H Περιφέρεια Αττικής και η Γενική Διεύθυνση Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κλιματικής Αλλαγής, στο πλαίσιο του έργου της για την προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, διοργάνωσε ημερίδα με θέμα: “Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή. Πολιτικές, Σχέδια και Εφαρμογή”, στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, την Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022.

Την ημερίδα χαιρέτισαν με ομιλίες τους ο Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρήστος Στυλιανίδης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Χρίστος Δήμας, η Βουλευτής και Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, κ. Διονυσία Θεοδώρα Ζήσιμου Αυγερινοπούλου, η Βουλευτής κ. Χαρά Καφαντάρη, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Επιτροπής για τα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα της Διάσκεψης των Παράκτιων Περιοχών (CPMR), κ. Σταύρος Καλόγνωμος και ο Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κ. Μανώλης Πλειώνης.

Κεντρικοί ομιλητές της ημερίδας ήταν η Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κλιματικής Αλλαγής Περιφέρειας Αττικής, Δρ Αργυρώ Παρασκευοπούλου, η οποία παρουσίασε τα σχέδια και τις δράσεις της Περιφέρειας Αττικής για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, και ο Καθηγητής Αρχιτεκτονικής Υψηλής Απόδοσης του Πανεπιστημίου New South Wales στο Σύδνεϋ, Δρ Ματθαίος Σανταμούρης, ο οποίος μίλησε για την αστική κλιματική μεταβολή και τις τεχνολογίες μετριασμού.

Στο πρώτο μέρος της ημερίδας παρουσιάστηκαν οι στρατηγικές και τα σχέδια για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή σε Ευρωπαϊκό, Εθνικό και Περιφερειακό επίπεδο από, τον Γενικό Γραμματέα Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Ευθύμιο Μπακογιάννη, την κ. Άλκηστη Καλλινίκου στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την κ. Ελένη Καράλη εκπρόσωπο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και την Δρ Στέλλα Καϊμάκη της εταιρείας ADENS.

Στο δεύτερο μέρος δόθηκε έμφαση στην υλοποίηση των σχεδίων, μέσω πιλοτικών εφαρμογών και έργων επίδειξης σε διάφορους τομείς πολιτικής (διαχείριση υδάτων, δομημένο περιβάλλον, κ.λ.π.) στην Ελλάδα (έγιναν παρουσιάσεις από τον Διευθυντή Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Δρ Ευάγγελο Γερασόπουλο, τον Γεωλόγο-Ερευνητή Δρ Γεράσιμο Γιαννάτο και τον Προϊστάμενο του Τμήματος Υδροοικονομίας της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Δρ Στέφανο Παπαζησίμου), καθώς και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες (από τον Vidente Adobes Golfe για την Ισπανία και τον Vittore Negretto για την Ιταλία).

Στην ημερίδα παραβρέθηκαν ο Καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Δρ Ευθύμης Λέκκας, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, κ. Χρήστος Θεοδωρόπουλος, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Αττικής, κ. Γιάννης Σελίμης, ο Αντιπεριφερειάρχες Κεντρικού Τομέα Αθηνών, κ. Γιώργος Δημόπουλος, η Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Βασιλική Θεοδωρακοπούλου Μπόγρη, η Αντιπεριφερειάρχης Νότιου Τομέα Αθηνών, κ. Δήμητρα Νάνου, ο Αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών & Επικοινωνιών κ. Βασίλης Γιαννακόπουλος, η Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου κ. Μαρία Ανδρούτσου, ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου κ. Βαγγέλης Ντηνιακός, ο Δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, ο Δήμαρχος Μοσχάτου – Ταύρου κ. Ανδρέας Ευθυμίου, οι Εντεταλμένοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, κ. Ευγενία Μπαρμπαγιάννη και κ. Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος και Αντιπρόεδρος του ΕΔΣΝΑ, κ. Νίκος Παπαδάκης, ο Διευθυντής του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης κ. Σωτήρης Νικολαρόπουλος, στελέχη της Περιφέρειας Αττικής, Αντιδήμαρχοι, εκπρόσωποι Υπουργείων, Πανεπιστημίων και άλλων φορέων καθώς και ενδιαφερόμενοι πολίτες.

Η μαγνητοσκόπηση της ημερίδας είναι διαθέσιμη στον σύνδεσμο:

https://youtu.be/HIhDDDYGWTI

και με μετάφραση από ελληνικά σε αγγλικά στον σύνδεσμο:

https://youtu.be/J44Wn16MGCM

ή με μετάφραση από αγγλικά σε ελληνικά στον σύνδεσμο:

https://youtu.be/LlhWHSlZcUE

Παρουσιάσεις:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ PDF 2,37 MB30/06/22 01:29:46