Τη διεξαγωγή προληπτικής κινητοποίησης εμπλεκόμενων φορέων για την αντιμετώπιση των συνεπειών ενός Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Έκτασης (ΒΑΜΕ) διοργάνωσε η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής την Τετάρτη 28/03/2018 στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις των ΕΛ. ΠΕ. Α.Ε στον Ασπρόπυργο.

Στην επί χάρτου κνητοποίηση συζητήθηκαν οι ενέργειες που απαιτούνται να γίνουν για την αντιμετώπιση συνεπειών ΒΑΜΕ εξωτερικά μίας βιομηχανικής εγκατάστασης στα πλαίσια της ενεργοποίηαης των εξωτερικών ΣΑΤΑΜΕ μονάδων που υπάγονται στην οδηγία SEVESO III μετά από ένα ατύχημα ΒΑΜΕ. 

Το σενάριο αφορούσε την προληπτιική εκκένωση περιοχής, γειτονικής των ΕΛ.ΠΕ. Ασπροπύργου μετά από υποθετικό ατύχημα εντός του βιομηχανικού χώρου των εγκαταστάσεων των ΕΛ. ΠΕ. για το οποίο παράλληλα είχε διοργανωθεί άσκηση ετοιμότητας με την κωδική ονομασία «ΥΓΡΟ ΠΥΡ 2018» από το Πυροσβεστικό Σώμα (ΠΕ.ΠΥ.Δ. Αττικής) και την εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛ.ΠΕ. Α.Ε.)

Στην κινητοποίηση, η οποία έγινε με τη συνεργάσια του Πυροσβεστικού Σώματος και των ΕΛ. ΠΕ. Ασπροπύργου για τα θέματα του σεναρίου του ατυχήματος και της εξέλιξής του, συμμετείχαν και παρακολούθησαν εκπρόσωποι από: το Δήμο Ελευσίνας και το Δήμο Ασπροπύργου, το Πυροσβεστικό Σώμα, την Αστυνομία, το Λιμεναρχείο Ελευσίνας, το ΕΚΕΠΥ, το ΕΚΑΒ και το Νοσοκομείο Ελευσίνας, το Σώμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος, τη ΔΕΔΔΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ, τις Διεύθυνσεις Α’ Βάθμιας και Β’ Βάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής, το 6ο Δημοτικό Σχολείο Ασπροπύργου, τα ΕΛ. ΠΕ. ΑΕ, γειτονικές βιομηχανικές εγκαταστάσεις (REVOIL, CORAL, AIR LIQUID, ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ, ΜELCO ΠΕΤΡΟΛΕΟΥΜ, POLYECO, ΕΚΟ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ, ΠΕΤΡΟΓΚΑΖ), άλλες εταιρείες (Αττικές Διαδρομές, ΦΕΣΦΑ) και Υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής (Διεύθυνση Περιβάλλοντος / Τμήμα Ελέγχου, Μετρήσεων και Υδροοικονομίας Περιβάλλοντος ΠΕΔΑ, Διεύθυνση Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής ΠΕΔΑ, Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας). 

29351766_10212811070926247_4346744072143641933_o.jpg