Αποφασίζεται

  1. η λήψη ΑΜΕΣΩΝ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ για την προστασία της δημόσιας υγείας με ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ της αλιείας, συγκομιδής, διακίνησης και διάθεσης στο εμπόριο για ΆΜΕΣΗ ανθρώπινη κατανάλωση όλων των εξαλιεύσιμων ειδών: κυδώνι (Venus verucosa) και γυαλιστερή (Callista chione) από τη ζώνη παραγωγής ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ (ΖΏΝΗ Ι) λόγω αφθονίας μικροφυκών (677.218 κύτταρα/λίτρο) του είδους Pseudo-nitschia spp (αμνησιακές τοξίνες) σε δείγμα θαλασσινού νερού το οποίο πάρθηκε από τη Ζώνη Παραγωγής ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ Ι στη νήσο Σαλαμίνα στις 04.02.2022. Το όριο λήψης μέτρων για τα μικροφύκη Pseudo-nitschia spp είναι ≥200.000 κύτταρα/λίτρο
  2. η ενημέρωση των συλλόγων οστρακοαλιέων για την άμεση ενημέρωση των μελών τους προκειμένου να ενημερωθούν για τη λήψη των άμεσων προληπτικών υγειονομικών μέτρων.
  3. την εφαρμογή της παρούσας που ισχύει από σήμερα αναθέτουμε στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, στη Λιμενική Αρχή Σαλαμίνας και στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Νήσων και σε οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που δραστηριοποιείται στην αλιεία, συγκομιδή, διακίνηση και διάθεση στο εμπόριο ζώντων δίθυρων μαλακίων από τη ζώνη Ι- Φανερωμένη.
  4. Τα μέτρα ισχύουν μέχρι την άρση της παρούσας Απόφασης. Οι παραβάτες της παρούσας διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα με το άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα.

Η ζώνη παραγωγής Ι Φανερωμένη Σαλαμίνας ορίζεται στη θαλάσσια περιοχή της νήσου Σαλαμίνας, από τον Κάβο του Μάκρη μέχρι την Μονή της Φανερωμένης (συντεταγμένες και χάρτης, στο αρχείο που ακολουθεί).

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ PDF 814,62 KB15/02/22 11:29:00