
Η Περιφέρεια Αττικής συμμετείχε για 9η φορά στη Διεθνή Έκθεση Τροφίμων – Ποτών «FOOD EXPO – OENOTELIA 2025» που πραγματοποιήθηκε στις 8, 9 και 10 Μαρτίου 2025 στον εκθεσιακό χώρο “Athens Metropolitan Expo”, στο Διεθνές Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, στα Σπάτα.
Η σημαντικότερη έκθεση Τροφίμων και Ποτών στην Νοτιοανατολική Ευρώπη φιλοξένησε 1.300 Έλληνες και ξένους εκθέτες, οι οποίοι παρουσίασαν ό,τι πιο ποιοτικό και καινοτόμο έχει να επιδείξει η βιομηχανία τροφίμων – ποτών. Περίπου 35.000 επαγγελματίες από τον κλάδο των τροφίμων επισκέφθηκαν την έκθεση. Παράλληλα, 3.500 διεθνείς αγοραστές εκ των οποίων 1.000 hosted buyers (φιλοξενούμενοι αγοραστές) από περίπου 80 χώρες τίμησαν με την παρουσία στους την έκθεση, γνώρισαν από κοντά εξαιρετικά και υψηλής διατροφικής αξίας προϊόντα και έκαναν επαφές με νέους προμηθευτές.
Στο Hall 1 οι δεκατρείς (13) Περιφέρειες της Ελλάδας, Επιμελητήρια και Δήμοι ανέδειξαν μέσω των εκθετών τους την παραγωγή και τον γαστρονομικό πλούτο κάθε γωνιάς της Ελλάδας.
Εγκαίνια
Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 8 Μαρτίου στις 12:00 με την παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κωνσταντίνου Τσιάρα εκπροσώπων του κλάδου Τροφίμων και Ποτών και πολιτικών στελεχών της χώρας. Από την Περιφέρεια Αττικής παρευρέθηκαν η Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Δήμητρα Αγγελάκη, η Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής κ. Βασιλική (Βίκυ) Καβαλλάρη, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος για την άσκηση θεμάτων Προώθησης και Προβολής Αγροδιατροφικών Προϊόντων κ. Δημήτριος Δαμάσκος, ο Πρόεδρος της υπό δημιουργία Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Αττικής κ. Σταύρος Βοϊδονικόλας και ο Περιφερειακός Σύμβουλος της παράταξης «Γιάννης Σγουρός- ΑΤΤΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ» κ. Ευάγγελος Αλμπάνης.
Περίπτερο
Το περίπτερο της Περιφέρειας Αττικής βρισκόταν στην είσοδο του Hall 1 και φιλοξένησε τριάντα (30) εκθέτες-επιχειρήσεις του κλάδου Τροφίμων και Ποτών της Αττικής, καλύπτοντας το 79% του κόστους συμμετοχής τους. Μέσα από τις συναντήσεις που πραγματοποίησαν οι εκθέτες, διαμόρφωσαν το πλαίσιο για την επέκταση του δικτύου πωλήσεών τους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς ανέδειξαν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και την ποιότητα των προϊόντων τους.
Την πρώτη μέρα της έκθεσης, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας, η Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής κ. Βασιλική (Βίκυ) Καβαλλάρη και ο Περιφερειακός Σύμβουλος της παράταξης «Γιάννης Σγουρός- ΑΤΤΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ» κ. Ευάγγελος Αλμπάνης επισκέφτηκαν το Περίπτερο της Περιφέρειας Αττικής, όπου τους υποδέχτηκαν η Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Δήμητρα Αγγελάκη, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος για την άσκηση θεμάτων Προώθησης και Προβολής Αγροδιατροφικών Προϊόντων κ. Δημήτριος Δαμάσκος και ο Πρόεδρος της υπό δημιουργία Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Αττικής κ. Σταύρος Βοϊδονικόλας μαζί με στελέχη του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής και Προβολής της και την Προϊσταμένη της Δ/νσης Αγροτικής και Κτηνιατρικής Πολιτικής κ. Ολγα Ζαλούμη.
Γαστρονομική εκδήλωση
Το Σάββατο 8 Μαρτίου το μεσημέρι, η Περιφέρεια Αττικής πραγματοποίησε με επιτυχία την προγραμματισμένη γαστρονομική της εκδήλωση σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο Hall 1, με θέμα ” The Greek Food Tour: ένα ταξίδι στις γεύσεις της Αττικής”. Μέσα από ένα ταξίδι στα Σπάτα, την Αθήνα και την Αίγινα, θυμηθήκαμε παλιά και διαχρονικά πιάτα, με βάση τα υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας προϊόντα της Αττικής γης. Παράλληλα, εκπρόσωποι των εκθετών της Περιφέρειας Αττικής παρουσίασαν τα προϊόντα τους στο κοινό που παρακολουθούσε.
Η Λέσχη Αρχιμαγείρων Αττικής ‘Ακρόπολις’ και πάλι αρωγός της Περιφέρειας Αττικής, πραγματοποίησε την εμπνευσμένη από την παράδοση της αττικής γης μαγειρική επίδειξη. Οι διακεκριμένοι Chefs κ. Κωνσταντίνος Μουζάκης, Πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ακρόπολις, κ. Καραΐνδρος Αθανάσιος, Μέλος ΔΣ της Λέσχης και κ. Κουτσούκου Γεωργία, Μέλος της Λέσχης, παρουσίασαν στους παρευρισκόμενους τρεις γαστρονομικούς θησαυρούς της αττικής κουζίνας, προσφέροντας σε όλους γκόγκλιες, αθηναϊκή σαλάτα και παστέλι μελιού με σουσάμι και φυστίκι Αιγίνης, ενθαρρύνοντας ταυτόχρονα το κοινό να σκανάρει με τα κινητά τις συνταγές και να τις δοκιμάσει στο σπίτι. Την εκδήλωση χαιρέτησε η Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Δήμητρα Αγγελάκη.
Της προετοιμασίας της έκθεσης και των δράσεών της επιμελήθηκαν στελέχη του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής και Προβολής της, της Διεύθυνσης Αγροτικής και Κτηνιατρικής Πολιτικής της Περιφέρειας Αττικής, τα οποία καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης βρίσκονταν στο περίπτερο για την ενημέρωση του κοινού και την υποστήριξη των παραγωγών.
Αναλυτικά, στο Παράρτημα αναγράφονται οι τριάντα εκθέτες-επιχειρήσεις της Περιφέρειας Αττικής και η δραστηριότητά τους.
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
Εκθέτες της Περιφέρειας Αττικής στην Έκθεση Τροφίμων – Ποτών «FOOD EXPO» (από 8/03 έως και 10/03/2025)
Α/Α ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ/ ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ/ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
- INOVIA AE/ INOVIA ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΑΕ/ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑ ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΩΝ
- ELMIKA/Μ ΔΟΓΡΑΜΑΝΤΖΗ ΜΕΠΕ / ΕΠEΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑ ΚΑΡΥΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΒΟΗΘΗΤΙΚΩΝ ΥΛΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΚΡΕΑΤΟΣ
- ΠΑΓΩΝΗΣ/ ΑΦΕΣ ΠΑΓΩΝΗ & ΣΙΑ ΟΕ/ ΠΑΡΑΓΩΓΗ & ΕΜΠΟΡΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΩΝ & ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
- ΘΩΜΑΣ ΛΟΥΚΟΥΜΙΑ/ΜΠΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΘΩΜΑΣ/ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑ ΛΟΥΚΟΥΜΙΩΝ
- FIVE TWENTY/ΜΑΤΣΟΥΡΔΕΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ/ ΠΑΡΑΓΩΓΗ, ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ, ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ & ΕΜΠΟΡΙΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
- AMVROSIA GOURMET/AMVROSIA GOURMET-ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ Π. & ΣΙΑ ΟΒΕΕΤ/ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
- STELVIA HELLAS/ΧΙΟΝΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ/ΧΟΝΔΡΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ & ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΑΦΕΨΗΜΑΤΩΝ ΒΟΤΑΝΩΝ, ΜΠΑΧΑΡΙΚΩΝ, ΤΣΑΪ
- Μ.ΚΟΣΜΙΔΗΣ & ΣΙΑ Ε.Ε./ΠΑΡΑΓΩΓΗ & ΕΜΠΟΡΙΑ ΧΑΛΒΑ, ΤΑΧΙΝΙΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
- LA MAISON DE GLACES/Η ΚΑΙ Α ΠΟΤΑΜΙΑΝΟΥ ΟΕ/ΠΑΡΑΓΩΓΗ & ΕΜΠΟΡΙΑ ΖΑΧΑΡΩΔΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
- ΓΑΪΔΑΡΑΚΟΣ/ΜΙΧΑΛΗΣ ΞΥΛΟΥΡΗΣ/ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
- OLIVE GROVES ARCHETYPON / ΕΛΕΝΗ ΝΙΚ. ΠΟΥΛΟΥ /ΕΜΠΟΡΙΟ ΠΑΡΘΕΝΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ
- RAKS ΠΕΤΡΑΚΗΣ ΑΕ/ ΠΑΥΛΟΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ ΑΕΒΤΕ/ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
- MEGANS/ MEDITERRANEAN VEGANS IKE / ΕΤΟΙΜΑ ΓΕΥΜΑΤΑ
- VEVI/VEVI ΤΡΟΦΙΜΑ ΙΚΕ/ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ & ΕΜΠΟΡΙΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ & ΒΟΤΑΝΩΝ
- ELATI PRODUCTS MIKE/ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ (Μπακλαβάς, Κανταϊφι, Χαλβάς, Λουκούμι)
- GEA BAKERY/GEA BAKERY MON. IKE. / ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΑΡΤΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΩΝ ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ
- W-HORECA/ W-HORECA ΙΚΕ / ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΖΩΜΩΝ ΚΑΙ ΣΟΥΠΩΝ
- RAWYAL/Α.ΣΙΝΤΟΥ-Γ.ΤΣΟΛΑΚΗΣ Ο.Ε./ Παραγωγή, συσκευασία και διανομή ανεπεξέργαστων βιολογικών σνακ (τύπου μπάρας), vegan-vegetarian, χωρίς προσθήκη ζάχαρης, χωρίς γλουτένη, χωρίς συντηρητικά και πρόσθετα
- FAMILY FARMS/ FAMILY FARMS IKE/ΕΜΠΟΡΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
- THYMISSI CONCEPT / ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΙΓΟΥΝΗ / ΧΟΝΔΡΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
- ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ 1974 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΗ ΑΕΒΕ/ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΩΝ ΠΟΤΩΝ
- KARYON HELLAS/ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ/ΕΜΠΟΡΙΟ & ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΞΗΡΩΝ ΚΑΡΠΩΝ-ΑΠΟΞ. ΦΡΟΥΤΩΝ
- NUTS’ N NUTS/Μ&Σ ΠΑΥΛΙΝΗ ΟΕ/ΧΟΝΔΡΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΞΗΡΩΝ ΚΑΡΠΩΝ
- ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΝΙΚ. ΚΑΚΙΑΣ & ΣΙΑ Ο.Ε./Σ.Ν. ΚΑΚΙΑΣ & ΣΙΑ ΟΕ/ΠΑΡΑΓΩΓΗ & ΕΜΠΟΡΙΑ ΤΥΡ/ΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
- CHOCO MATRIΧ/ ΤΟΜΑΡΑ ΙΩΑΝΝΑ / ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ – ΜΠΙΣΚΟΤΩΝ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΙΔΩΝ
- ARTION GREEK FOODS/ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΑΣΤΥΠΑΛΙΩΤΟΥ & ΣΙΑ ΕΕ/ Εxtra παρθένο ελαιόλαδο, Μέλι, Μείγματα αφεψημάτων
- ELEA LAND/ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΙΝΟΣ ΕΠΕ/ ΕΜΠΟΡΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΠΟΤΩΝ εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, πυρηνέλαιο
- ALOE VERA EARTH/ ΤΣΟΜΠΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ/ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ & ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΦΡΟΥΤΩΝ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
- ΚΟΚΚΟΣ-ΠΟΓΑΤΟΣ ΑΒΕ/ KOKOS/ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΚΑΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ & ΖΑΧΑΡΩΤΩΝ
- ATTOINOS WINES/ ΑΓΡ. ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝ/ΣΜΟΣ ΚΟΡΩΠΙΟΥ