
Η Περιφέρεια Αττικής συμμετείχε για 7η φορά στην Έκθεση Τροφίμων – Ποτών ΕΞΠΟΤΡΟΦ, στην «10η ΕΞΠΟΤΡΟΦ – Τhe Greek Fine Food Exhibition» που πραγματοποιήθηκε στις 3,4 και 5 Φεβρουαρίου 2024 στο εκθεσιακό κέντρο MEC ΠΑΙΑΝΙΑΣ. Η Περιφέρεια φιλοξένησε στο ομαδικό περίπτερό της δώδεκα (12) εκθέτες-επιχειρήσεις του κλάδου Τροφίμων και Ποτών της Αττικής, για τους οποίους κάλυψε κατά 80% το κόστος συμμετοχής:
- ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟ ΒΕΡΓΑΣ/ΠΕΠΟΝΗΣ ΝΙΚΟΣ/ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΖΥΜΗΣ
- ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΑΒΕΕ/ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΡΑΒΙΚΩΝ ΠΙΤΩΝ & ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΡΑΒΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
- SYMBIOSIS FERMENTED FOODS OE/ΚΟΝΤΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ/ΠΑΡΑΓΩΓΗ, ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ, ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ, ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΘΟΔΟ ΤΗΣ ΓΑΛΑΚΤΙΚΗΣ ΖΥΜΩΣΗΣ
- ΣΑΜΑΡΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ/ΣΑΜΑΡΑΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ/ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ-ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΕΛΙΑΣ, ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΩΝ ΦΡΟΥΤΩΝ, ΑΦΕΨΗΜΑΤΑ κ.α.
- ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΦΛΕΒΑΡΗ/ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ ΚΩΝ. ΦΛΕΒΑΡΗΣ/ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ
- ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ ΠΟΛΥΚΑΛΑ/Ε Γ ΠΟΛΥΚΑΛΑ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ/ ΠΑΡΑΓΩΓΗ & ΕΜΦΙΑΛΩΣΗ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΩΝ ΠΟΤΩΝ, ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΙΡΟΠΙΩΝ
- ELLVINO/ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ/ΠΑΡΑΓΩΓΗ & ΕΜΠΟΡΙΑ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΩΝ ΠΟΤΩΝ
- ΦΟΥΡΝΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗ / ΦΟΥΡΝΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗ Ε.Ε / ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟ
- FIRST COLD BREW/COLD BREW ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ ΙΚΕ/ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ & ΕΜΠΟΡΙΑ ΚΑΦΕ ΚΑΙ ΤΣΑΓΙΟΥ
- CHATEAU KANIARIS SA/ΠΥΡΓΟΣ ΚΑΝΙΑΡΗΣ/ΠΑΡΑΓΩΓΗ-ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ-ΕΜΦΙΑΛΩΣΗ ΟΙΝΟΥ
- LA MAISON DE GLACES/Η ΚΑΙ Α ΠΟΤΑΜΙΑΝΟΥ ΟΕ/ΠΑΡΑΓΩΓΗ & ΕΜΠΟΡΙΑ ΖΑΧΑΡΩΔΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
- MOURIKI GREEK PRENIUM HONEY/ΜΟΥΡΙΚΗ ΦΩΤΕΙΝΗ/ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕΛΙΟΥ

Η «ΕΞΠΟΤΡΟΦ» θεωρείται σημαντική έκθεση Τροφίμων και Ποτών που προβάλλει τα ελληνικά προϊόντα και προσφέρει την δυνατότητα τόσο σε μεγάλες ελληνικές εταιρείες με ισχυρή θέση στην εγχώρια αλλά και στην παγκόσμια αγορά, όσο και σε μικρούς παραγωγούς, να συνάψουν εποικοδομητικές και συμφέρουσες συμφωνίες και να αυξήσουν τις πωλήσεις τους.
Η «ΕΞΠΟΤΡΟΦ-The Greek Fine Food Exhibition» από το 2023 έχει γίνει αμιγώς F2B έκθεση, στοχεύοντας στις επιχειρηματικές συναντήσεις μεταξύ παραγωγών παραδοσιακών προϊόντων και delicatessen στην Ελλάδα και καναλιών διανομής. Στο δίκτυο αυτό εντάσσονται o κλάδος της μεγάλης λιανικής (super market), της μικρής λιανικής (παντοπωλεία, delicatessen), του Τουρισμού (Ξενοδοχεία, villas, yachting etc) και της Εστίασης (Εστιατόρια, bars, wine).
Στα εγκαίνια της έκθεσης που πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κ. Ιωάννης Βρούτσης, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σταύρος Κελέτσης, η Αντιπεριφερειάρχης για θέματα Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής που εκπροσώπησε τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Δήμητρα Αγγελάκη, οι αντίστοιχοι θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Κωνσταντίνος Γαλάνης, της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Τσέτσιλας Δημήτρης, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κ. Φίλιας Ανδρέας και της Περιφέρειας Κρήτης κ. Τζεδάκης Σταύρος.
Από την Περιφέρεια Αττικής στα εγκαίνια παρευρέθηκαν επίσης η Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής κ. Βασιλική (Βίκυ) Καβαλλάρη καθώς και ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος για θέματα Προβολής και Προώθησης Αγροδιατροφικών Προϊόντων, κ. Δημήτριος Δαμάσκος.

Γαστρονομική Εκδήλωση
Την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου, δεύτερη ημέρα της έκθεσης, στην ειδικά διαμορφωμένη σκηνή του «Μαγειρεύουμε Ελλάδα», έλαβε μέρος μια live γαστρονομική εκδήλωση αποκλειστικά για την Περιφέρεια Αττικής.
Εκπρόσωποι των επιχειρήσεων του περιπτέρου της Περιφέρειας Αττικής παρουσίασαν τα προϊόντα τους και πρόσφεραν κεράσματα στο κοινό που παρακολουθούσε.
Η Λέσχη Αρχιμαγείρων Αττικής – Ακρόπολις, δίπλα στην Περιφέρεια Αττικής για ακόμη μια φορά, συμμετείχε στην εκδήλωση με τη δημιουργία συνταγών εμπνευσμένων από τα προϊόντα των εκθετών αλλά και την Αττική κουζίνα. Οι διακεκριμένοι Chefs Κων/νος Μουζάκης (Πρόεδρος), Νίκος Φιλιππίδης (ιδρυτής των 2Chefs) καθώς και άλλα μέλη της Λέσχη Αρχιμαγείρων Αττικής – Ακρόπολις, ταξίδεψαν τους παρευρισκόμενους στους γαστρονομικούς θησαυρούς της Αττικής γης, προσφέροντας στο κοινό πιάτα από τις συνταγές τους.
Με την εκδήλωση αυτή επετεύχθη η προώθηση και η ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας των τοπικών προϊόντων της Αττικής γης μέσα από τη γαστρονομία καθώς και η προβολή των επιχειρήσεων της Περιφέρειας στους επισκέπτες της έκθεσης και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. (link: https://thedelifair.gr/el/workshop/171/magirevoume-ellada-periferia-attikis ).