Ελένη ΔουνδουλάκηΕλένη Δουνδουλάκη: Ο πολιτισμός σύμμαχος στην απομόνωση

Η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού γράφει στο vradini.gr

Η κατάσταση την οποία βιώνουμε είναι, πέρα από κάθε αμφιβολία, πρωτόγνωρη. Η χώρα μας, όπως και η παγκόσμια κοινότητα, είναι αντιμέτωπη με έναν πολύ επικίνδυνο ιό, για τον οποίο δεν υπάρχει, μέχρι στιγμής, ούτε εμβόλιο ούτε φάρμακο. Για την ώρα, μοναδικό μέσο προστασίας είναι ο περιορισμός της εξάπλωσής του, με ένα μέτρο που μέχρι πριν λίγο καιρό θα φάνταζε αδιανόητο: την αναστολή όλων των δραστηριοτήτων που απαιτούν συγχρωτισμό και συνάθροιση κοινού και, παράλληλα, την παραμονή των πολιτών μέσα στο σπίτι.

Υπό αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες, έχουμε όλοι περιορίσει και αναπροσδιορίσει τις δραστηριότητές μας. Όσο, όμως, μένουμε σπίτι, για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας, είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε να ψυχαγωγούμαστε, να εμπλουτίζουμε τις γνώσεις μας, να ανακαλύπτουμε νέους κόσμους, να προσφέρουμε στον εαυτό μας και στα παιδιά μας πολιτιστικά και ευρύτερα πνευματικά ερεθίσματα.

Σήμερα, με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών, κάτι τέτοιο είναι εφικτό σε εξαιρετικά μεγαλύτερο βαθμό από ότι στο παρελθόν. Αναρίθμητοι πολιτιστικοί οργανισμοί, σε όλο τον κόσμο αλλά και στη χώρα μας – μουσεία, θέατρα, όπερες, ορχήστρες, βιβλιοθήκες κ.α. – πήραν πρωτοβουλίες, προκειμένου να προσφέρουν ψηφιακές υπηρεσίες, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στο κοινό να παραμείνει σε επαφή μαζί τους.

Τα πολιτιστικά αγαθά έχουν αναδειχθεί σε πολύτιμο σύμμαχο μέσα στην αναγκαία απομόνωση που απαιτεί η μάχη εναντίον του κορωνοϊού. Και ίσως αυτό να αποτελεί αφορμή για να αντιληφθούμε την κεφαλαιώδη σημασία αλλά και την ανεκτίμητη προσφορά του Πολιτισμού, όχι μόνο στο ευρύτερο πεδίο των αξιών, αλλά και στην ίδια την καθημερινότητά μας. Και είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι, με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών, ο Πολιτισμός σήμερα μοιάζει να είναι πιο προσβάσιμος από πότε.

Ασφαλώς, μια εικονική περιήγηση, όσο άρτια και αν είναι, δεν μπορεί να υποκαταστήσει την πραγματική επίσκεψη σε ένα μουσείο. Και το θέατρο, από τη φύση του, θα απαιτεί πάντα τη ζωντανή παρουσία των θεατών στην πλατεία. Η ψηφιακή πολιτιστική εμπειρία, και αυτό πρέπει να τονιστεί, δεν μπορεί, σε καμία περίπτωση, να αντικαταστήσει την βιωματική, η οποία είναι αδιαμεσολάβητη και ολοκληρωμένη. Δεν παύει, όμως, να είναι μια πολύ σημαντική εναλλακτική μορφή πρόσβασης στα πολιτιστικά αγαθά, τα οποία πρέπει να είναι κτήμα κοινό των πολιτών, ενώ παράλληλα να μπορεί να προσφέρει και επιπλέον οφέλη.

Μπορεί να αποτελέσει αφορμή για την γνωριμία ενός μεγαλύτερου κοινού τόσο με την πολιτιστική κληρονομιά όσο και με τον σύγχρονο πολιτισμό, σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο. Μπορεί να γίνει διαβατήριο για μια αμεσότερη επαφή των δημιουργών με το κοινό, μέσω εναλλακτικών τρόπων πολιτιστικής παραγωγής. Και εν τέλει μπορεί να αποδειχθεί εφαλτήριο για την για τη συνολικότερη ανάπτυξη του ψηφιακού πολιτισμού στη χώρα μας.

Η σημασία της ψηφιακής πρόσβασης στα πολιτιστικά αγαθά είναι πολύ μεγάλη. Το αποδεικνύει περίτρανα η σημερινή κατακόρυφη αύξησή της, λόγω της ανάγκης που γεννά η κρίσιμη περίοδος που διανύουμε και που όλοι ελπίζουμε να τελειώσει σύντομα. Μένουμε σπίτι λοιπόν και, προκειμένου ο χρόνος αυτός όχι μόνο να γεμίσει αλλά και να αξιοποιηθεί με όσο το δυνατόν πιο δημιουργικό και επωφελή τρόπο, αξιοποιούμε όλες τις δυνατότητες ψηφιακής πρόσβασης στον Πολιτισμό!

Δρ. Ελένη Δουνδουλάκη
Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Περιφέρειας Αττικής
Μέλος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος

https://www.vradini.gr/eleni-doundoulaki-o-politismos-symmachos-stin-apomonosi/