Απάντηση σε ανάρτηση της ιστοσελίδας Documento για τις προσλήψεις προσωπικού στην Περιφέρεια Αττικής

Με αφορμή το περιεχόμενο ανάρτησης της ιστοσελίδας documento.gr σχετικά με τις προσλήψεις προσωπικού ορισμένου χρόνου από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής , για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που δημιουργεί η πανδημία του covid-19 , έχουμε να επισημάνουμε τα παρακάτω:

  1. Οι προσλήψεις έγιναν με απόλυτα νόμιμο και διαφανή τρόπο, με τις διαδικασίες που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία που ψηφίστηκε από τη Βουλή για να αντιμετωπιστεί η διαχείριση της πανδημίας. Η Βουλή θέσπισε το νομοθετικό πλαίσιο και η Περιφέρεια Αττικής απλά το εφαρμόζει, χωρίς παρεκκλίσεις.
  2. Όλες οι προσλήψεις έγιναν σε θέσεις και ειδικότητες που αφορούν τη διαχείριση των ζητημάτων της υγειονομικής κρίσης. Και η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης δεν απαιτεί μόνον υγειονομικό προσωπικό, αλλά υπαλλήλους πολλών διαφορετικών ειδικοτήτων.
  3. Οι προσλήψεις έγιναν με απόλυτη διαφάνεια. Σε αυτή την προκήρυξηπροσήλθαν εκατοντάδες συμπολίτες μας και υπέβαλλαν όπως όφειλαν αίτηση. Υποβλήθηκαν πάνω από 3.000 αιτήσεις, γεγονός που αποδεικνύει ότι η διαδικασία δεν έγινε εν κρυπτώ, για να εξυπηρετηθούν ημέτεροι, αλλά με απόλυτη διαφάνεια.
  4. Σε κανέναν από όσους κατέθεσαν αίτηση δεν ζητήσαμε να μας καταθέσει ούτε πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης και εγγυτέρων συγγενών, ούτε κομματική ταυτότητα. Άλλοι είναι αυτοί που αναζητούν σε λίστες προσλήψεων συγγενείς και φίλους, κρίνοντας προφανώς εξ ιδίων τα αλλότρια. Για τη σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής δεν υπάρχουν «δικά μας» και «ξένα παιδιά», δεν εξετάζουμε ούτε τι κόμμα ψηφίζουν, ούτε ποιον έχουν συγγενή. Αυτό που εξετάζεται είναι αν πληρούν τα προσόντα που απαιτούνται για να καταλάβουν μια θέση εργασίας που έχει συγκεκριμένες ευθύνες.
  5. Δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί πρέπει πρόσωπα που εκτέθηκαν ως υποψήφιοι σε αυτοδιοικητικές εκλογές ή έχουν συγγενική σχέση με υποψηφίους, να μην έχουν κι αυτά το δικαίωμα να διεκδικήσουν μια θέση εργασίας στην Περιφέρεια Αττικής, εφόσον διαθέτουν τα απαραίτητα προσόντα. Ποια στενόμυαλη αντίληψη «βάζει κόφτη» σε συμπολίτες μας,να διεκδικήσουν το δικαίωμα στη δουλειά; Είναι μειονέκτημα η ενεργός ενασχόληση με τα κοινά; Θα ποινικοποιήσουμε την πολιτική δράση γιατί έτσι αρέσει σε κάποιους; Η θα την επιτρέπουμε με βάση την κομματική ταυτότητα;
  6. Θέλουμε να τονίσουμε ότι η διαδικασία που επιλέξαμε εκτός από απολύτως νόμιμη, ήταν και απολύτως πρακτική, αφού μας επέτρεψε να καλύψουμε τις θέσεις σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, όπως δηλαδή επιβάλλουν οι έκτακτες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί. Σε καμία περίπτωση δεν ήταν πρόθεσή μας να παρακάμψουμε τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ, αντίθετα εμείς είμαστε που ως Διοίκηση έχουμε τονίσει επανειλημμένα την ανάγκη να εκσυγχρονιστεί το ΑΣΕΠ και να υπάρξει ένα λιγότερο γραφειοκρατικό και χρονοβόρο και περισσότερο ευέλικτο σύστημα προσλήψεων στους ΟΤΑ Α’ και Β’ Βαθμού. Σε αυτή την θέση εμμένουμε κι είναι ένα από τα ζητήματα που έχουμε θέσει στην Κυβέρνηση, για τα οποία πρέπει να υπάρξει νομοθετική αλλαγή.
  7. Τονίζουμε πως η συγκεκριμένη διαδικασία που επιλέχθηκε είχε την έγκριση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής και μάλιστα, υπερψηφίστηκε κι από την παράταξη που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ. Προφανώς αυτό δεν έπεσε στην αντίληψη του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ζαχαριάδη και των συντακτών του document.gr.
  8. Θεωρούμε εντελώς υποκριτική την προσπάθεια κάποιων κοινοβουλευτικών στελεχών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να εκμεταλλευθούν μικροκομματικά μια διαδικασία πρόσληψης προσωπικού στη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας. Κι είναι υποκριτική, γιατί τα ίδια στελέχη από τη μια εγκαλούν την Περιφέρεια και την κυβέρνηση ότι δεν προχωρούν σε προσλήψεις προσωπικού για να αντιμετωπιστεί καλύτερα η πανδημία κι από την άλλη, όταν προχωρούμε σε προσλήψεις, μας κατηγορούν γιατί τις κάνουμε.
  9. Τέλος, θεωρούμε θεσμικά απαράδεκτο να ζητείται από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υπάρξει από πλευράς Κυβέρνησης και Κεντρικού Κράτους ασφυκτικός έλεγχος στο αυτονόητο, δηλαδή στην εκ του νόμου απορρέουσα δυνατότητα των Περιφερειών και των Δήμων να καλύπτουν τις ανάγκες τους σε προσωπικό. Αν αμφισβητεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αυτό το δικαίωμα, να το πει ξεκάθαρα. Αν έχουν την σταλινική αντίληψη ότι πρέπει να καταστήσουν την αυτοδιοίκηση, «φιλιππινέζα» του Κεντρικού Κράτους , όπως επιχείρησαν με τον Κλεισθένη, να μας το πουν και να ξέρουν, ότι θα μας βρουν απέναντι.

Η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής βρίσκεται από το Μάρτιο στην πρώτη γραμμή της μάχης για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Έχουμε στηρίξει με περισσότερα από 450 εκατομμύρια ευρώ το δημόσιο σύστημα υγείας, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Αττικής, τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη από τη βοήθειά μας, χωρίς διακρίσεις.

Toέργο μας έχει πρόσωπο, στηρίζεται σε πραγματικά κι όχι σε fakedocumenta .

Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να συκοφαντήσει την προσπάθειά μας. Για μας δεν υπάρχουν «δικά μας παιδιά», υπάρχουν μόνον οι πραγματικές ανάγκες των πολιτών, τις οποίες με συνέπεια κι ευθύνη υπηρετούμε.