Σε συνέντευξη Τύπου, ενόψει της εκδήλωσης για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας (28 – 31 Μαΐου 2015), την Τετάρτη 29/4, ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Γιώργος Γαβρίλης ανέγνωσε τον χαιρετισμό της Περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου. Στον χαιρετισμό της η Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι η «Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας, που διοργανώνει φέτος ο Πειραιάς, αποτελεί μια πρόσκληση και μια πρόκληση».

Πρόσκληση «προκειμένου φέτος αυτός ο θεσμός να μετατραπεί σε εφαλτήριο για μια καινοτόμο, γαλάζια ανάπτυξη με επίκεντρο τα λιμάνια και τις ακτές της Αττικής» και πρόκληση «προκειμένου το μοντέλο ανάπτυξης των τεσσάρων μεγάλων λιμανιών της Αττικής, του Πειραιά, της Ελευσίνας, της Ραφήνας και του Λαυρίου, να ανταποκριθεί στις πιεστικές ανάγκες μιας οικονομίας που επιζητεί επειγόντως οξυγόνο».

«Για να γίνει πράξη αυτή η πρόκληση απαιτείται σχεδιασμός, σοβαρή και συστηματική δουλειά στη βάση κοινών τεχνολογικών και επιστημονικών επεξεργασιών, με συνέργεια όλων των εμπλεκόμενων παραγόντων. Δηλαδή της κεντρικής εξουσίας, των δύο βαθμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των επαγγελματιών όλων των κλάδων του χώρου, της επιστημονικής κοινότητας και βέβαια των τοπικών κοινωνιών μέσα από τις συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται στο χώρο αυτόν».

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού της Περιφερειάρχη