Το έργο URBACT Markets πλησιάζει στο τέλος του και οι εταίροι αποβλέπουν στην αξιοποίηση της τεχνογνωσίας που απέκτησαν και σε μελλοντικές συνεργασίες.

  • Η τελική συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 25 Μάρτιου 2015 στη Βαρκελώνη μετά από δύο χρόνια εντατικών συνεργασιών και της κοινής διερεύνησης σχετικά με το ερώτημα του πώς οι αγορές ενισχύουν την αστική αναζωογόνηση, την τοπική οικονομία και την αειφόρο διαβίωση.
  • Στα παραδοτέα του έργου ήταν η εκπόνηση ενός Εγχειριδίου που απευθύνεται στις τοπικές αρχές και στους φορείς της αγοράς προκειμένου να αυξήσουν τη γνώση που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια του προγράμματος URBACT Markets.
  • Άλλες επιτυχημένες στιγμές του έργου ήταν η διοργάνωση μιας Διεθνούς Γιορτής για τις Αγορές, η ανάπτυξη Τοπικών Σχεδίων Δράσης από κάθε εταίρο και συνολικά, η επιθυμία να αποτελέσουν οι αγορές τη βασική κινητήρια δύναμη των πόλεων.

Πάνω από 30 εκπρόσωποι των εννέα συμμετεχόντων εταίρων του έργου URBACT Markets (Αττική, Βαρκελώνη, Δουβλίνο, Πέκς, Σουτσεάβα, Τορίνο, Τουλούζη, Βρότσλαβ, και το Λονδίνο) συγκεντρώθηκαν στη Βαρκελώνη στην αγορά της Santa Caterina την 25η Μαρτίου 2015 για το τελικό συνέδριο του έργου, δεδομένου ότι οι εργασίες δύο χρόνων φθάνουν στο τέλος τους.

Συμμετείχαν εκπρόσωποι πόλεων και αξιωματούχοι, ο Υπεύθυνος της Γραμματείας του URBACT Emmanuel Moulin, ο StevenDavis, Συνιδρυτής και Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του έργου για τους Δημόσιους Χώρους (ProjectforPublicSpaces – PPS) από τη Νέα Υόρκη, ο Marton Matko, Επικεφαλής Πολιτικής της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής και υπεύθυνος για το πρόγραμμα URBACT, καθώς και εκπρόσωποι από UNHabitat, το γραφείο Ανθρωπίνων Οικισμών του ΟΗΕ, των Ηνωμένων Πόλεων και Τοπικών Κυβερνήσεων (UCLG), και άλλες πόλεις όπως η Χάγη και η Νέα Υόρκη.

Ο Raimond Blasi, Δημοτικός Σύμβουλος της Βαρκελώνης σε θέματα Εμπορίου, Κατανάλωσης και Αγορών, άνοιξε το συνέδριο, και ακολούθησε μια εισαγωγή από τον διευθυντή του Ινστιτούτου Δημοτικών Αγορών της Βαρκελώνης (IMMB), Jordi Torrades.

Συζητήθηκαν οι στόχοι και οι δραστηριότητες του δικτύου και παρουσιάστηκε το Εγχειρίδιο του URBACT Markets με τίτλο Αστικές Αγορές: η καρδιά, η ψυχή και η κινητήρια δύναμη των πόλεων. Κάνοντας τις αγορές της πόλης οδηγούς της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης. Το εγχειρίδιο περιλαμβάνει περιπτωσιολογικές μελέτες, τα κύρια πορίσματα και τα παραδοτέα των θεματικών εμπειρογνώμονων και του επικεφαλής εταίρου που παράχθηκε κατά τη διάρκεια του έργου. Το εγχειρίδιο έχει σχεδιαστεί ως ένας πλήρης οδηγός που παρουσιάζει τις καλύτερες πρακτικές στον τομέα των αστικών αγορών

Ιδέες για μελλοντικές συνεργασίες και για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του δικτύου και κυρίως για δυνατότητες χρηματοδότησης από την ΕΕ ήταν μερικά από τα ζητήματα που συζητήθηκαν.

Τέλος, οι εκπρόσωποι των εννέα πόλεων-περιφερειών εταίρων του URBACT Marketsσυμμετείχαν στην τελική διακήρυξη της 9ης Διεθνούς Διάσκεψης για τις Αγορές, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη από τις 26-28 Μαρτίου 2015 με πολλά μέλη του URBACT να συμμετέχουν σε ένα από τα γεγονότα σταθμούς στη παγκοσμία ατζέντα των αγορών.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το 9ο Διεθνές Συνέδριο για τις Αγορές: http://www.pps.org/publicmarkets15/