Επιχειρησιακή άσκηση επί χάρτου για σεισμό σε τοπικό επίπεδο διοργάνωσαν από κοινού η Αυτοτελής Δ/νση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρεια Αττικής, σε συνεργασία με τον Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου και τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017 στη Ραφήνα.

Η Εντεταλμένη Σύμβουλος της Περιφέρειας Αττικής για θέματα Πολιτικής Προστασίας κα. Ιωάννα Τσούπρα απεύθυνε χαιρετισμό, στους παρευρισκόμενους και τόνισε πόσο σημαντική είναι η άσκηση που πραγματοποιείται καθώς προετοιμάζει τους εμπλεκόμενους φορείς για την αντιμετώπιση τέτοιων έκτακτων φυσικών καταστροφών και μέσα από αυτήν παρέχεται η δυνατότητα βελτίωσης των όποιων αδυναμιών διαπιστωθούν. Ιδιαιτέρως τόνισε το πόσο επίκαιρη είναι μια τέτοια άσκηση για το μηχανισμό πολιτικής προστασίας που αντιμετωπίζει σήμερα τα καταστροφικά αποτελέσματα μιας αντίστοιχης, σε συνέπειες, φυσικής καταστροφής στην περιοχή της Δυτικής Αττικής.   

Χαιρετισμό επίσης απεύθυνε ο Δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου κ. Ευάγγελος Μπουρνούς, ενώ παραβρέθηκαν και συμμετείχαν στην άσκηση ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου κ. Αντώνης Παλπατζής και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου κ. Βασίλης Πιστικίδης.

Η άσκηση επί χάρτου «Ραφήνα – Πικέρμι 2017» επικεντρώθηκε στην περιοχή του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου με σκοπό οι εμπλεκόμενοι φορείς και υπηρεσίες να εξετάσουν το σχεδιασμό τους για την αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης και διαχείρισης συνεπειών από έναν ισχυρό σεισμό.

Αντικειμενικός σκοπός της άσκησης, ήταν η εκπαίδευση του προσωπικού των υπηρεσιών, φορέων και οργανισμών που θα επιτρέψει σε όλους του εμπλεκόμενους, να αλληλοενημερωθούν για τον σχεδιασμό, να καλύψουν τυχόν αδυναμίες ή κενά, παρέχοντας ένα περιβάλλον κοινού προβληματισμού για τις διαδικασίες και τις βέλτιστες πρακτικές προκειμένου να αντιμετωπιστούν στο μέλλον πιθανά ανάλογα περιστατικά.

Το σενάριο της άσκησης εξέτασε την εκδήλωση ισχυρού σεισμικού φαινομένου από ενεργά ρήγματα στην ευρύτερη περιοχή, το οποίο είχε ως συνέπεια την πρόκληση καταστροφών και ανθρώπινων απωλειών.

Στην άσκηση, το σχεδιασμό της οποίας είχε το Τμήμα Σχεδίων Έκτακτης Ανάγκης – Πρόληψης του ΟΑΣΠ και συντόνιζε η κα Χρύσα Γκουντρομίχου, συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων και υπηρεσιών που εμπλέκονται σε θέματα Πολιτικής Προστασίας από την Περιφέρεια, από το Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου και άλλους Δήμους της περιοχής, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, το Πυροσβεστικό Σώμα, το Γενικό Επιτελείο Στρατού, την Αστυνομία και την Τροχαία, την Ελληνική Ακτοφυλακή / Λιμενικό Σώμα, τον Οργανισμό Λιμένος Ραφήνας, το Κέντρο Υγείας Ραφήνας, το ΕΚΑΒ, τη ΔΕΔΔΗΕ/Περιοχή Μεσογείων, τον ΣΠΑΠ, τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής καθώς και μέλη Εθελοντικών Ομάδων Πολιτικής Προστασίας που δραστηριοποιούνται στους Δήμους Ραφήνας – Πικερμίου και Μαραθώνα.

H Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής έχει ως στόχο αντίστοιχες ασκήσεις να πραγματοποιηθούν και στις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες (έχει ήδη γίνει στην ΠΕ Πειραιά), ενώ στον σχεδιασμό είναι να πραγματοποιηθούν ανάλογες ασκήσεις και σε άλλους δήμους της περιοχής.