Tοξικολογική Eπισκόπιση του Χρωμίου (Chromium) από τον Οργανισμό Προστασίας της Υγείας (HealthProtectionAgency), του Ηνωμένου Βασιλείου
Ινστιτούτο «Περιβάλλον & Υγεία», Πανεπιστήμιο Granfield, UK
Κύρια σημεία:
- Σύμφωνα με τον Οργανισμό Προστασίας της Υγείας, η τοξικότητα του χρωμίου εξαρτάται από την κατάσταση οξείδωσης. Το εξασθενές χρώμιο (VI) είναι περισσότερο τοξικό από το τρισθενές χρώμιο (III). Επιπλέον, το εξασθενές χρώμιο απορροφάται ευκολότερα διά της αναπνευστικής και της στοματικής οδού.
- Μετά από οξεία έκθεση στο εισπνεόμενο χρώμιο η αναπνευστική οδός δέχεται τις μεγαλύτερες επιδράσεις, παρόλο που επιπτώσεις υφίστανται τα νεφρά, το γαστρεντερικό σύστημα και το ήπαρ.
- Οξεία κατάποση υψηλών δόσεων των ενώσεων εξασθενούς χρωμίου – η ακριβής ποσότητα είναι συνήθως άγνωστη – οδηγεί σε οξείες, δυνητικά θανατηφόρες επιδράσεις στο αναπνευστικό, καρδιαγγειακό, γαστρεντερικό, νευρολογικό σύστημα, στο ήπαρ και στα νεφρά.
- Λόγω της διαβρωτικής φύσης ορισμένων ενώσεων εξασθενούς χρωμίου, η δερματική έκθεση μπορεί να οδηγήσει σε δερματικά έλκη και σε περίπτωση υψηλών δόσεων, σε συστημική τοξικότητα που οδηγεί σε επιδράσεις στο νεφρολογικό, αιματολογικό, καρδιαγγειακό σύστημα ακόμη και στον θάνατο
- Μελέτες των αποτελεσμάτων της χρόνιας επαγγελματικής έκθεσης σε ενώσεις του χρωμίου έχουν αποδεδειγμένη δυσκολία στην διεξαγωγή συμπερασμάτων, λόγω της συν – έκθεσης σε άλλες τοξικές ουσίες στον περιβάλλοντα εργασιακό χώρο.
- Κατά την επαγγελματική έκθεση σε ορισμένα αεροδιαλύματα ενώσεων του εξασθενούς χρωμίου, μπορεί να προκληθεί ρινική διαφραγματική εξέλκωση και διάτρηση, αναπνευστικός ερεθισμός και φλεγμονή, δύσπνοια, κυάνωση και γαστρεντερικές, ηπατικές, νεφρικές, αιματολογικές επιδράσεις και καρκίνος του πνεύμονα.
- Χρόνια έκθεση σε ενώσεις εξασθενούς χρωμίου, μπορεί, επίσης, να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις (π.χ. άσθμα και αλλεργική δερματίτιδα) σε ευαίσθητα άτομα.
- Χρόνια έκθεση σε τρισθενές χρώμιο έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια βάρους, αναιμία, δυσλειτουργία του ήπατος και νεφρική ανεπάρκεια.
- Οι ενώσεις του εξασθενούς χρωμίου είναι θετικές στην πλειονότητα τους σε in – vitro δοκιμές για μεταλλαξιογένεση και μπορεί να προκαλέσουν χρωμοσωμικές ανωμαλίες.
- Το τρισθενές Χρώμιο δεν θεωρείται μεταλλαξιογόνο σε ανθρώπους ή πειραματόζωα (in vivo)
- Το εξασθενές χρώμιο (VI) έχει χαρακτηριστεί ως καρκινογόνο για τον άνθρωπο (Κατηγορία 1 σύμφωνα με το IARC) ενώ το τρισθενές χρώμιο (ΙΙΙ) έχει χαρακτηρισθεί μη ταξινομήσιμο σχετικά με καρκινογένεση για τον άνθρωπο (Κατηγορία 3 σύμφωνα με το IARC), λόγω έλλειψης επαρκών αποδεικτικών στοιχείων.
Επισυνάπτεται σχετικό αρχείο.
Tοξικολογική Eπισκόπιση του Χρωμίου από τον Οργανισμό Προστασίας της Υγείας, του PDF 101,61 KB18/08/21 11:06:40