Γ. Πατούλης: «Ενισχύουμε ισόρροπα το περιβαλλοντικό αποτύπωμα όλων των Δήμων της Αττικής. Στην Ελευσίνα λόγω και της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας θα ακολουθήσουν πολλές παρεμβάσεις με αναπτυξιακό πρόσημο, από την Περιφέρεια»

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης υπέγραψε την Πράξη για την υλοποίηση έργων βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας στο Δημαρχιακό Μέγαρο του Δήμου Ελευσίνας, προϋπολογισμού 358.000 ευρώ, παρουσία του Δημάρχου Ελευσίνας Α. Οικονόμου.

Στη συνάντηση με αφορμή την υπογραφή, συμμετείχαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λ. Κοσμόπουλος, ο Γ. Γραμματέας του Δήμου Χ. Παναγιωτούλιας και ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Δ. Δρόσης. 

210314 eleysina

Ειδικότερα τo έργο αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση του Δημαρχιακού Μεγάρου Ελευσίνας κατά δύο ενεργειακές κλάσεις (από την υφιστάμενη κλάση Δ θα καταταγεί στην κλάση Β) με βάσει τις παρακάτω παρεμβάσεις :

  • Εφαρμογή θερμομόνωσης στο δώμα με U?0,45 W/m2 K
  • Eγκατάσταση αερόψυκτης κεντρικής αντλίας θερμότητας τουλάχιστον 265kW
  • Eγκατάσταση τερματικών μονάδων τύπου fan coil δαπέδου BMS σύστημα αυτοματισμού και ελέγχου της αντλίας και των τερματικών μονάδων
  • Αντικατάσταση κουφωμάτων στην πρόσοψη με καινούρια με U?2 W/m2 K

Με τον τρόπο αυτό θα εξοικονομηθούν 109,3 (kwh/m2 έτος).

Οι παρεμβάσεις γίνονται στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας «Προώθηση της ενεργειακής απόδοσης της χρήσης ΑΠΕ και της Συμπαραγωγής και προώθηση Χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στις Αστικές Περιοχές» του Ε.Π. «Αττική». Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Να σημειωθεί πως μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο της πρόσκλησης ΑΤΤ088 της ΕΥΔΕΠ Περιφέρειας Αττικής, έχουν ενταχθεί 28 Δήμοι με συνολικό προϋπολογισμό 22,7 εκ. €, ενώ είναι σε διαδικασία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης 17 δήμοι με συνολικό αιτούμενο προϋπολογισμό 11,6 εκ. €. Με την κατασκευή και ολοκλήρωση των ως άνω έργων ενεργειακής αναβάθμισης δημοτικών κτιρίων, αναμένεται ότι θα επιτευχθεί συνολικά εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης των 11 εκ. KWh/έτος.

Ο Δήμαρχος Ελευσίνας Α. Οικονόμου ευχαρίστησε θερμά τον κ. Πατούλη για την πρωτοβουλία, επισημαίνοντας πως και ο Δήμος από την πλευρά του εστιάζει σε περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών. Μάλιστα, όπως ανέφερε, με αφορμή και τη διοργάνωση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας θα δοθεί περαιτέρω έμφαση σε τέτοιους είδους ζητήματα.

Τη διαβεβαίωση πως η Περιφέρειας θα συνεχίσει να στηρίζει το Δήμο Ελευσίνας προκειμένου να είναι εγκαίρως έτοιμη η πόλη για τη διοργάνωση έδωσε και ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λ. Κοσμόπουλος.

Ο κ. Πατούλης τόνισε πως  αυτή η πρωτοβουλία σηματοδοτεί τον ισχυρό προσανατολισμό της διοίκησης της Περιφέρειας σε περιβαλλοντικά ζητήματα και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Ενισχύουμε ισόρροπα το περιβαλλοντικό αποτύπωμα όλων των Δήμων της Αττικής. Στην Ελευσίνα λόγω και της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας θα ακολουθήσουν πολλές παρεμβάσεις με αναπτυξιακό πρόσημο, από την Περιφέρεια».

Επισυνάπτονται οι σχετικές φωτογραφίες

photo elefsina 1.jpg JPG 662,01 KB19/08/21 08:54:07
photo elefsina 2.jpg JPG 861,21 KB19/08/21 08:54:11