Ρένα Δούρου: Η αποκατάσταση της Γαλλικής Σκάλας στο λιμάνι σηματοδοτεί την αποκατάσταση ενός εμβληματικού βιομηχανικού, λιμενικού μνημείου

parousiasi«Η αποκατάσταση της Γαλλικής Σκάλας στο λιμάνι σηματοδοτεί την αναβάθμιση ενός από τα σημαντικότερα τοπόσημα της πόλης του Λαυρίου και του ευρύτερου ιστορικού και αρχαιολογικού χώρου της Λαυρεωτικής» υπογράμμισε η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου στην εκδήλωση για την παρουσίαση της μελέτης για την αποκατάσταση της Γαλλικής Σκάλας Μεταλλείων Λαυρίου, που πραγματοποιήθηκε χθες στο Παλαιό Μηχανουργείο στο Λιμάνι Λαυρίου. Τον χαιρετισμό της Περιφερειάρχη στο πλαίσιο της διοργάνωσης της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Λαυρεωτικής, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Οργανισμού Λιμένος Λαυρίου Α.Ε. και της Εταιρείας Μελετών Λαυρεωτικής μετέφερε η Περιφερειακή Σύμβουλος Ιωάννα Στεργίου, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου.

«Βάζουμε ένα λιθαράκι σε ένα εμβληματικό έργο, ένα έργο πνοής που ‘μιλάει’ για το χθες κοιτώντας κατάματα το σήμερα και το αύριο»

Μεταξύ άλλων, η Ρένα Δούρου αναφέρθηκε στους λόγους που η Περιφέρεια Αττικής στηρίζει το κρίσιμης σημασίας έργο της αποκατάστασης της Γαλλικής Σκάλας με χρηματοδότηση πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ: «Πρόκειται για ένα έργο που η σημασία του είναι υπερτοπική – αφορά συνολικά την Αττική. Ένα έργο που απαντά σε ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και της επιστημονικής κοινότητας της Λαυρεωτικής. Γιατί η αποκατάσταση της Γαλλικής Σκάλας στο λιμάνι σηματοδοτεί την αποκατάσταση ενός εμβληματικού βιομηχανικού, λιμενικού μνημείου», υπογράμμισε η ίδια. «Ενός χώρου που περιέχει πολλές μνήμες – ιστορικές, αρχιτεκτονικές, βιομηχανικές. Ενός σημείου αναφοράς για το Λαύριο καθώς συνδυάζει τη σύγχρονη ιστορία του τόπου, του εργατικού κινήματος, με τη βιομηχανική, μεταλλευτική και μεταλλουργική ιστορία του τόπου. Ενός χώρου που παράλληλα είναι στραμμένος και προς το αύριο. Γιατί η πόλη του Λαυρίου έχει όλες τις προϋποθέσεις για να συμβάλλει στο νέο, βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξη στο πλαίσιο της ανάταξης της οικονομίας του τόπου», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η Περιφερειάρχης επισήμανε ότι δεν πρόκειται για μια αποσπασματική ή μεμονωμένη απόφαση της Περιφέρειας. Αλλά για ένα τμήμα της γενικότερης πολιτικής της Περιφέρειας Αττικής σχετικά με την ανάδειξη, τη στήριξη, την αποκατάσταση κρίσιμων, ιστορικών, πολιτιστικών υποδομών σε όλη την Αττική. «Γιατί για τη Διοίκησή μας αυτές οι παρεμβάσεις δεν είναι κάποιου είδους πολυτέλεια ή εκ περισσού. Βρίσκονται στον πυρήνα των επιλογών, των αποφάσεων, της δράσης μας. Γιατί συμβάλλουν στην κοινωνική συνοχή μέσα από τη γνώση της Ιστορίας, αλλά και στο νέο, αποκεντρωμένο μοντέλο ανάπτυξης», τόνισε η ίδια προσθέτοντας: «Βάζουμε έτσι, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς όπως το ΕΜΠ, τον Δήμο Λαυρεωτικής, τον Οργανισμό Λιμένος Λαυρίου Α.Ε., την Εταιρεία Μελετών Λαυρεωτικής, ένα λιθαράκι σε ένα εμβληματικό έργο, ένα έργο πνοής που ‘μιλάει’ για το χθες κοιτώντας κατάματα το σήμερα και το αύριο».