Μέχρι τις 4-5-2020 οι οδηγίες εξακολουθούν να είναι σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα λόγω του κορωνοϊού.  Παραμείνουμε σπίτι και να αποφεύγουμε κάθε περιττή μετακίνηση. Αμέσως μετά αρχίζει η σταδιακή μείωση των περιορισμών, σύμφωνα με τις οδηγίες των αρχών. Όμως τηρούμε τις συνήθειες που αποκτήσαμε: υγιεινή χεριών, αναπνευστική υγιεινή, χρήση μάσκας σε κλειστό χώρο σύμφωνα με τις εκάστοτε οδηγίες των αρχών και η τήρηση της ελάχιστης απόστασης 1,5 μέτρου μεταξύ δύο ατόμων. Επιστρέφουμε αλλά παραμένουμε υπεύθυνοι για να παρα – μένουμε ασφαλείς. 

Μένουμε ασφαλείς

Για να είναι αποτελεσματική η χρήση μάσκας πρέπει να είναι προσεκτική  σύμφωνα με τις οδηγίες που υπάρχουν. Οδηγίες για τη χρήση μάσκας εξέδωσε ο ΕΟΔΥ στις 30-4-2020 https://bit.ly/3aQc13y

Σωστή χρήση μάσκας

Σημαντική επίσης πρέπει να εξακολουθήσει να είναι η προσοχή μας κατά τις μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ (https://bit.ly/2WnHepq):

  • Δεν χρησιμοποιώ Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ) όταν έχω συμπτώματα που μπορεί να οφείλονται στον κορωνοϊό (βήχας, πονόλαιμος, γενική αδυναμία, ρίγη, μυαλγίες).
  • Προσπαθώ να κρατώ τη μεγαλύτερη δυνατή απόσταση από τους συνεπιβάτες μου (τουλάχιστον 2 μέτρα) κατά τη διάρκεια της αναμονής στον χώρο επιβίβασης, στο ταμείο ή το μηχάνημα για εισιτήριο και κατά την διάρκεια του ταξιδίου όσο είναι εφικτό (τουλάχιστον μία και κατά το δυνατόν περισσότερες κενές θέσεις απόσταση μεταξύ επιβατών).
  • Φορώ μάσκα καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής μου στον επιβατικό σταθμό ή στο ΜΜΜ.
  • Έχω μαζί μου αλκοολούχο αντισηπτικό που εφαρμόζω στα χέρια πριν εισέλθω στο ΜΜΜ και αφού εξέλθω από αυτό.
  • Όταν φθάσω στο σπίτι, στη δουλειά ή σε κάποιο χώρο με τουαλέτα, πλένω τα χέρια μου με νερό και σαπούνι. Μπορώ να χρησιμοποιήσω συνδυαστικά και αλκοολούχο αντισηπτικό.
  • Προσπαθώ να χρησιμοποιώ όσο γίνεται λιγότερο τα ΜΜΜ. Επιλέγω να μετακινηθώ με τα πόδια στον προορισμό μου ή περιορίζω τις φορές που θα χρησιμοποιήσω ΜΜΜ κάνοντας χρήση τις φορές αυτές του αυτοκινήτου. Στο ίδιο αυτοκίνητο συστήνεται να επιβαίνουν άτομα που κατοικούν στην ίδια οικία ή δουλεύουν στο ίδιο γραφείο.
  • Αποφεύγω να χρησιμοποιήσω τα ΜΜΜ τις ώρες 07.00-10.00 π.μ. και 14.00-17.00 μ.μ. εάν κατά τις ώρες αυτές δεν πηγαίνω ή αποχωρώ από την εργασία μου.

Ερωτήσεις και απαντήσεις για Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (μετρό, λεωφορεία, τρόλεϊ, προαστιακός, αστικός σιδηρόδρομος) στο σύνδεσμο: https://bit.ly/2SnLi87