Τη λειτουργία της Γραμμής Βοήθειας για την Άνοια 1102, η οποία δημιουργήθηκε από την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής, του Υπουργείου Υγείας και του ΕΔΔΥΠΠΥ ανακοίνωσαν σήμερα ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης και η Πρόεδρος της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών Π. Σακκά

Γ. Πατούλης: «Σήμερα ερχόμαστε ακόμη ένα βήμα πιο κοντά σε πολίτες τρίτης ηλικίας, υποστηρίζοντας τη Γραμμή Βοήθειας για την Άνοια. Προτεραιότητά μας η διατήρησης της υγείας όλων των πολιτών και η διασφάλιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας»

Π. Σακκά: «Στόχος μας κανένα άτομο με άνοια στην Ελλάδα, όπου κι αν ζει, να μην μένει χωρίς ενημέρωση και υποστήριξη»

Τη δημιουργία της Γραμμής Βοήθειας για την Άνοια 1102 από την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής, του Υπουργείου Υγείας και του ΕΔΔΥΠΠΥ, ανακοίνωσαν σήμερα ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης και η  Πρόεδρος της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών, Π. Σακκά σε διαδικτυακή Συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν από κοινού.

Παρέμβαση έκανε η Υφυπουργός Υγείας Ζ. Ράπτη ενώ συμμετείχε και η Γενική Διευθύντρια του ΕΔΔΥΠΠΥ Μ. Αϊδίνη

Η γραμμή πλαισιώνεται από εξειδικευμένους σύμβουλους / επαγγελματίες υγείας, γιατρούς νευρολόγους και ψυχιάτρους, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, που παρέχουν άμεσα ενημέρωση, καθοδήγηση, συμβουλές και διασύνδεση και απευθύνεται σε:

 • Άτομα με προβλήματα μνήμης
 • Ευρύ κοινό
 • Φροντιστές – Οικογένεια & φίλοι ατόμων με άνοια
 • Επαγγελματίες Υγείας

Η Γραμμή Βοήθειας 1102 λειτουργεί Δευτέρα – Παρασκευή 9:00-19:00 (εκτός αργιών). Παράλληλα με την τηλεφωνική επικοινωνία, παρέχει τη δυνατότητα επικοινωνίας μέσω livewebchat. Επιπλέον, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να στείλει email στο 1102@alzheimerathens.gr ακόμη και εκτός ωραρίου και ο εξειδικευμένος σύμβουλος θα επικοινωνήσει μαζί του.

Τη Συνέντευξη Τύπου παρακολούθησαν και ενημερώθηκαν για την πρωτοβουλία εκτός από τους Δημοσιογράφους, Δήμαρχοι, Κοινωνικοί Λειτουργοί και εκπρόσωποι διευθύνσεων Υγείας Δήμων απ΄όλη την Ελλάδα.

Γ. Πατούλης: «Στις προκλήσεις της πανδημίας απαντάμε, έχοντας ως προτεραιότητα την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας»

210226 anoia

Στην τοποθέτησή του ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως για την Περιφέρεια Αττικής η πρόληψη και η προαγωγή της υγείας  του πολίτη αποτελεί διαχρονική προτεραιότητα και σ΄αυτό το πλαίσιο διέτρεξε τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που έχουν υλοποιηθεί εστιάζοντας στις εξής:

 • Δημιουργία ενός ολοκληρωμένου προγράμματος 20 θεματικών πεδίων πρόληψης και προσυμπτωματικού ελέγχου σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του Π.Ο.Υ., εκ των οποίων ένα από αυτά αφορά στην Άνοια.
 • Δημιουργία Κοινοτήτων Φιλικών για την Άνοια για όλους τους Δήμους της Αττικής μας ώστε οι άνθρωποι που νοσούν να έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής και ελέγχου της καθημερινότητάς τους, να αντιμετωπίζονται με σεβασμό και να προσφέρουν στους συνανθρώπους τους.
 • Εντάχθηκε στην Ηλεκτρονική Πλατφόρμα των ΚΕΠ Υγείας το νόσημα της Άνοιας. Προσφέρεται λοιπόν, παράλληλα στο δημότη ένας σύγχρονος Ιατρικός Φάκελος-Λογισμικό στο οποίο μπορεί να εγγραφεί και να ενημερώνεται για τις προληπτικές του εξετάσεις, καθώς και για την επανεξέταση του τόσο σχετικά με την Άνοια, όσο και για επιπλέον 10 νοσήματα.

«Σήμερα ερχόμαστε ακόμη ένα βήμα πιο κοντά στους πολίτες τρίτης ηλικίας, υποστηρίζοντας τη Γραμμή Βοήθειας για την Άνοια της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών, μέσω της Περιφέρειας Αττικής και του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, δίνοντας στους ανθρώπους που νοσούν και τους φροντιστές τους, τη δυνατότητα εύκολα και άμεσα να απευθυνθούν σε εξειδικευμένους συμβούλους / επαγγελματίες υγείας, γιατρούς. Μέριμνά μας η διατήρηση της υγείας όλων των πολιτών και η διασφάλιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας» σημείωσε.

Παράλληλα αναφέρθηκε στην καινοτόμο πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής να εφαρμόσει ένα πρωτοποριακό σύστημα παρακολούθησης της υγείας ευάλωτων συμπολιτών μας (smartwatch), το οποίο θα παρακολουθείται από σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα.  Η φορητή συσκευή, δηλαδή ένα “έξυπνο” ρολόι το οποίο θα  διατεθεί στους ωφελούμενους θα στέλνει στην κεντρική πλατφόρμα διαχείρισης πληροφορίες σχετικές με την γεωγραφική θέση ωφελούμενου, τη θερμοκρασία σώματος του, τον ρυθμό καρδιακών παλμών του, το επίπεδο της συστολικής και διαστολικής πίεσης αίματός του, το επίπεδο οξυγόνου αίματος και την καταμέτρηση βημάτων. Μάλιστα, για την άμεση παρέμβαση σε περιπτώσεις ατυχημάτων, το σύστημα διαθέτει ειδική εφαρμογή ανίχνευσης πτώσης του ηλικιωμένου. Επιπλέον ο χρήστης θα μπορεί με το πάτημα ενός κουμπιού έκτακτης ανάγκης (SOS button) να ειδοποιεί το κέντρο διαχείρισης για την ανάγκη άμεσης υποστήριξης και επέμβασης.

«Στις προκλήσεις της πανδημίας απαντάμε,  έχοντας ως σταθερή μας προτεραιότητα την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας και την υποστήριξη των συμπολιτών μας με πρωτοπόρες δράσεις» τόνισε, καταλήγοντας.

Πρόεδρος της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών Π. Σακκά

Η Πρόεδρος της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών και Πρόεδρος του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Άνοια και τη νόσο Alzheimer Δρ Παρασκευή Σακκά υπογράμμισε πως η συνεχιζόμενη πανδημία Covid-19 επέτεινε σημαντικά τις ανάγκες για βοήθεια και υποστήριξη των 200.000 ατόμων με άνοια και 400.000 φροντιστών τους και ανέφερε πως τα αποτελέσματα έρευνας που έγινε από την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών σε 204 οικογένειες την περίοδο της πανδημίας δείχνουν ότι τα νοητικά συμπτώματα των ασθενών με άνοια επιδεινώθηκαν κατά 78% ενώ η ψυχολογική επιβάρυνση των φροντιστών αυξήθηκε κατά 79%.

«Για να καλύψουμε τις ανάγκες των ατόμων αυτών, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, την Περιφέρεια Αττικής και το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων, δημιουργήσαμε τη Γραμμή Βοήθειας 1102 που παρέχει:

 • Ενημέρωση γιατην άνοια, τις στρατηγικές πρόληψης της άνοιας
 • Συμβουλευτική σε άτομα με άνοια και μέλη των οικογενειών τους
 • Πρακτικές συμβουλές φροντίδας σε φροντιστές ατόμων με άνοια
 • Ενημέρωση για τις διαθέσιμες υπηρεσίες και τα προγράμματα για άτομα με άνοια
 • Συμβουλές αντιμετώπισης κρίσεων και διαταραχών συμπεριφοράς ατόμων με άνοια
 • Δικτύωση με τους Συμβουλευτικούς Σταθμούς για την Άνοια που λειτουργούν σε συνεργασία με το ΕΔΔΥΠΠΥ
 • Ενημέρωση επαγγελματιών υγείας
 • Διασύνδεση με τις Υπηρεσίες των Δήμων, των Κέντρων Υγείας, των νοσοκομείων, ιδιωτικών και δημόσιων φορέων που ασχολούνται με την τρίτη ηλικία και την άνοια

Στόχος μας κανένα άτομο με άνοια στην Ελλάδα, όπου κι αν ζει, να μην μένει χωρίς ενημέρωση και υποστήριξη» επισήμανε.

Υφυπουργός Υγείας Ζ. Ράπτη

Στην παρέμβαση της η Υφ. Υγείας Ζ. Ράπτη ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη για την ουσιαστική υποστήριξη σε δράσεις που σχετίζονται με την προστασία της ψυχικής υγείας, καθώς και την Πρόεδρο της ΕταιρείαςAlzheimer Αθηνών Π. Σακκά για τη σγκεκριμένη πρωτοβουλία. «Το Υπουργείο Υγείας στηρίζει τη δημιουργία της Γραμμής Βοήθειας για την Άνοια» τόνισε και πρόσθεσε πως στις προτεραιότητες του Υπουργείου είναι η στήριξη και επέκταση των δομών που φιλοξενού άτομα με άνοια στη βάση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Άνοια και το Alzheimer, η δημιουργία Μητρώου Ατόμων με Άνοια και η ενίσχυση των προγραμμάτων υποστήριξης και ενημέρωσης ασθενών και φροντιστών, τα οποία πραγματοποιούνται εξ’ αποστάσεως. Παράλληλα υπογράμμισε πως ενισχύονται με προσωπικό όλες οι δομές υποστήριξης των ατόμων με άνοια και κατέληξε λέγοντας πως θα σταθεί αρωγός στης προσπάθειες της Περιφέρειας Αττικής και της Εταιρείας Altzheimer Αθηνών.

Διευθύντρια ΕΔΔΥΠΠΥ Μ. Αιδίνη

Η Γενική Διευθύντρια του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ) Μ. Αιδίνη χαρακτήρισε τη νόσο Alzheimer, «ως σύγχρονη επιδημία του 21ου αιώνα» και υπογράμμισε την ανάγκη να παρέχονται τα μέσα αυτά που θα προστατεύσουν τους πολίτες από την ασθένεια. Στη συνέχεια τόνισε τα εξής:«Ως Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων ξεκινήσαμε μια καινοτόμα συνεργασία το Νοέμβριο του 2017 με την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών μετά από πρωτοβουλία των δυο προέδρων, της κας Σακκά και του κ. Πατούλη. Μέσω του προγράμματος «Δημιουργία Συμβουλευτικών Σταθμών για την Άνοια στην Κοινότητα», δημιουργήσαμε έως τώρα72 Συμβουλευτικούς Σταθμούς για την Άνοια πανελλαδικά στις ήδη υπάρχουσες δομές των Δήμων μελών μας, για παράδειγμα τα ΚΑΠΗ, (ενώ στο άμεσο χρονικό διάστημα θα ολοκληρωθεί και η εκπαίδευση νέων στελεχών, αυξάνοντας τον αριθμό των Συμβουλευτικών Σταθμών στους 80), με περισσότερους από 150 εκπαιδευμένους επαγγελματίες υγείας των Δήμων-μελών μας οι οποίοι εποπτεύονται από την εταιρεία Alzheimer Αθηνών, με το συντονισμό του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων,  παρέχοντας έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση μέσω εργαλείων καθώς και υποστήριξη στα άτομα με διαγνωσμένα προβλήματα μνήμης και Άνοια καθώς και στους φροντιστές τους με συγκεκριμένες μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις. Στο πλαίσιο της λειτουργίας των Συμβουλευτικών Σταθμών, υποστηρίζεται η δικτύωση και η διασύνδεση, τόσο οριζόντια-μέσα στις δομές τοπικής αυτοδιοίκησης- όσο και με εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας και ψυχικής υγείας, διασφαλίζοντας το συνεχές της φροντίδας.

Το υπάρχον αυτό Δίκτυο Συμβουλευτικών Σταθμών που μόλις αναφέραμε, το εξελίσσουμε λοιπόν,  υποστηρίζοντας τη Γραμμή Βοήθειας για την Άνοια, καθώς κάποιος από αυτούς τους σταθμούς σίγουρα βρίσκεται πολύ κοντά στον τόπο κατοικίας πολλών δημοτών με άμεση και γρήγορη πρόσβαση».

Επισυνάπτονται οι σχετικές φωτογραφίες

photo anoia 1.jpg JPG 602,41 KB19/08/21 08:43:36
photo anoia 2.jpg JPG 760,17 KB19/08/21 08:43:39
photo anoia 3.jpg JPG 357,06 KB19/08/21 08:43:42