Θέματα που αφορούν τη χρήση φωτιάς στην ύπαιθρο για διαφόρους λόγους, καθώς και την καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών, ρυθμίζονται από την Πυροσβεστική Διάταξη 9/2021 (ΦΕΚ Β’ 1923/13-05-2021).

Οι πολίτες οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στη χρήση φωτιάς και να λαμβάνουν τα ενδεδειγμένα μέτρα και μέσα πυροπροστασίας, όπως καθορίζονται στην Πυροσβεστική Διάταξη 9/2021.

Κατά την αντιπυρική περίοδο η καύση υπολειμμάτων καλλιέργειας πραγματοποιείται , από 1η Μαΐου έως και την 31η Οκτωβρίου εκάστου έτους  σε ημέρες που ο δείκτης επικινδυνότητας, σύμφωνα με τον εκδιδόμενο από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (Γ.Γ.Π.Π.) Ημερήσιο Χάρτη πρόβλεψης Κινδύνου πυρκαγιάς είναι 1 (χαμηλή) ή 2 (μέση) , κατόπιν σχετικής άδειας από την αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της οικείας Περιφερειακής Ενότηταςκαι μόνο υπό τους όρους και προυποθέσεις που περιγράφονται στα άρθρα 3 έως και 16 της Πυροσβεστικής διάταξης 9/2021.

Δείτε το χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εκδίδεται καθημερινά από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου (1η Μαϊου έως 31η Οκτωβρίου) εδώ.

Γενικά όλοι οι πολίτες είτε είναι επαγγελματίες είτε όχι  σε περίπτωση που διενεργούν υπαίθριες εργασίες οφείλουν να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί σε όλη της διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου και ειδικά σε περιπτώσεις που επικρατούν κλιματικές συνθήκες υψηλής επικινδυνότητας (δείκτης επικινδυνότητας >2) προς αποφυγή εκδήλωσης πυργκαγιάς αποφεύγοντας ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, ο καπνισμός κυψελών, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες (όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης), η χρήση υπαίθριων ψησταριώνη χρήση μηχανημάτων έργου ή αγροτικών εργασιών σε σημεία που μπορεί να προκληθεί σπινθήρας (π.χ σε επαφή τους με πέτρες με παράλληλη ύπαρξη ξηρής βλάστησης) κ.α. Προσοχή πρέπει να δίνεται και στην επαφή καταλυτών ή εξατμίσεων αυτοκινήτων με ξερά χόρτα.

Ακολουθεί ενημερωτικό μήνυμα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας όπου παρουσιάζονται τα κυριότερα μέτρα προετοιμασίας που μπορούν να λάβουν αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι και άλλοι επαγγελματίες, ώστε να προστατεύσουν το σπίτι και τις περιουσίες τους απέναντι στη δασική πυρκαγιά που μπορεί να εξελίσσεται κοντά τους. Ίσως όμως το πιο σημαντικό είναι η υπενθύμιση για τη σωστή συντήρηση μηχανημάτων και τη λήψη των κατάλληλων μέτρων προστασίας, ώστε να εξασφαλίσουν οι ίδιοι ότι τόσο οι εργασίες που  πραγματοποιούν όσο και τα μηχανήματά τους δεν θα γίνουν αιτία πρόκλησης πυρκαγιάς.

αγροτικες δραστηριοτητες

 Σχετικές οδηγίες για θέματα πρόληψης – αποφυγής και προστασίας για δασικές πυργαγιές αναφέρονται και στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Αττικής στο σύνδεσμο:

Περιγραφή φαινομένου – Οδηγίες αυτοπροστασίας από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Οδηγίες κατά την άσκηση της μελισσοκομίας

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ 9/2021 PDF 180,50 KB19/08/21 10:08:10