Σιμόν ντε Μποβουάρ: «Αρκεί μια πολιτική, οικονομική ή θρησκευτική κρίση για να θέσει τα δικαιώματα των γυναικών ξανά υπό αμφισβήτηση»

Europe ComΧαιρετισμό απηύθυνε σήμερα, η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, κατά την έναρξη του Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου με αντικείμενο «Χτίζοντας Υγιείς Σχέσεις ανάμεσα στα Δύο Φύλα», που διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας σε συνεργασία με Το Χαμόγελο του Παιδιού, μεταξύ 22-23 Σεπτεμβρίου 2016 στο Μουσείο Ακρόπολης.
Η Περιφερειάρχης, υπογράμμισε μεταξύ άλλων, ότι «βιώνουμε μια «πικρή εξίσωση» μεταξύ των φύλων ως αποτέλεσμα της κρίσης. Μια «πικρή εξίσωση» που συχνά καταλήγει στη βία».
Ακολουθούν βασικά σημεία από την ομιλία της Περιφερειάρχη:
• Το Συνέδριο αποτελεί μέρος ενός Προγράμματος που απευθύνεται στον έφηβο και στην έφηβη με στόχο την πρόληψη και την αποτροπή του φαινομένου της έμφυλης βίας. Απευθύνεται δηλαδή σε μια κρίσιμη ηλικία κατά την οποία διαμορφώνονται τα στερεότυπα φύλου.
• Ειδικά σήμερα, περίοδο κατά την οποία η βία τείνει να γίνει καθημερινή, είτε με κρούσματα μπούλινγκ στα σχολεία για παράδειγμα, τέτοιες εκπαιδευτικές παρεμβάσεις είναι απαραίτητες.
• Σήμερα δε βιώνουμε μόνο την οικονομική κρίση. Βιώνουμε κρίση Δημοκρατίας, εκείνη που πλήττει σειρά κοινωνικών δικαιωμάτων, εμφανίζοντάς τα ως «πολυτέλειες», και τοποθετώντας τα στη λίστα των παράπλευρων απωλειών.
• Βρισκόμαστε στην εποχή που είχε περιγράψει η Σιμόν ντε Μποβουάρ, όταν καλούσε τις γυναίκες σε διαρκή εγρήγορση, επισημαίνοντας ότι τα δικαιώματα των γυναικών δεν μπορούν ποτέ να θεωρούνται δεδομένα καθώς «αρκεί μια πολιτική, οικονομική ή θρησκευτική κρίση για να τα θέσει ξανά υπό αμφισβήτηση».
• Έμπνευση μας, και παράλληλα κινητήριος δύναμη, θα είναι η γυναίκα της «διπλανής πόρτας». Εκείνη που βίωσε τις διακρίσεις και τη βία στο πετσί της.
• Σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε, ο καθένας από τη δική του θέση ευθύνης, σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης, οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι η έμφυλη διάσταση αποτυπώνεται ουσιαστικά σε όλες τις δημόσιες πολιτικές.
• Η Περιφέρεια Αττικής, στέκεται έμπρακτα στο πλευρό των γυναικών που υπέστησαν βία, διασφαλίζοντας με ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση τη συνέχιση της λειτουργίας των 5 Συμβουλευτικών Κέντρων και των 4 Ξενώνων φιλοξενίας γυναικών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, που βρίσκονται σε διάφορες περιοχές της Αττικής, για τα επόμενα τρία χρόνια.
• Ένα βήμα που θα το ακολουθήσουν και άλλα. Σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για να σπάσουμε το πέπλο της σιωπής, να ενημερώσουμε, και να στηρίξουμε τις γυναίκες θύματα.