Διαβιώντας σε μια εποχή, όπου τα φαινόμενα ρατσιστικής βίας και κοινωνικών αποκλεισμών απειλούν εκ νέου τις κοινωνίες μας, η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά, μας δίνει την ευκαιρία να επαναλάβουμε εμφατικά ότι φαινόμενα διακρίσεων, στιγματισμού, μίσους και φόβου πρέπει να εξαλειφθούν. Έχουμε χρέος να στεκόμαστε ξεκάθαρα απέναντι στις ανισότητες, τον κοινωνικό αποκλεισμό, τις διακρίσεις και την περιθωριοποίηση.

 
Η πολιτική μας βούληση να αποτελούμε αρωγό σε όλες τις πρωτοβουλίες των Ελλήνων Ρομά προκειμένου να διασφαλιστεί η πολυπόθητη ένταξή τους σε μία κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς και ανισότητες και να μπει ένα τέλος στις παθογένειες του παρελθόντος, εκφράζεται έμπρακτα και με συνέπεια καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας μας.

 
Για την Περιφέρεια Αττικής αποτελεί βαθιά πεποίθηση και αδιαπραγμάτευτη αρχή, η διαρκής στήριξη των Ελλήνων Ρομά προκειμένου να διασφαλιστεί το διαχρονικό αίτημα τους για την ομαλή ένταξή τους σε μία κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς και ανισότητες.

 
Η άριστη συνεργασία που έχουμε αναπτύξει με την Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ», σε συνδυασμό με την εκπόνηση τόσο της Εθνικής Στρατηγικής Κοινωνικής Ένταξης των Ελλήνων Ρομά 2021-2027 όσο και στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Σχεδίου της Περιφέρειας μας, αποδίδει καρπούς σε κρίσιμους τομείς δράσεις, όπως:

 
-Την «Καταπολέμηση και πρόληψη του αντιτσιγγανισμού και των διακρίσεων»
-Την «Προώθηση της συμμετοχής ευπαθών κοινωνικών ομάδων πολιτών Ρομά μέσω ενδυνάμωσης, συνεργασίας και εμπιστοσύνης»
-Την «Καταπολέμηση και πρόληψη της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού των Ρομά και μείωση του κοινωνικοοικονομικού χάσματος μεταξύ των Ρομά και του γενικού πληθυσμού».

Συγκεκριμένα, υλοποιούμε ειδικά προγράμματα πρόληψης, αγωγής υγείας, στέγασης και απασχόλησης, ενώ χρηματοδοτούμε με 6,5 εκατομμύρια ευρώ τα διευρυμένα Κέντρα Κοινότητας των δήμων της Αττικής, όπου υπάρχουν και παραρτήματα Ρομά. Εν μέσω της πανδημίας, ενσκύψαμε στο κρίσιμο ζήτημα της ανάγκης ουσιαστικής πρόσβασης των Ελλήνων Ρομά στις δομές υγείας.

Παράλληλα, υλοποιούνται δράσεις και προγράμματα όπως, μεταξύ άλλων:

-Κατασκηνωτικό Πρόγραμμα Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων παιδιών πολιτών Ρομά έτους 2020, έτους 2021 και 2022.
-Η Αττική γίνεται η πρώτη Περιφέρεια της Χώρας που χρηματοδοτεί δράση στήριξης νέων ελεύθερων επαγγελματιών Ρομά, με 1,5 εκατ. ευρώ.
-Χρηματοδότηση για τη λειτουργία και Παραρτήματος Ρομά στο Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Ασπροπύργου, συνολικής επιλέξιμης δαπάνης 317.307,17 ευρώ.
-Πρωτόκολλο συνεργασίας της Περιφέρειας Αττικής με την ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ ως προς τη διανομή γευμάτων, σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες πολιτών Ρομά το Μεγάλο Σάββατο και τη Κυριακή του Πάσχα.

Ως Περιφέρεια Αττικής θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις κοινότητες των Ρομά και να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες και τα προβλήματά τους. Έχουμε χρέος να στεκόμαστε ξεκάθαρα απέναντι στις ανισότητες, τον κοινωνικό αποκλεισμό, τις διακρίσεις και την περιθωριοποίηση. Πιστεύω βαθύτατα στην αναγκαιότητα λήψης διευρυμένων δράσεων για τη στήριξη της γυναίκας, των παιδιών, των μαθητών και σπουδαστών των νέων γενιών των Ρομά, αλλά και των οικογενειών τους.