241203_dt_ygeias_image0

Στο πλαίσιο των επαφών του Αντιπεριφερειάρχη Υγείας, Δρα Θάνου Ασκητή, με τους Δημάρχους των δήμων της Αττικής, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου 2024, σχετική συνάντηση εργασίας με τον Δήμαρχο Χαϊδαρίου, Μιχάλη Σελέκο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, στην οποία παρέστη και ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Δαουάχερ Ναουάφ, αναλύθηκαν εκτενώς οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή στον τομέα της υγείας, καθώς και οι προοπτικές για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων, άλλωστε, βρέθηκαν οι αποτελεσματικές στρατηγικές που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των υγειονομικών κινδύνων, καθώς και η ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών, προκειμένου να επιτευχθεί το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο Δρ Ασκητής τόνισε τη σημασία της προληπτικής ιατρικής και της έγκαιρης διάγνωσης, ως βασικά εργαλεία για την αποφυγή σοβαρών προβλημάτων, και είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει το Πρόγραμμα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας «Πόρτα Πόρτα», που προωθεί σε όλους τους δήμους της Αττικής.

Πρόκειται για ένα καινοτόμο πρόγραμμα Π.Φ.Υ. που θέτει τη σχέση δήμου – δημότη σε νέα βάση, επιδιώκοντας την  αποτελεσματικότερη διασύνδεσή τους, με γνώμονα την ενίσχυση της πρόληψης και τη βελτίωση της πρόσβασης, ιδιαίτερα των ευπαθών πολιτών, στην ιατρική περίθαλψη και φροντίδα.

Ειδικότερα, το «Πόρτα Πόρτα» συνίσταται στους προαναφερθέντες άξονες, ως ακολούθως:

1) Πρόληψη: διασύνδεση των κοινωνικών υπηρεσιών των δήμων με τα σπίτια και τις οικογένειες, μέσα από κατ’ οίκον επισκέψεις ειδικά εκπαιδευμένων φροντιστών-επισκεπτών υγείας, προς αξιολόγηση των αναγκών των πολιτών ή ανίχνευση δυσλειτουργίας και ενδεχομένως παθολογίας μέσα στον χώρο τη οικογένειας, με σκοπό την έγκαιρη παρέμβαση και την υποστήριξη της ψυχικής και σωματικής υγείας του «σπιτιού μας». Η διασύνδεση αυτή ανοίγει ουσιαστικά  την άμεση και λειτουργική διαχείριση στην ποιότητα ζωής των δημοτών, προβάλλοντας ανάγκες, αλλά και στήριξη των μελών μιας οικογένειας.

2) Ιατρική περίθαλψη: συστηματική παρακολούθηση των ιατρικών παθήσεων των δημοτών από τις ιατρικές υπηρεσίες του δήμου, μέσα και από τη δημιουργία «ιατρικού μητρώου», με σκοπό την καλύτερη παροχή υπηρεσιών υγείας των δημοτικών ιατρείων στους πολίτες, αλλά και την αποφυγή άσκοπων νοσοκομειακών νοσηλειών, που επιβαρύνουν συστηματικά το Ε.Σ.Υ. Ουσιαστικά η ιατρική υπηρεσία του δήμου αξιολογεί τη δυναμική της υγείας του πολίτη και μπορεί να υποστηρίζει πιο υπεύθυνα και λειτουργικά τα ιατρικά χρόνια προβλήματα που τον απασχολούν.

3) Φροντίδα: με δεδομένο, ότι οι ηλικιωμένοι αυξάνονται όλο και περισσότερο στην κοινωνία μας, ζώντας σε ένα ποσοστό 30-35% μόνοι τους, με κίνδυνο να χαθεί η ζωή τους σε ένα αιφνίδιο επεισόδιο πτώσης ή ατυχήματος, κρίνεται αναγκαία η άμεση παρέμβαση, που κυριολεκτικά θα σώσει τη ζωή τους. Έτσι, η κοινωνική υπηρεσία του δήμου υποστηρίζει ένα σύστημα εγρήγορσης, με βραχιολάκι στο χέρι του ανθρώπου που κινδυνεύει (alert system), ειδοποιώντας το δίκτυο υποστήριξης του δήμου με νοσηλευτές υγείας, εξειδικευμένους στην άμεση αντιμετώπιση οξέων συμβάντων. Οι τελευταίοι, μέσα σε ελάχιστα λεπτά με τη μηχανή τους, βρίσκονται στο σπίτι του, δίνοντας ζωή στον αβοήθητο και μόνο, που περιμένει, σε αυτόν τον κρίσιμο χρόνο για τη ζωή του, την άμεση παρέμβαση και την περαιτέρω διαχείριση του οξέος και πιθανά απειλητικού συμβάντος (π.χ. πτώση, ατύχημα, κάκωση).

Μετά, λοιπόν την ανάλυση των τεχνικών λεπτομερειών του προγράμματος, και με δεδομένο, ότι το τελευταίο αναμένεται να τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή (15-20 δήμοι), για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη αξιολόγησή του, μέχρι την καθολική εφαρμογή σε όλο το λεκανοπέδιο, ο κ. Σελέκος χαιρέτισε την προσπάθεια αυτή και εξέφρασε την επιθυμία του για ένταξη του Δήμου Χαϊδαρίου στην αρχική επιλογή.

Τέλος, η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τη δέσμευση αμφοτέρων των πλευρών να εντατικοποιήσουν τις κοινές προσπάθειες για την προαγωγή της υγείας και της ευημερίας των πολιτών, θέτοντας ως προτεραιότητα την ενδυνάμωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και την ενίσχυση της πρόληψης.