Ένα από τα σημαντικότερα αθλητικά, πολιτιστικά και κοινωνικά γεγονότα παγκόσμιας εμβέλειας, ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας υπό τη διοργανωτική αιγίδα του ΣΕΓΑΣ, ολοκληρώθηκε την Κυριακή 11 Νοεμβρίου, με τη συμμετοχή-ρεκόρ περισσότερων από 55.000 δρομέων από 105 χώρες, οι οποίοιαπέδειξαν τη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης και ψυχής.

Κάτω από τον ηλιόλουστο αττικό ουρανό, 30.000 και πλέον θεατές όλων των ηλικιών απόλαυσαν έναν από τους καλύτερους αγώνες των τελευταίων ετών, χειροκρότησαν τους αθλητές και τις αθλήτριες – επαγγελματίες και ερασιτέχνες δρομείς – και δημιούργησαν μια καταπληκτική ατμόσφαιρα, τόσο στις εξέδρες του Καλλιμάρμαρου όσο και κατά μήκος της αυθεντικής διαδρομής του Μαραθωνίου.

Νικητής του Κλασικού Μαραθωνίου 2018, ο οποίος ήταν αφιερωμένος στη μνήμη του Βαλκανιονίκη Γρηγόρη Λαμπράκη, ήταν ο Κενυάτης Μπρίμιν Κιπκορίρ Μισόι, ενώ στις γυναίκες πρώτη έκοψε το νήμα του τερματισμού η συμπατριώτισσά του, Σέλμιθ Μουριούκι. Πανελληνιονίκες αναδείχθηκαν ο Κώστας Γκελαούζος και η Ελευθερία Πετρουλάκη, αντίστοιχα.

Η Περιφέρεια Αττικής στέκεται αρωγός σε κάθε προσπάθεια εξέλιξης του κορυφαίου αυτού αγώνα και, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος στήριξε τη διοργάνωση του 36ου Αυθεντικού Μαραθωνίου, ενώ για πρώτη φορά η Διεύθυνση Τουρισμού της Περιφέρειας Αττικής ανέλαβε τη φιλοξενία σπουδαίων προσωπικοτήτων από τον κόσμο του αθλητισμού, εξειδικευμένων tour operators και δημοσιογράφων, οι οποίοι θα προβάλλουν, με τη σειρά τους, τον Αυθεντικό Μαραθώνιο, την Αθήνα και την Αττική σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας της Περιφέρειας Αττικής, με τον ΣΕΓΑΣ, και των Εντεταλμένων Περιφερειακών Σύμβουλων, για τον Αθλητισμό κου Σπυρίδωνος Πάντζα και τον Τουρισμό κας Ελένης Δημοπούλου, καθώς και του Γενικού Συντονιστή του Μαραθωνίου Αθήνας, κο Μάκη Ασημακόπουλου, στο πλαίσιο υλοποίησης των δράσεων τουριστικής προβολής της Περιφέρειας Αττικής διοργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, η φιλοξενία στην Αθήνα κορυφαίων ξένων δημοσιογράφων και τουριστικών πρακτόρων με αφορμή τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας. Τέσσερις σημαντικές προσωπικότητες, ο καθένας έχοντας μια σημαντική ιστορία στο χώρο του διεθνούς δρομικού κινήματος και της δημοσιογραφίας, συμμετείχαν στο πρόγραμμα του 36ου Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας.

Ο κ. Μάκης Ασημακόπουλος και ο κ. Thom GilliganO Thom Gilligan, σημαντικός παράγοντας του Μαραθωνίου της Βοστώνης, ένας από τους μεγαλύτερους touroperators στο χώρο του Μαραθωνίου και επικεφαλής της διεθνούς ένωσης σχετικών με το μαραθώνιο touroperators, της T.O.U.R.S., διοργανωτής και ο ίδιος πολλών μαραθωνίων διεθνώς, φιλοξενήθηκε και ξεναγήθηκε στην Αθήνα, στη Μαρίνα του Φλοίσβου, στο Μουσείο της Ακρόπολης, στον Παρθενώνα και στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, συναντήθηκε με στελέχη του Μαραθωνίου Αθήνας στην έκθεση ERGO Marathon EXPO που πραγματοποιήθηκε στο Παλαιό Φάληρο (TAEKWONDO) και εντυπωσιάστηκε από τα 150 περίπτερα των εκθετών αθλητικών ειδών και ειδών διατροφής. Τόνισε σε δηλώσεις του ότι ο Αυθεντικός Μαραθώνιος έχει ανέβει σε πολύ υψηλά επίπεδα οργανωτικής τελειότητας και θεωρείται από τους κορυφαίους διεθνώς.

Ο Mario Antonio Catarino Machado, σημαντικός παλαίμαχος αθλητής της Πορτογαλίας με περισσότερους από 130 μαραθωνίους και υπερμαραθωνίους στο ενεργητικό του, σήμερα εκπροσωπεί ως δημοσιογράφος το εξειδικευμένο αθλητικό έντυπο SpiridonMagazine. Συμμετείχε, μάλιστα, και ως δρομέας στο μαραθώνιο τερματίζοντας με συγκίνηση στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο, εντυπωσιάστηκε από τον αριθμό, την εξυπηρέτηση και τη ζωντάνια των εθελοντών και δήλωσε ότι ο Μαραθώνιος Αθήνας είναι ίσως ένας από τους καλύτερα οργανωμένους μαραθωνίους που έχει ποτέ τρέξει στη ζωή του.

Ο έγκριτος Άγγλος δημοσιογράφος στο χώρο του διεθνούς αθλητισμού, David Lionel Owen, με μεγάλη εμπειρία στην κάλυψη θεμάτων των Ολυμπιακών και άλλων ηπειρωτικών Αγώνων για δεκαετίες, seniorcolumnist στο “InsidetheGames”, το πιο διάσημο καθημερινό ηλεκτρονικό newsletter του Ολυμπιακού κινήματος με δεκάδες χιλιάδες decisionmakers ως αποδέκτες, συμμετείχε στο συγκεκριμένο πρόγραμμα φιλοξενίας και διαπίστωσε και αυτός την αισθητή βελτίωση της οργάνωσης του μαραθωνίου της Αθήνας, αλλά και των γενικότερων τουριστικών και πολιτιστικών υποδομών της πόλης.

Τέλος, ο αθλητής/δημοσιογράφος και νέος συγγραφέας Miguel Calvo Anibarro από την Ισπανία, στέλεχος του γραφείου τύπου της Ισπανικής Ομοσπονδίας Στίβου και αρθρογράφος στο RunnersMagazineSpain, φίλος της Ελλάδας και του Μαραθωνίου Αθήνας, στο πλαίσιο της φιλοξενίας από την Περιφέρεια Αττικής και τον ΣΕΓΑΣ, άντλησε χρήσιμα στοιχεία και θετικές εντυπώσεις για το νέο, υπό έκδοση, βιβλίο του για την ιστορία του μαραθώνιου της Αθήνας.

Από τις 8 έως τις 11 Νοεμβρίου, οι φιλοξενούμενοι σε αυτό το ταξίδι εξοικείωσης (fam trip) είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα του 36ου Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας και να γνωρίσουν από κοντά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Αθήνας και ολόκληρης της Αττικής, όσον αφορά τον αθλητικό και εναλλακτικό τουρισμό, ενώ έμειναν ενθουσιασμένοι από τον πλούσιο αρχαίο και σύγχρονο πολιτισμό και τη γαστρονομία του τόπου.

Ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Αθλητισμού, Σπύρος Πάντζας, ο γενικός συντονιστής του Αυθεντικού Μαραθώνιου Αθήνας, Μάκης Ασημακόπουλος, και η αν. Προϊσταμένη Τμήματος Τουριστικής Προβολής της Δ/νσης Τουρισμού της Π.Α., Μαρία Παντελούς, με τους ξένους συμμετέχοντες στο fam tripΣε συνάντηση εργασίας των φιλοξενούμενων, του κ. Σπύρου Πάντζα, Εντεταλμένου Συμβούλου Αθλητισμού της Περιφέρειας Αττικής, της κας Μαρίας Παντελούς, αν. Προϊσταμένης Τμ. Τουριστικής Προβολής της Δ/νσης Τουρισμού της Περιφέρειας Αττικής, και του Γενικού Συντονιστή του Μαραθωνίου Αθήνας, κ. Μάκη Ασημακόπουλου, έγινε συζήτηση σε βάθος και ανταλλαγή απόψεων για την περαιτέρω βελτίωση, τόσο σε ποιοτικά, όσο και σε ποσοτικά στοιχεία του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας, αλλά και του γενικότερου πλαισίου φιλοξενίας των ξένων συμμετεχόντων και επισκεπτών στην Αθήνα για τον Μαραθώνιο.

Το πρόγραμμα του ταξιδιού εξοικείωσης περιελάμβανε επισκέψεις στη Μαρίνα Φλοίσβου και στο Ολυμπιακό Συγκρότημα Παραλιακής Ζώνης Φαλήρου, όπου οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν στις αθλητικές εγκαταστάσεις και στα ιστορικά μνημεία της περιοχής. Επισκέφθηκαν την έκθεση ERGO Marathon EXPO & το Κέντρο Εγγραφών ΑΜΑ στο Γήπεδο Tae-Kwon-Do, όπου διαπίστωσαν το εξαιρετικό επίπεδο οργάνωσης του κορυφαίου αυτού αθλητικού γεγονότος. Επίσης, μετά την επίσκεψη και την ξενάγηση στον Παρθενώνα και στο Μουσείο της Ακρόπολης, οι ξένοι αθλητικοί δημοσιογράφοι και εξειδικευμένοι touroperators περιηγήθηκαν στο ιστορικό κέντρο της

πόλης.Ιδιαίτερα συγκινητικές στιγμές για τους συμμετέχοντες στο famtrip ήταν η τελετή έναρξης και η αφή της φλόγας του Μαραθωνίου, αλλά και ο τερματισμός των δρομέων στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Υπολογίζεται ότι η φετινή διοργάνωση, με ρεκόρ συμμετοχών 55.000 δρομέων (σε όλες τις διαδρομές), εκ των οποίων οι 9.000 από το εξωτερικό, πρόκειται να ξεπεράσει τα 30 εκ. Ευρώ σε έσοδα για την πόλη της Αθήνας, ενώ έχει διαπιστωθεί ότι παρατείνει κατά δύο εβδομάδες τουλάχιστον την τουριστική σεζόν. Βασικό συμπέρασμα και σημαντική διαπίστωση όλων είναι ότι η πρωτοπορία και το επιτυχημένο μοντέλο διοργάνωσης ενός πολύ μεγάλου γεγονότος από μία αθλητική ομοσπονδία όπως ο ΣΕΓΑΣ δείχνει το δρόμο για το πως η σύμπραξη του δημόσιου και ιδιωτικού φορέα σε μία διοργάνωση μπορεί να αποτελεί τη βάση για μια υγιή, βιώσιμη, επιτυχημένη και παγκοσμίου κύρους αθλητική διοργάνωση με πολλαπλά οφέλη για τη χώρα.

Στην ίδια κατεύθυνση, της προβολής του Μαραθωνίου αλλά και του αθλητικού και όχι μόνο τουρισμού στην Αττική, κινείται το οκτασέλιδο διθυραμβικό αφιέρωμα για τον Κλασσικό Μαραθώνιο που φιλοξενεί στο “σαλόνι” του το δημοφιλέστερο ρωσικό τουριστικό περιοδικό “Vokrug Sveta” στο τεύχος Νοεμβρίου. Στο αφιέρωμα με τίτλο “Τρέχουμε όλοι”, ο δημοσιογράφος του περιοδικού, KirillSidorov, που έτρεξε πέρυσι κι ο ίδιος στη διοργάνωση, περιγράφει με γλαφυρό τρόπο τις εμπειρίες του, ενώ δηλώνει ενθουσιασμένος και για τη φετινή του συμμετοχή.

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για το δεύτερο δημοσίευμα σχετικά με τον Μαραθώνιο της Αθήνας, που προέκυψε από τη δημοσιογραφική αποστολή του περιοδικού “Vokrug Sveta” στην Αττική, κατόπιν πρωτοβουλίας του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας της Πρεσβείας της Ελλάδος στη Μόσχα, με τη συνεργασία της Δ/νσης Τουρισμού της Περιφέρειας Αττικής, του ΣΕΓΑΣ, της Οργανωτικής Επιτροπής του Αυθεντικού Μαραθωνίου Αθήνας και του Δήμου Μαραθώνα, αλλά και τη συνδρομή της ΓΕΠΟΕΤ και της Aegean Airlines.