Γ. Πατούλης: «Επενδύουμε στην κυκλική οικονομία, με προτεραιότητα τη προστασία του περιβάλλοντος, μέσα από τη αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας»
Η αξιοποίηση των επεξεργασμένων εκροών από το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) του Δήμου Μαραθώνα αποτέλεσε κεντρικό αντικείμενο του συμφώνου της συναντίληψης και συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας Αττικής, ΕΥΔΑΠ ΑΕ και Δήμου Μαραθώνα.
Το σύμφωνο υπέγραψαν στα γραφεία της Περιφέρειας Αττικής ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης, ο Αν. Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Α.Ε. Α. Τόσιος και ο Δήμαρχος Μαραθώνα Σ. Τσίρκας.
Παρόντες στην υπογραφή του συμφώνου ήταν επίσης ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Α.Ε Χ. Σαχίνης, η Βοηθός Γενική Διευθύντρια Έργων Ανατολικής Αττικής της ΕΥΔΑΠ ΑΕ Τζίνα Στεφανάκου και ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Αττικής Δ. Δρόσης.
Με βάση το κείμενο του συμφώνου συνεργασίας, όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές αποδέχτηκαν να προβούν σε ενέργειες που θα συμβάλλουν στην επαναχρησιμοποίηση των παραγόμενων αστικών λυμάτων του Δήμου Μαραθώνα,για άρδευση καθώς και για αστική και περιαστική χρήση, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Η υπογραφή του εν λόγω συμφώνου αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη δημοπράτηση του έργου καθώς και για την έγκριση του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Με αφορμή την υπογραφή του συμφώνου συναντίληψης και συνεργασίας ο Περιφερειάρχης Αττικής επισήμανε:
«Επενδύουμε στην κυκλική οικονομία, μέσω της αξιοποίησης σύγχρονων τεχνολογιών, με σεβασμό και αίσθημα ευθύνης απέναντι στο περιβάλλον. Τα περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη από την επαναχρησιμοποίηση των εκροών από τα ΚΕΛ της Ανατολικής Αττικής είναι ιδιαίτερα σημαντικά.
Περιφέρεια, Δήμοι και ΕΥΔΑΠ συνεργαζόμαστε στενά, για να προστατέψουμε την υγεία των πολιτών και το περιβάλλον. Στις προτεραιότητές μας είναι η υλοποίηση σημαντικών έργων και υποδομών τα οποία θα αναβαθμίσουν την Αττική».
Το έργο έχει συνολικό προυπολογισμό 120 εκ. ευρώ χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Συνοχής και τελεί υπό τη διαχείριση της ΕΥΔΕΠ Περιφέρειας Αττικής. Πρωταρχικός σκοπός του έργου είναι η συμμόρφωση με την Οδηγία 91/271/ΕΚ σχετικά με την αποχέτευση και επεξεργασία λυμάτων, ενώ στρατηγικός στόχος του έργου είναι και η επαναχρησιμοποίηση των εκροών του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) για αστική – περιαστική χρήση και για άρδευση γεωργικών εκτάσεων. Το παραγόμενο ανακτημένο νερό από την επεξεργασία των λυμάτων από το εν λόγω ΚΕΛ θα είναι υψηλής ποιότητας, ασφαλές για την υγεία των πολιτών και θα είναι κατάλληλο για έναν μεγάλο αριθμό χρήσεων, όπως είναι η άρδευση καλλιεργειών, χώρων αναψυχής (πότισμα γκαζόν, γηπέδων γκόλφ, πάρκων, προαυλίων κ.α.), η περιβαλλοντική αναβάθμιση και η αστική χρήση (π.χ. πυροπροστασία).