Το 112 καθιερώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ως ο Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκηςο Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης. Χρησιμοποιείται για την δωρεάν κλήση των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Η κλήση προς το 112 είναι χωρίς χρέωση και μπορεί να γίνει από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο (ακόμη και χωρίς κάρτα SIM). Η κλήση προς το 112 μπορεί να γίνει και από δημόσιους τηλεφωνικούς θαλάμους χωρίς τηλεκάρτα.

Το eCall είναι ένα σύστημα εγκατεστημένο στα οχήματα στην ΕΕ(Στην περίπτωση αυτή, οι 28 χώρες μέλη της ΕΕ + Ισλανδία, Νορβηγία και Ελβετία), το οποίο καλεί αυτόματα και δωρεάν τον αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 σε περίπτωση σοβαρού τροχαίου ατυχήματος. Μπορείτε, επίσης, να ενεργοποιήσετε χειροκίνητα το eCall πατώντας ένα κουμπί.

Πώς λειτουργεί το σύστημα eCall

Το σύστημα eCall λειτουργεί σε όλες τις χώρες της ΕΕ(Στην περίπτωση αυτή, οι 28 χώρες μέλη της ΕΕ + Ισλανδία, Νορβηγία και Ελβετία). Οπουδήποτε κι αν βρίσκεστε, εάν το όχημά σας εμπλακεί σε σοβαρό ατύχημα, θα συνδεθείτε με το πλησιέστερο δίκτυο αντιμετώπισης περιστατικών έκτακτης ανάγκης. Δεν έχει σημασία πού αγοράστηκε το αυτοκίνητό σας ή πού έχει ταξινομηθεί.

Όταν το eCall ενεργοποιείται, συνδέεται με το πλησιέστερο κέντρο αντιμετώπισης περιστατικών έκτακτης ανάγκης, μέσω τηλεφωνικής σύνδεσης και ζεύξης δεδομένων. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να επικοινωνήσετε, τόσο εσείς όσο και οι επιβάτες του οχήματός σας, με το κέντρο έκτακτης ανάγκης. Ταυτόχρονα ένα ελάχιστο σύνολο δεδομένων διαβιβάζεται αυτόματα σ’ αυτό (η ακριβής σας θέση, η ώρα του ατυχήματος, ο αριθμός ταυτοποίησης του οχήματος και η κατεύθυνσή του). Οι πληροφορίες αυτές δίνουν τη δυνατότητα στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης να αξιολογήσουν και να διαχειριστούν την κατάστασή σας.

Εάν το σύστημα eCall δεν λειτουργήσει, θα λάβετε προειδοποιητική ένδειξη.

Προσοχή: Οι πληροφορίες διαβιβάζονται από το όχημά σας μόνο σε περίπτωση σοβαρού ατυχήματος.

Περισσότερα για αυτό στο σύνδεσμο:

Σύστημα eCall: κλήσεις έκτακτης ανάγκης από το όχημά σας βάσει του αριθμού 112

ecall-112