Έπειτα από αλλεπάλληλες απορρίψεις φορτίων λόγω παρουσίας του εν λόγω οργανισμού, o Εθνικός Οργανισμός Προστασίας Φυτών (NPPO) της Αυστραλίας αποφάσισε την εφαρμογή επειγόντων μέτρων για τη διαχείριση του φυτοϋγειονομικού κινδύνου εισαγωγής του Trogoderma granarium. Τα μέτρα θα εφαρμοστούν σε έξι (6) φάσεις και επιφέρουν αλλαγές στις συνθήκες εισαγωγής φυτικών προϊόντων αλλά και θαλάσσιων εμπορευματοκιβωτίων.

Τα νέα μέτρα αφορούν μεταξύ άλλων και τα θαλάσσια εμπορευματοκιβώτια με ημερομηνία έναρξης την 12η Απριλίου 2021. Συγκεκριμένα, όλα τα θαλάσσια εμπορευματοκιβώτια στοχοποιημένου φυτοϋγειονομικού κινδύνου (target risk sea containers) που εξάγονται από τη χώρα μας (target risk country) θα πρέπει να υπόκεινται σε εγκεκριμένη υπεράκτια μεταχείριση απεντόμωσης (approved treatment) και να συνοδεύονται από έγκυρα έγγραφα μεταχείρισης.

Θαλάσσια εμπορευματοκιβώτια στοχοποιημένου κινδύνου (target risk sea container) είναι:

  1. Τα εμπορευματοκιβώτια FCL / FCX που μεταφέρουν υψηλού φυτοϋγειονομικού κινδύνου αγαθά (Πίνακας 1.) και φορτώνονται σε χώρα υψηλού φυτοϋγειονομικού κινδύνου (όπως η Ελλάδα),
  2. Τα εμπορευματοκιβώτια FCL / FCX που αποστέλλονται από χώρα υψηλού φυτοϋγειονομικού κινδύνου (όπως η Ελλάδα) και προορίζονται για αγροτική περιοχή με καλλιέργειες σιτηρών της Αυστραλίας.

Πίνακας: Προϊόντα υψηλού φυτοϋγειονομικού κινδύνου και δασμολογικές κλάσεις

210401 pinakas

Εξαίρεση αποτελούν τα παρακάτω προϊόντα:

  • Μεταποιημένα και συσκευασμένα προϊόντα που έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία
  • Φρέσκα λαχανικά
  • Κατεψυγμένα ή λιοφιλιωμένα προϊόντα
  • Έλαια λαχανικών και σπόρων
  • Κονσέρβες και τουρσιά
  • Άμυλο, λεκιθίνη, κυτταρίνη, σάκχαρα χρωστικές κ.α

Πληροφορίες για τις εγκεκριμένες μεταχειρίσεις των θαλασσιών εμπορευματοκιβώτιων, το μηρώο των εγκεκριμένων υπεράκτιων επιχειρήσεων και άλλες πληροφορίες σχετικά με το Trogoderma granarium μπορείτε να βρείτε στα συνημμένα έντυπα του Εθνικού Οργανισμού Προστασίας Φυτών (NPPO) της Αυστραλίας που καθώς και στο παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.agriculture.gov.au/pests-diseases-weeds/plant/khapra-beetle/urgent-actions#phase-6b-new-measures-for-highrisk-sea-containers

Ακολουθουν τα σχετικά αρχεία:

  1. Παρουσίαση των μέτρων για την αντιμετώπιση του Trogoderma granarium
  2. Συχνές ερωτήσεις & απαντήσεις.