Γ. Πατούλης: «Οι πόροι που διαθέτουμε για τον πολιτισμό δεν είναι «ξόδεμα» αλλά ουσιαστική επένδυση στον άνθρωπο και στο αύριο της Αττικής»

Ν. Γιατρομανωλάκης: «Με στρατηγική και συνένωση δυνάμεων ο πολιτισμός μπορεί να συμβάλει στην κοινωνική συνοχή αλλά και στην αναπτυξιακή δυναμική της περιφέρειας»

210203 giatromanwlakisΗ δρομολόγηση συνεργειών και κοινών πρωτοβουλιών με στόχο την ενίσχυση της πολιτιστικής ταυτότητας της Αττικής με σύγχρονους όρους αλλά και την ανάδειξη ιστορικών τοπόσημων με πολιτιστικό πρόσημο, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη με τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιο για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Ν. Γιατρομανωλάκη, στα γραφεία της Περιφέρειας.

Στη συνάντηση μετείχαν επίσης η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Μ. Βιδάλη, ο εντεταλμένος σύμβουλος σε θέματα θεατρικών και μουσικών εκδηλώσεων Χ. Ρώμας, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ι. Σελίμης, η Διευθύντρια του Γραφείου του Υφυπουργού Μ. Ανδρεάδη και ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Δ. Δρόσης.

Ο κ. Πατούλης ευχήθηκε καλή επιτυχία στον κ. Γιατρομανωλάκη με αφορμή την ανάληψη των νέων ενισχυμένων καθηκόντων του, διαμηνύοντας την ξεκάθαρη βούληση του για συνεργασία με στόχο να ενισχυθεί η υπεραξία της Αττικής στην μετά covid εποχή, όπως ανέφερε, μέσα από την επένδυση στον πολιτισμό.

Από την πλευρά του ο κ. Γιατρομανωλάκης ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη για την ευαισθησία και το ενδιαφέρον που επιδεικνύει σε ζητήματα πολιτισμού, επισημαίνοντας πως ο πολιτισμός εκτός από αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών, μπορεί να αποτελέσει και αναπτυξιακό εργαλείο για την Αττική.

Ειδικότερα κατά τη συζήτηση εξετάστηκαν τρόποι συνεργασίας με στόχο την υλοποίηση δράσεων, σε συνεργασία και με τους Δήμους, που θα αναδεικνύουν την πολιτιστική δυναμική της Αττικής, αλλά και ζητήματα που σχετίζονται με την καλλιτεχνική εκπαίδευση. Προς αυτή την κατεύθυνση συμφωνήθηκε να συγκροτηθεί μία κοινή επιτροπή με εκπροσώπους της Γενικής Γραμματείας Σύγχρονου Πολιτισμού και της Περιφέρειας για την καταγραφή και επεξεργασία των σχετικών προτάσεων.  «Στο πλαίσιο της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης στοχεύουμε στη συνεργασία, προς όφελος των πολιτών» ανέφερε ο κ. Πατούλης και πρόσθεσε πως θα εξεταστούν και οι δυνατότητες ένταξης στο ΕΣΠΑ δράσεων σε αυτό το πλαίσιο. Από την πλευρά του ο κ. Γιατρομανωλάκης παρουσίασε το σχέδιο για ανάπτυξη γεωγραφικών αξόνων πολιτιστικής και δημιουργικής παραγωγής εντός της Περιφέρειας Αττικής και πώς αυτοί μπορούν να δημιουργήσουν πολλαπλασιαστικά οφέλημεταξύ διαφορετικών τομέων του πολιτισμού αλλά και των γειτονικών Δήμων. «Κοιτάζοντας τη μεγάλη εικόνα και αναπτύσσοντας συνέργειες, η Περιφέρεια Αττικής και οι Δήμοι εντός της, μπορούν να καταστήσουν τον πολιτισμό μοχλό ανάπτυξης».  

Σε δηλώσεις τους τόνισαν τα εξής:

Υφυπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Ν. Γιατρομανωλάκης

Είχαμε τη χαρά να έχουμε μία πάρα πολύ εποικοδομητική συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Αττικής τον κύριο Πατούλη. Έχουμε κοινές απόψεις σχετικά με τη σημασία του πολιτισμού, τόσο για τους πολίτες της Αττικής, σε σχέση με τον εκπαιδευτικό του χαρακτήρα, όσο και ως προς τον αναπτυξιακό του χαρακτήρα και τον ρόλο που μπορεί να παίξει για την προώθηση της Περιφέρειας Αττικής και στον τομέα του τουρισμού. Επίσης, ο πολιτισμός έχει τη δυνατότητα να διαδραματίσει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη αναπτυξιακή στρατηγική της Περιφέρειας Αττικής, την οποία μας ανέπτυξε ο περιφερειάρχης, οπότε προσβλέπουμε σε μία μακρόχρονη πολύ στενή συνεργασία.

Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης

 

Είχαμε σήμερα τη χαρά και την τιμή να υποδεχτούμε τον νέο Υφυπουργό Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλα  Γιατρομανωλάκη, με τον οποίο συμμεριζόμαστε την άποψη ότι δικαίως μπορούμε ελπίζουμε για ένα καλύτερο αύριο, με όχημα τον πολιτισμό. Κοινή μας βούληση είναι να χτίσουμε μία  στενή συνεργασία με τον Υφ. Πολιτισμού για την ενίσχυση του σύγχρονου πολιτιστικού κεφαλαίου της Αττικής. Αποτελεί βαθιά μου πεποίθηση πως όταν εγκρίνεις κονδύλια στον τομέα του πολιτισμού , δεν ξοδεύεις χρήματα, αλλά επενδύεις στον πολίτη, στη νέα γενιά στο αύριο της χώρας. Συγχρόνως επενδύεις στην ανάπτυξη της Αττικής μας. Σε αυτό το πλαίσιο θα δρομολογήσουμε πλήθος ενεργειών, τις οποίες σχεδιάζουμε και με την Αντιπεριφερειάρχη πολιτισμού την κυρία Βιδάλη και τον Εντεταλμένο Περιφερειακό μας σύμβουλο για τα θέματα του πολιτισμού κύριο Χάρη Ρώμα. Είμαι αισιόδοξος ότι τα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας θα είναι πολύ καλά, με δεδομένη τη δυναμική του νέου υφυπουργού αλλά και τη βούληση της Περιφέρεια Αττικής, να επενδύσει στον πολιτισμό και στους άξιους Έλληνες καλλιτέχνες μας.  

 

 

Επισυνάπτονται οι σχετικές φωτογραφίες

photo giatromanolakis 1.JPG JPG 851,22 KB19/08/21 08:32:05
photo giatromanolakis 2.JPG JPG 456,18 KB19/08/21 08:32:11
photo giatromanolakis 3.JPG JPG 710,81 KB19/08/21 08:32:11