρος του ΚΕΑΤ κα Τσιλιμιγκάκη, η Πρόεδρος του κέντρου Αποθεραπείας και αποκατάστασης αναπήρων Παίδων και Πρόεδρος των Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας κα Χαλβατζά, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγου γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με αναπηρία κ.Λυμβαίος.  

Κηρύσσοντας την έναρξη της ημερίδας, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός τόνισε την παρουσία της Αυτοδιοίκησης στη διαμόρφωση πολιτικής, στην ενεργό παρουσία και υποστήριξη του πολίτη και τη βαρύτητα που δίνει η Περιφέρεια Αττικής στη διαμόρφωση προϋποθέσεων για την κοινωνική συνοχή.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Στέφανος Χρήστου τόνισε ότι η ημερίδα πραγματοποιείται σε μια οριακά κρίσιμη στιγμή για την ελληνική κοινωνία όσον αφορά στις κοινωνικοοικονομικές διεργασίες και στο ρόλο που αποκτούν οι τοπικές κοινωνίες στη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής για τη άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων. Τα κοινωνικά προβλήματα είναι πολυδιάστατα, πολυποίκιλα και κατά συνέπεια η επίλυσή τους απαιτεί τη συμμετοχή του καθενός.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης  Πειραιώς και Φαλήρου κ.κ. Σεραφείμ που χαιρέτησε την εκδήλωση, είπε ότι για να φτάσουμε στην ποθητή συνοχή, οφείλουμε να μετατοπίσουμε την έγνοια και τη φροντίδα μας από τα στενά ατομικά συμφέροντα στις ανάγκες των συνανθρώπων μας. Η Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς εδώ και πολλά έτη, έχει αναπτύξει ένα σημαντικό εθελοντικό πρόγραμμα στις ενορίες της και η εμπειρία αυτή μπορεί να βοηθήσει και τους δικούς μας στόχους.

Η καθηγήτρια εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο κα Χριστίνα Ζαραφωνίτου, τόνισε τη σημασία του εθελοντισμού και το ρόλο της τοπικής κοινωνίας ως συνδετικού κρίκου και φορέα υλοποίησης κοινωνικών πολιτικών με βασική προϋπόθεση την υπευθυνοποίηση των πολιτών.

Ιδιαίτερη βαρύτητα η οποία καθόρισε και την επιτυχία της ημερίδας ήταν η συμμετοχή 21 οργανωμένων εθελοντικών οργανώσεων που μίλησαν για τις δικές τους εμπειρίες στην καθημερινή τους προσφορά.

Μετά το τέλος της ημερίδας, ένα εξίσου σημαντικό γεγονός έλαβε χώρα: Η υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά και του τμήματος Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου (Π.Μ.Σ.). Το πρωτόκολλο υπέγραψαν, ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Στέφανος Χρήστου και η καθηγήτρια εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου κα Χριστίνα Ζαραφωνίτου. Με το πρωτόκολλο συνεργασίας αναγνωρίζεται η αναγκαιότητα συνεργασιών και σύζευξης της επιστημονικής γνώσης με τις εφαρμόσιμες πολιτικές σε ένα σύνθετο, σύγχρονο, κοινωνικό περιβάλλον.