Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕ Νήσων ενημερώνει τους πολίτες ότι, σύμφωνα με το με αριθμό πρωτοκόλλου 9333/248686/09-09-20 έγγραφό του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα: ‘Ταχυδρομικά Πακέτα μικροποσοτήτων σπόρων που αποστέλλονται σε ιδιώτες από τρίτες χώρες’’, πραγματοποιήθηκε ταχυδρομική αποστολή μικροποσοτήτων σπόρων σε ιδιώτες από τρίτες χώρες και ιδιαίτερα από Κίνα, Σιγκαπούρη, Ταιβάν, Βανουάτου και Μαλαισία.

Οι συγκεκριμένοι σπόροι αποστέλλονται στους ιδιώτες χωρίς να τους έχουν παραγγείλει, δεν συνοδεύονται από πιστοποιητικό φυτοϋγείας, το είδος και η προέλευση τους είναι άγνωστα, ενώ στην συσκευασία τους δεν αναγράφεται ότι πρόκειται για σπόρους.
Επισημαίνεται ότι, οι σπόροι κατά την εισαγωγή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συνοδεύονται από πιστοποιητικό φυτοϋγείας και υφίσταται φυτοϋγειονομικό έλεγχο στα σημεία εισόδου της Ένωσης (Κανονισμός 2016/2031, άρθρα 72 και 73).

Σημειώνεται ότι:

Οι ιδιώτες που λαμβάνουν ‘’ύποπτους σπόρους’’ απευθύνονται άμεσα τις φυτοϋγειονομικές αρχές της περιοχής τους (Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων και Περιφερειακά Κέντρα Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου) ή στο τμήμα Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Δ/νσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του ΥπΑΑΤ για επιπλέον οδηγίες.

Οι ιδιώτες παραδίδουν τα πακέτα των σπόρων στις φυτοϋγειονομικές υπηρεσίες των περιοχών τους μαζί με την συσκευασία αποστολής τους.

Οι ιδιώτες που λαμβάνουν πακέτα ύποπτων σπόρων δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τους φυτεύουν ή να τους πιάνουν με γυμνά χέρια, δεδομένου ότι το φυτοϋγειονομικό καθεστώς των σπόρων είναι άγνωστο και υπάρχει κίνδυνος διασποράς επιβλαβών για τα φυτά οργανισμών καραντίνας.

Παρακαλείστε για την συνδρομή σας και τη συνεργασία με την αρμόδια αρχή προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε επιμόλυνση ή διασπορά επικίνδυνου φυτοϋγειονομικού υλικού στην περιοχή αρμοδιότητάς μας.