Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενημερώνει:

Για να μη βρεθούμε αντιμέτωποι με τον καιρό, αρκούν μερικές απλές κινήσεις:

✓ Eνημερωνόμαστε διαρκώς από τα ΜΜΕ (ραδιόφωνο, τηλεόραση, κ.λπ.) για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων. Παρακολουθούμε με προσοχή τις επίσημες προειδοποιήσεις.

✓ Προγραμματίζουμε τις μετακινήσεις μας, ώστε να μη συμπέσουν με την αιχμή των καιρικών φαινομένων.

✓ Εξοπλίζουμε το αυτοκίνητό μας με όλα τα απαραίτητα μέσα αντιμετώπισης έντονων καιρικών φαινομένων. Φροντίζουμε να έχουμε αδιάβροχο, κουτί πρώτων βοηθειών, αντιολισθητικές αλυσίδες, αντιψυκτικά υγρά, και να γνωρίζουμε πώς να τα χρησιμοποιούμε.

✓ Εάν είναι απαραίτητο να μετακινηθούμε πεζή, φοράμε τα κατάλληλα ρούχα και παπούτσια. Προτιμάμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τις μετακινήσεις μας.

 Οδηγίες προστασίας από έντονα καιρικά φαινόμενα

Ειδικά, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων, η Γενική Γραμματεία συνιστά στους πολίτες:

– Να ασφαλίσουν αντικείμενα, τα οποία, αν παρασυρθούν, ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

– Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές των κτιρίων δεν είναι φραγμένες και λειτουργούν κανονικά.

– Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με οχήματα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

– Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των φαινομένων.

– Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια πιθανής χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

– Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος.

– Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως είναι η Ελληνική Αστυνομία και το Πυροσβεστικό Σώμα.

– Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και τη βατότητα του οδικού δικτύου, οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. (www.astynomia.gr).

Ιρλανδικές ΔιαβάσειςΘυελλώδεις άνεμοι

ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ