O Ψηφιακός Αναλφαβητισμός αποτελεί άλλη μία πρόκληση του 21ου αιώνα, επισημαίνει η Αντιπεριφερειάρχης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Μ. Κουρή. Πρόκληση που συνδέεται με τη δυνατότητα χρήσης των ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας και πληροφόρησης. Η ραγδαία εισβολή των τεχνολογιών αυτών στην καθημερινότητα διαφοροποίησε αρκετές παραμέτρους. Εξαιτίας όμως των ανισοτήτων πρόσβασης στα διάφορα τεχνολογικά μέσα, αρχίζουν να υπάρχουν διαφορές στο βαθμό της γνώσης χειρισμού των νέων εργαλείων, μεταξύ των ατόμων.

210219 digital illiteracy

Η Περιφέρεια Αττικής, με εντολή του Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη, επικεντρώνεται με σχεδιασμό και σοβαρότητα, σε δράσεις ενίσχυσης της έρευνας και της καινοτομίας, της χρήσης Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, με στόχο την σταδιακή αναδιάρθρωση και ανάκαμψη της περιφερειακής οικονομίας.

Το έργο έχει προκηρυχθεί από το ΠΕΠ Αττικής και θα εκτελεστεί από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης, την Αυτοτελή Δ/νση Διαδικτυακής Ενημέρωσης και Ψηφιακής Εξυπηρέτησης, το Τμήμα Παιδείας και πιθανώς και άλλων Υπηρεσιών της Περιφέρειας, που θα μπορούν να συνεισφέρουν στην επιτυχή υλοποίηση του. 

 H δράση απευθύνεται σε:

– ψηφιακά αναλφάβητους, με έμφαση στις κοινωνικές ομάδες που εμφανίζουν σοβαρή υστέρηση στις ψηφιακές δεξιότητες (ενδεικτικά γυναίκες, ΑμεΑ, Ρομά κοκ).

– πολίτες που διαθέτουν τις βασικές δεξιότητες, οι οποίοι όμως θέλουν να αναπτύξουν κριτικές ικανότητες στο διαδίκτυο, προστασία προσωπικών δεδομένων, Fake news) να γνωρίσουν το e-government, το e-commerce, το e-banking, να αναζητούν ασφαλείς πληροφορίες και να μπορούν να προστατέψουν τα παιδιά τους και τον εαυτό τους από τους κινδύνους του διαδικτύου (εξάρτηση, παρενόχληση, τζόγος, απομόνωση κ.α.)

social1Η δράση προβλέπει τη δημιουργία 100 (70+30) σταθερών σημείων ψηφιακού γραμματισμού (hotspots) σε περιφερειακές δομές (70 σε Υπηρεσίες της Περιφέρειας) και σε σχολεία (30), σε ολόκληρη την Αττική.
Τα 100 αυτά σημεία θα στελεχωθούν από εξειδικευμένο δυναμικό που θα περιλαμβάνει στελέχη της Περιφέρειας και  εκπαιδευτικούς.
Για τα κινητά σημεία εκπαίδευσης σε δομές των Δήμων (πχ ΚΑΠΗ, Πνευματικά Κέντρα, Βιβλιοθήκες κτλ.) θα απαιτηθεί η προμήθεια του κατάλληλου εξοπλισμού (π.χ. tablets).

Στόχος της πράξης είναι:

• Να δημιουργήσει

– σταθερές εστίες ψηφιακής παιδείας-γραμματισμού (hot spot media Literacy)

– κινητές εστίες ψηφιακού γραμματισμού. 

• Να εκπαιδεύσει στελέχη

– πολλαπλασιαστές βασικών διαδικτυακών δεξιοτήτων (Περιφερειακοί Υπάλληλοι, κ.α.)

– δομών (σχολεία, κοινωνικές υπηρεσίες, κέντρα κοινότητας, ΚΑΠΗ κ.α) σε θέματα διαδικτύου.

• Να συντονίσει μαζικά προγράμματα εκπαίδευσης των πολιτών σε θέματα διαδικτύου (Λέσχες φιλίας workshops κ.α.)
• Να δημιουργήσει μαζικές καμπάνιες ενημέρωσης του κοινού για την αναγκαιότητα της ψηφιακής παιδείας για όλους.
• Να κινητοποιήσει τους γνώστες διαδικτύου να αναπτύξουν ψηφιακή αλληλεγγύη
• Να εκπαιδεύσει στελέχη της Περιφέρειας και να αναβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες.
• Να δημιουργήσει σχολεία ανοιχτά στους γονείς, στους παππούδες, την κοινωνία σε θέματα ψηφιακού γραμματισμού.