Ο νέος κορωνοϊός και οι συνέπειες της νόσου Covid-19 που προκαλεί, κάνουν προφανές ότι ένα καταστροφικό συμβάν μπορεί να συμβεί χωρίς προειδοποίηση οποιαδήποτε στιγμή, επηρεάζοντας τη ζωή μας. Χωρίς να φοβόμαστε πρέπει να προετοιμαζόμαστε σε ατομικό επίπεδο, τουλάχιστον για τις περιπτώσεις που μπορεί να βρεθούμε αντιμέτωποι με μία καταστροφή, ακολουθώντας με βάση της οδηγίες των αρμόδιων αρχών τα προληπτικά μέτρα που μπορούμε να λάβουμε. Στην περίπτωση του κορωνοϊού, κατάσταση πρωτόγνωρη, οι αρμόδιες αρχές:
Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας
Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας
έχουν δώσει και συνεχίζουν να επικαιροποιούν τις οδηγίες που κρίνονται αναγκαίες, το σχεδιασμό και τα μέτρα πρόληψης. Στην προσπάθεια αυτή συμβάλει και η Περιφέρεια Αττικής με δράσεις και ανακοινώσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της και στα (www.patt.gov.gr) και στους λογαριασμούς της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook: @PerifereiaAttikis και Twitter: @perattikis).
Εκτός όμως από τον κορωνοϊό υπάρχουν και οι υπόλοιπες “γνωστές” περιπτώσεις εκτάκτων καταστάσεων που μπορεί να εκδηλωθούν μετά από φυσικά φαινόμενα (έντονα καιρικά φαινόμενα, πυρκαγιές, σεισμοί, τεχνολογικές καταστροφές κ.α.). Όπως στην περίπτωση του κορωνοϊού “Δεν φοβόμαστε” αλλά “Ενημερωνόμαστε” και “Λαμβάνουμε” αναγκαία προληπτικά μέτρα προκειμένου να “Προστατευτούμε” αποφεύγοντας ή αν χρειαστεί αντιμετωπίζοντας πιθανές έκτακτες καταστάσεις που θα μπορούσαν να προκληθούν. Στη θεματική ενότητα της “Πολιτικής Προστασίας” στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Αττικής:
υπάρχουν αναρτημένες οδηγίες, ενημερωτικά έντυπα, βίντεο, τηλεοπτικά σποτ για διάφορες περιπτώσεις φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών, αλλά και χρήσιμοι σύνδεσμοι (links) από τις ιστοσελίδες άλλων φορέων όπως της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, της Εθνικής Μετεωολογικής Υπηρεσίας, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κ.α..
Ενημερωνόμαστε και Προστατευόμαστε, χωρίς να φοβόμαστε.
Σημαντικό ρόλο στην προετοιμασία και τη λήψη μέτρων πρόληψης σε ατομικό επίπεδο για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης παίζει ρόλο η ύπαρξη ενός οικογενειακού ή ατομικού σχεδίου ετοιμότητας προσαρμοσμένο στις ιδιαίτερες ανάγκες των μελών ενός νοικοκυριού. Είναι εξίσου σημαντικό ένα σχέδιο προετοιμασίας να διαφοροποιείται αναλόγως του είδους της καταστροφής, καθώς οι οδηγίες διαφοροποιούνται αναλόγως με το φαινόμενο που προκαλεί την έκτακτη ανάγκη, έχοντας ωστόσο κάποια σταθερά βήματα όπως ο βασικός εξοπλισμός ενός σακιδίου έκτακτης ανάγκης.
Ακολουθεί ενημερωτικό σποτ με οδηγίες σχετικά με ενέργειες που αφορούν την προετοιμασία σε ατομικό – οικογενειακό επίπεδο ενόψει φυσικών ή άλλων καταστροφών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ενώ επισυνάπτεται και σχετικό ενημερωτικό έντυπο.