Γ. Πατούλης: «Η Περιφέρεια Αττικής θα συμβάλει με όλες τις δυνάμεις της στην προσπάθεια επιστροφής στην κανονικότητα. Στηρίζουμε με 10 εκατομμύρια ευρώ πληγείσες επιχειρήσεις και  επιπλέον χρηματοδοτούμε μέσω ΠΕΠ τη βελτίωση υποδομών της περιοχής»

20200702 4713 oΣτον Ναυτικό Αθλητικό Όμιλο στο Μάτι πραγματοποιήθηκε σήμερα συμβολικά η έναρξη της διαβούλευσης του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου της περιοχής.

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Δημήτρη Οικονόμου, τον Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη, τους γενικούς γραμματείς του Υπουργείου, Ευθύμη Μπακογιάννη και Κωνσταντίνο Αραβώση και τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), Γιώργο Στασινό, κήρυξε και επίσημα την έναρξη της διαβούλευσης με τους κατοίκους του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου για το Μάτι.

Στη εκδήλωση συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Θ. Αυγερινός ο Δήμαρχος Ραφήνας Πικερμίου Β. Μπουρνούς, ο Δήμαρχος Μαραθώνα Σ. Τσίρκας καθώς και εκπρόσωποι φορέων και κατοίκων.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Περιφέρεια Αττικής επισημαίνοντας μεταξύ άλλων, ότι θα συμβάλει με όλες τις δυνάμεις της στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει προκειμένου να επουλωθούν οι πληγές των πολιτών.

«Έχει έρθει η στιγμή αυτοδιοίκηση και κεντρική διοίκηση να ενώσουμε τις δυνάμεις μαςκαι να συμβάλουμε στη θεραπεία των πληγών των κατοίκων της περιοχής. Είναι ώρα να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις και οι υποδομές για να ζήσουν με ασφάλεια οι κάτοικοι στην περιοχή. Σήμερα είναι μία μέρα με έντονο συμβολισμό, καθώς ξεκινήσαμε τη διαβούλευση, κάνουμε μία ουσιαστική αρχή και είμαι βέβαιος ότι μέσα από την τήρηση των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων, όπως ειπώθηκε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, του χρόνου τέτοια εποχή, θα έχουμε δώσει όλοι μαζί λύσεις στα περισσότερα προβλήματα της περιοχής. Όλοι μαζί θα διασφαλίσουμε πως δε θα αδικηθούν ιδιοκτήτες ακινήτων τα οποία είναι νόμιμα κτίσματα».

 

 Γ. Πατούλης: Ενισχύουμε με καινοτόμες μεθοδολογίες τις επιχειρήσεις που επλήγησαν. Βελτιώνουμε τις δημόσιες υποδομές και αντικαθιστούμε τις αμιαντο-τσιμεντοσωλήνες στο δίκτυο ύδρευσης

 

Όπως επισήμανε στη συνέχεια με δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης «το προηγούμενο διάστημα η Περιφέρεια Αττικής, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αττική» 2014 – 2020 προχώρησε σε μια ιδιαίτερα καινοτόμα μεθοδολογία ενίσχυσης των επιχειρήσεων που επλήγησαν, βάσει της απώλειας εισοδήματος που είχαν μετά το συμβάν. Ειδικότερα μέχρι σήμερα στο πλαίσιο της προαναφερθείσας δράσης έχουν λάβει ενίσχυσή 400 επιχειρήσεις με συνολικό προϋπολογισμό 5 εκατομμύρια  ευρώ. Και δεν σταματάμε εδώ: εντός του καλοκαιριού θα εκδώσουμε νέα πρόσκληση ύψους περίπου 5 εκ. € για τη χρηματοδότηση υφιστάμενων και νέων επιχειρήσεων με έδρα τους Δήμους που επλήγησαν, προκειμένου να αναβαθμίσουν τον εξοπλισμό τους και τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Προσπαθούμε συντεταγμένα και αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία μας, να συμβάλουμε στην ανάκαμψη της τοπικής επιχειρηματικότητας και στην επιστροφή στην κανονικότητα και την ανάπτυξη.

Επιπλέον η Περιφέρεια Αττικής συμβάλλει και στη βελτίωση των υποδομών της ευρύτερης περιοχής, χρηματοδοτώντας μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αττική» 2014 – 2020 την κατασκευή νέων σχολικών κτιρίων (2ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Μάκρης, Νηπιαγωγείο Ανατολής), τη συνέχιση της λειτουργίας των κοινωνικών δομών (Κέντρα Κοινότητας και Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών), αλλά και με ιδίους πόρους την Αντικατάσταση αμιαντο-τσιμεντοσωλήνων στο δίκτυο ύδρευσης της Νέας Μάκρης, την αποξήλωση υλικών από αμίαντο, την υλοποίηση αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων σε καμένες εκτάσεις κλπ.».

Τοποθετήσεις πολιτικής ηγεσίας και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

 

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέγραψε τα πρώτα σχόλια και τους προβληματισμούς των κατοίκων για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Τόσο ο Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Χατζηδάκης, όσο και οι υφυπουργός και οι γενικοί γραμματείς ζήτησαν από τους κατοίκους της περιοχής να συνδράμουν με συγκεκριμένες προτάσεις στη βελτίωση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου, ώστε το Μάτι και όλη η πυρόπληκτη περιοχή να μην ξαναβιώσουν αντίστοιχες καταστροφές και να δοθεί νέα ζωή στην περιοχή. Οι δήμαρχοι από την πλευρά τους αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα οι παρεμβάσεις που θα γίνουν να λαμβάνουν υπόψη τους εκτός από τα τεχνοκρατικά στοιχεία και τις ανάγκες των κατοίκων.

Η Διαβούλευση για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε.) του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Ε.Π.Σ.) για την πυρόπληκτη περιοχή των Δημοτικών Ενοτήτων Νέας Μάκρης και Ραφήνας των Δήμων Μαραθώνος και Ραφήνας – Πικερμίου, Περιφέρειας Αττικής πραγματοποιείται και ηλεκτρονικά στον παρακάτω σύνδεσμο: http://www.ypeka.gr/el-gr/Public_Consultation

Επισυνάπτονται οι σχετικές φωτογραφίες

85_o.jpg JPG 292,85 KB18/08/21 10:52:45
965_o.jpg JPG 409,06 KB18/08/21 10:52:47
1336_o.jpg JPG 425,18 KB18/08/21 10:52:49
4713_o.jpg JPG 367,74 KB18/08/21 10:52:51
6271_o.jpg JPG 184,66 KB18/08/21 10:52:53
075641_IMG_5937.JPG JPG 1,08 MB18/08/21 10:52:56