European Environment Agency (EEA)

Πολλοί Ευρωπαίοι εξακολουθούν να εκτίθενται σε επικίνδυνους ατμοσφαιρικούς ρύπους

Σχεδόν το ένα τρίτο των κατοίκων των ευρωπαϊκών πόλεων εκτίθενται σε υπερβολικές συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων. Τα σωματίδια αυτά συγκαταλέγονται στους πλέον βλαβερούς για την ανθρώπινη υγεία ρύπους, καθότι διεισδύουν σε ευαίσθητα τμήματα του αναπνευστικού συστήματος. Μολονότι η ΕΕ έχει σημειώσει πρόοδο κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών όσον αφορά τη μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων που προκαλούν οξίνιση, από νέα έκθεση που δημοσίευσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) προκύπτει ότι πολλές περιοχές της Ευρώπης αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα όσον αφορά τις συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα και όζοντος στην τροπόσφαιρα.

 

Τα αιωρούμενα σωματίδια αποτελούν τον σοβαρότερο κίνδυνο που παρουσιάζει για την υγεία η ατμοσφαιρική ρύπανση στην ΕΕ και οδηγούν σε πρόωρη θνησιμότητα

Το όζον (O3) μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα και να οδηγήσει σε πρόωρη θνησιμότητα. Το ποσοστό έκθεσης στις πόλεις είναι πολύ υψηλό.

 

Το διοξείδιο του αζώτου (NO2) αποτελεί σημαντική αιτία ευτροφισμού (υπερβολική ανάπτυξη φυτών και φυκιών στο νερό)

 

Το Βενζο(α)πυρένιο (BaP) είναι καρκινογόνο. Η αύξηση των εκπομπών BaP στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, είναι ανησυχητική.

Όσον αφορά το διοξείδιο του θείου (SO2), επιτεύχθηκε μεγάλη πρόοδος: οι εκπομπές μειώθηκαν αισθητά τα τελευταία χρόνια, χάρη στη νομοθεσία της ΕΕ που απαιτεί τη χρήση τεχνολογίας καθαρισμού εκπομπών αλλά και καυσίμων με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε θείο.

 Οι συγκεντρώσεις μονοξειδίου του άνθρακα, βενζολίου και βαρέων μετάλλων (αρσενικό, κάδμιο, νικέλιο, μόλυβδος) στον ατμοσφαιρικό αέρα είναι γενικά χαμηλές, τοπικής κλίμακας και σποραδικές στην ΕΕ, με ελάχιστες υπερβάσεις των ορίων και των στόχων που καθορίζονται από τη νομοθεσία της ΕΕ.

 

Περισσότερες πληροφορίες :

 

http://www.eea.europa.eu/el/pressroom/newsreleases/polloi-europaioi-exakolouthoun-na-ektithentai

http://ec.europa.eu/environment/air/quality/index.htm

και στην Έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος για το 2012 σχετικά με την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα στην Ευρώπη

 

http://www.eea.europa.eu/publications/air-quality-in-europe-2012