«Τον αγώνα για τη μη-λήθη τον δίνουμε όλοι μαζί για να μην επιτρέψουμε στις δυνάμεις του φανατισμού και του σκότους να αφήσουν τα ίχνη τους»

Χαιρετισμό στην εκδήλωση του Συλλόγου Μικρασιατών Αιγάλεω “Νέες Κυδωνίες” για την παρουσίαση του λευκώματός του «Μικρασιατών Ίχνη – Από τη Μικρά Ασία στο Αιγάλεω», απέστειλε η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου. Μεταξύ άλλων η Περιφερειάρχης τόνισε στο χαιρετισμό της:

•        Θέλω να σας ευχαριστήσω για τις δημιουργικές δραστηριότητες του Συλλόγου σας. Για το σπουδαίο έργο σας. Ένα έργο μνήμης. Ένα έργο για το μέλλον της πατρίδας μέσα από την άσβεστη ανάμνηση των Χαμένων Πατρίδων.

•        Στο προσφυγικό λοιπόν μπόλι οφείλει το Αιγάλεω τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του: ως πόλη μνήμης και ως προπύργιο κατά των ρατσιστικών και ξενοφοβικών στερεοτύπων.

•        Και αυτό ακριβώς το μπόλι, το συντηρείτε εσείς, με τη συμβολή σας. Με δραστηριότητες και με έργα όπως αυτό το Λεύκωμα, που ιχνηλατεί την πορεία των προσφύγων, από τη Μικρά Ασία ως το Αιγάλεω. Ένας δρόμος αναμνήσεων στρωμένος με φωτογραφίες – αποτυπώματα ζωής ατομικής και συλλογικής.

•        Αυτήν ακριβώς την συλλογική ιστορία την υπηρετούν οι “Νέες Κυδωνίες”. Την υπηρετείτε εσείς με τον τρόπο της δράσης και της δημόσιας πολιτιστικής παρέμβασης. Βάζοντας κι εσείς μια πολύτιμη ψηφίδα, σε αυτό το ανεκτίμητης αξίας μωσαϊκό. Το μωσαϊκό της α-λήθειας. Της μη λήθης.

•        Τον αγώνα για τη μη-λήθη τον δίνουμε όλοι μαζί – καθένας από το δικό του μετερίζι. Για να μην λησμονήσουμε ποτέ. Και για να μην επιτρέψουμε στις δυνάμεις του φανατισμού και του σκότους να αφήσουν τα ίχνη τους

•        Έτσι τιμούμε πραγματικά εκείνους που έμειναν για πάντα στη μαρτυρική γη. Κι έτσι κτίζουμε ένα παρόν κι ένα μέλλον αντάξιο των παραδόσεων του πλουραλισμού, της ανεκτικότητας και της συνύπαρξης. Των αξιών δηλαδή που κάνουν δυνατούς τους λαούς.