DSCF5222 smallΥπό την προεδρία της Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Κας Χρυσάνθης Κισκήρα πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 7 Απριλίου 2014, η συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής με θέματα τον απολογισμό της χειμερινής περιόδου 2013 και το σχεδιασμό και τις δράσεις της Πολιτικής Προστασίας για την πρόληψη και ετοιμότητα των φορέων στην αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών και σεισμών.

Η Αντιπεριφερειάρχης ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους για το πολύ καλό επίπεδο συνεργασίας, επεμβάσεων και πληροφόρησης που επικράτησε κατά τη φετινή χειμερινή περίοδο καθώς και για το υψηλό αίσθημα καθήκοντος και υπευθυνότητας που έδειξαν όλοι οι εμπλεκόμενοι.

Το κείμενο της τοποθέτησης της Αντιπεριφερειάρχη στη συνεδρίαση παρατίθεται ολόκληρο παρακάτω:

ΟΜΙΛΙΑ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΚΑΣ ΧΡΥΣΑΝΘΗΣ ΚΙΣΚΗΡΑ

ΣΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014

«Καλημέρα σας,

Σας καλωσορίζω στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας εν όψει της φετινής αντιπυρικής περιόδου.

Στη σημερινή μας συνεδρίαση, εκτός από το βασικό θέμα του σχεδιασμού δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από δασικές πυρκαγιές, θα συζητήσουμε επίσης άλλα τρία θέματα:

 • το θέμα της εφαρμογής του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας οχημάτων κατά την καλοκαιρινή περίοδο,
 • τις δράσεις προετοιμασίας για την πρόληψη και την αντιμετώπιση κινδύνων από εκδήλωση σεισμού (υπάρχει εδώ και εκπρόσωπος από τον ΟΑΣΠ που θα μας μιλήσει στη συνέχεια),
 • τον απολογισμό της χειμερινής περιόδου

Αρχικά, σε σχέση με το φετινό χειμώνα, αυτός ήταν ήπιος από πλευράς βροχοπτώσεων. Όποια μεμονωμένα περιστατικά συνέβησαν, αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα και αποτελεσματικά τόσο από την Δ/νση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής όσο και από το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της ΠΕΑΑ. Αναφορικά με τον καθαρισμό φρεατίων, βρίσκεται σε εξέλιξη εργολαβία η οποία φέτος είναι για όλο το έτος, οπότε δεν αναμένεται να υπάρξουν προβλήματα ακόμα και στην περίπτωση έκτατων καιρικών φαινομένων το επόμενο διάστημα. Ο καθαρισμός των ρεμάτων προχωράει, ήδη βρίσκεται στο τέλος της η πρώτη εργολαβία και εξελίσσεται ταυτόχρονα και η διαδικασία για δεύτερη εργολαβία (έγινε ο διαγωνισμός και αναμένεται σύντομα να αναδειχθεί μειοδότης).  

Η πολιτική προστασία, όπως όλοι γνωρίζουμε, αποτελεί έναν ιδιαίτερα ευαίσθητο τομέα αφού έχει να κάνει τόσο με την προστασία της ανθρώπινης υγείας και περιουσίας όσο και με την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο κίνδυνος εκδήλωσης δασικής πυρκαγιάς από ανθρώπινες δραστηριότητες, τα τελευταία χρόνια, έχει διαπιστωθεί ότι είναι μεγάλος. Όπως προκύπτει και από τα επίσημα στοιχεία το μεγαλύτερο ποσοστό των πυρκαγιών οφείλεται σε αμέλεια. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην ενημέρωση των πολιτών για τον κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς από αδιαφορία και απερισκεψία.

Στην περασμένη αντιπυρική περίοδο, τα περιστατικά που προέκυψαν αντιμετωπίστηκαν με αποτελεσματικότητα και επιτυχία. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι δουλέψαμε όλοι μαζί, ο καθένας από τη δική του θέση, και έχοντας συναίσθηση των ευθυνών του,  σαν μία ομάδα και πάντοτε υπό την καθοδήγηση του Πυροσβεστικού Σώματος. Με την ίδια λογική θα πρέπει να προχωρήσουμε με οργανωμένο σχέδιο και για την αντιμετώπιση τυχόν πυρκαγιών και φέτος. Το ιδανικό θα ήταν να μην υπάρξει καμία πυρκαγιά, αλλά δυστυχώς κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο.

Γι΄ αυτό κι εμείς θα βαδίσουμε βάσει συγκεκριμένης στρατηγικής συνεργασίας, ώστε στο τέλος της αντιπυρικής περιόδου να έχουμε πετύχει το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα. Θα πρέπει να προχωρήσουμε με συγκεκριμένες και συντονισμένες ενέργειες για την πρόληψη καταρχάς και φυσικά και την καταστολή των πυρκαγιών, όπου θα υπάρξει πρόβλημα.

Και φέτος, η Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών. Ξεκινήσαμε έγκαιρα  την προετοιμασία και τον συντονισμό των ενεργειών μας για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών (εργολαβία αποψίλωσης, μητρώο υδροφόρων γι΄αυτά θα σας μιλήσει αναλυτικότερα ο κ. Γιώτης στη συνέχεια).

Βεβαίως, όπως όλοι γνωρίζουμε το γενικό πρόσταγμα για την κατάσβεση των πυρκαγιών έχει η Πυροσβεστική υπηρεσία, συνεπικουρούμενη όμως από όλους τους φορείς που συμμετέχουν στο Σ.Ο.Π.Π. Με τη  στενή συνεργασία όλων και καταρτίζοντας συγκεκριμένο σχέδιο θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά και φέτος τους κινδύνους από την εκδήλωση  των δασικών πυρκαγιών.

Πρωταρχικό μας μέλημα είναι η πρόληψη. Έτσι,  θα πρέπει και οι πολίτες από τη μεριά τους να ευαισθητοποιηθούν, να συμμορφωθούν με τις οδηγίες των αρμόδιων υπηρεσιών και να μην προχωρούν στην καύση ξερών χόρτων καθ’ όλη την αντιπυρική περίοδο. Όλοι οι πολίτες οφείλουν να επιδείξουν υπευθυνότητα, να θεωρούν τα δημόσια δάση δική τους περιουσία και σε όποια περίπτωση χρειαστεί, να τρέξουμε όλοι να βοηθήσουμε, και εθελοντές και υπηρεσίες.

Στη συνέχεια, θα θέσω τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν προς την κατεύθυνση της πρόληψης και θα ακούσω και εσάς:

 1. Έργα αντιπυρικής προστασίας δασών και δασικών εκτάσεων
 2. Καθαρισμοί βλάστησης για τη μείωση του κινδύνου.
 3. Μέτρα για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς από τη λειτουργία Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αστικών Απορριμμάτων που ανήκουν στους Δήμους.
 4. Μέτρα για την αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιάς από την εκτέλεση γεωργικών και άλλων εργασιών περιορισμένης έκτασης στην ύπαιθρο.
 5. Επιτήρηση δασών – Μικτές Περιπολίες Δήμων και εθελοντικών οργανώσεων σε συνεργασία πάντα με την Πυροσβεστική, όταν ο δείκτης επικινδυνότητας είναι υψηλός.
 6. Συνεργασία φορέων με το Πυροσβεστικό Σώμα για τη διάθεση υλικών και μέσων.
 7. Οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών λόγω δασικής πυρκαγιάς.
 8. Κινητοποίηση και συντονισμό Εθελοντικών Οργανώσεων – Οργάνωση Εθελοντισμού σε επίπεδο Δήμων.

Θα ήθελα να επισημάνω εδώ, ότι στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας, έχουμε παραχωρήσει σε Δήμους της γεωγραφικής ενότητας Ανατολικής Αττικής το σύνολο των πυροσβεστικών οχημάτων και μηχανημάτων που διαθέτει η Αντιπεριφέρεια (θα αναφερθεί λεπτομερώς στη συνέχεια ο κ. Γιώτης). Επίσης θα ήθελα να ζητήσω από τους Δήμους να συγκαλέσουν άμεσα τα Τοπικά Συντονιστικά Όργανα Πολιτικής Προστασίας και να μεριμνήσουν εγκαίρως για τους προληπτικούς καθαρισμούς βλάστησης, που έχουν ιδιαίτερη σημασία τις περιόδους υψηλών θερμοκρασιών και ισχυρών ανέμων.

Όπως έχω ξαναπεί αρκετές φορές, η παρουσία όλων μας εδώ σήμερα σκοπό έχει να αποσαφηνίσει το ρόλο και τις αρμοδιότητες του κάθε φορέα που συμμετέχει στο ΣΟΠΠΕ, και θέλω να τονίσω την τεράστια σημασία που έχει αυτό:

Ο καθένας από εμάς πρέπει να έχει ΞΕΚΑΘΑΡΗ εικόνα του τι πρέπει να κάνει, έτσι ώστε όταν προκύψει το πρόβλημα, να αναλαμβάνει άμεσα δράση, σε σχέση μάλιστα και με το νέο Νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή και αφορά την αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

 Επίσης θέλω να συζητήσουμε και το θέμα σχετικά με την εφαρμογή του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας οχημάτων, όταν έχουμε υψηλό δείκτη επικινδυνότητας. Σας έχει σταλεί, σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, η περσινή απόφαση και σας έχει ζητηθεί να την επικαιροποιήσετε. Έχουν έρθει στο Τμήμα Πολιτικής Προστασίας κάποιες προτεινόμενες αλλαγές (προσθήκες δρόμων) και θα ήθελα την σύμφωνη γνώμη σας επί της τελικής απόφασης (ο κ. Γιώτης θα σας αναφέρει στη συνέχεια τις αλλαγές).

Το άλλο θέμα που θα μας απασχολήσει στη σημερινή συνεδρίαση είναι αυτό του απρόβλεπτου φαινομένου του σεισμού.

Η Ανατολική Αττική είναι μια περιοχή που έχει υποφέρει και έχει θρηνήσει θύματα από το πρόσφατο σεισμό της Αθήνας αλλά σε κάθε περίπτωση, όπου και να εκδηλωθεί σεισμός, θα πρέπει να είμαστε όλοι προετοιμασμένοι για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων από το φαινόμενο αυτό. Για αυτό το σκοπό, θα ενημερωθείτε αναλυτικά από το Δ/ντη της Δ/νσης Τεχνικών Έργων της ΠΕΑΑ κ. Ασπρουλάκη και τον προϊστάμενο του τμήματος Πολιτικής Προστασίας κ. Γιώτη για τις ενέργειες που έχουν γίνει από τις αρμόδιες υπηρεσίες σε σχέση με την ετοιμότητά τους για την αντιμετώπιση τυχόν σεισμικού φαινομένου. Πρέπει εδώ να αναφέρουμε ότι στο προηγούμενο Σ.Ο.Π.Π. του Οκτωβρίου ήταν εδώ ο Καθηγητής κ. Λέκκας και μας έκανε λεπτομερή αναφορά για τα σεισμικά φαινόμενα. Επίσης θα πρέπει να τονίσουμε ότι η Αντιπεριφέρεια ανταποκρινόμενη άμεσα σε αίτημα του Δήμου Λαυρεωτικής, συμμετείχε στη συνδιοργάνωση ημερίδας (μαζί και με το Πυροσβεστικό Σώμα) με θέμα: “ Σεισμός & Μέτρα Προστασίας” πού έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο στο Λαύριο. Και φυσικά είμαστε ανοικτοί σε οποιαδήποτε πρόταση μας κατατεθεί από άλλο Δήμο. Σήμερα εδώ εκπροσωπώντας τον ΟΑΣΠ, βρίσκεται η κα Γκουτρομίχου, Προϊστάμενη του Τμήματος Σχεδίων Έκτακτης Ανάγκης – Πρόληψη, η οποία θα μας κάνει μια παρουσίαση που σχετίζεται με το αντικείμενο της.

Τέλος, θα ήθελα να κάνω μια αναφορά στο νέο νόμο που αφορά την αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Θα αναφερθώ στα σημεία εκείνα που ενισχύουν το θεσμό της Πολιτικής Προστασίας σε σχέση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους Εθελοντές.

 • Συστήνεται Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.), που αποτελείται από το Συντονιστικό – Επιχειρησιακό Κέντρο Υπηρεσιών Πυροσβεστικού Σώματος (το παλιό 199), το Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας και το Συντονιστικό Κέντρο Δασοπυρόσβεσης
 • Ο Διοικητής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού, αναλαμβάνει τη διεύθυνση του πυροσβεστικού έργου και το συντονισμό των πυροσβεστικών και λοιπών τακτικών επιχειρησιακών και υποστηρικτικών δυνάμεων Πολιτικής Προστασίας σε περίπτωση συμβάντος πυρκαγιάς, θεομηνίας ή άλλης επιχείρησης πολιτικής προστασίας.
 • Αναβαθμίζεται η Πυροσβεστική Ακαδημία στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η Εθνική Σχολή Πολιτικής Προστασίας. Εκτός των άλλων θα παρέχει εκπαίδευση (προγράμματα κατάρτισης, επιμόρφωσης και μετεκπαίδευσης) σχετικά με την διαχείριση κρίσεων σε στελέχη της Πολιτικής Προστασίας που ασχολούνται στον Α’ και Β’ Βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
 • Στην Πυροσβεστική Ακαδημία θα πραγματοποιούνται ειδικά προγράμματα εκπαίδευσης, κατάρτισης και πιστοποίησης εθελοντικών οργανώσεων πολιτικής προστασίας.
 • Το Πυροσβεστικό Σώμα είναι ο επιχειρησιακός βραχίονας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
 • Σε κάθε Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση δημιουργούνται Περιφερειακά Κέντρα Επιχειρήσεων στα οποία συμμετέχουν και στελέχη της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας.
 • Στη Γ.Γ.Π.Π. δημιουργείται η Συντονιστική Αρχή Πολιτικής Προστασίας, κάτω από την οποία διαρθρώνεται η δομή της Γενικής Γραμματείας.
 • Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας εισηγείται στον Υπουργό Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη την κατανομή πιστώσεων (τακτικών ή έκτακτων) προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού. Από την μέχρι τώρα κείμενη νομοθεσία χρήματα δίνονταν μόνο στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού.
 • Γίνεται εκπαίδευση και μετεκπαίδευση των εθελοντών Πολιτικής Προστασίας στην Πυροσβεστική Ακαδημία.
 • Κατηγοριοποιούνται και εντάσσονται εθελοντικες οργανώσεις και ειδικευμένοι εθελοντές στις ακόλουθες κατηγορίες: A. Δασοπροστασία, Β. Δασοπυρόσβεση, Γ. Έρευνα και Διάσωση, Δ. Παροχή Βοήθειας, Ε. Τηλεπικοινωνίες.
 • Προσδιορίζεται η επιχειρησιακή εμπλοκή και ο συντονισμός των εθελοντικών οργανώσεων που είναι ενταγμένες στο μητρώο της Γ.Γ.Π.Π.
 • Προβλέπεται ασφαλιστική κάλυψη των εθελοντών πολιτικής προστασίας.
 • Ορίζονται προϋποθέσεις οικονομικής ενίσχυσης των εθελοντικών οργανώσεων.

Θα ήθελα τώρα να ακούσω τις τοποθετήσεις σας, ξεκινώντας με τον κ. Γιώτη, Προϊστάμενο του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Είμαι αισιόδοξη, ότι και κατά τη φετινή θερινή περίοδο θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τυχόν πυρκαγιές. Είμαστε σε ετοιμότητα, ξεκινήσαμε έγκαιρα και ευελπιστούμε ότι μέσα από την καλή συνεργασία όλων των φορέων θα επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Με αυτές τις σκέψεις, σας ευχαριστώ και πάλι με την ευχή για μια ήπια καλοκαιρινή περίοδο.»

Μετά την Αντιπεριφερειάρχη το λόγο πήρε ο Κος Γιώτης, Προϊστάμενος του τμήματος Πολιτικής Προστασίας Αντολικής Αττικής και στη συνέχεια ο Κος Αναγνωστάκης, Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Περιφέρειας Αττικής, στον οποίο όλοι ευχήθηκαν καλή δύναμη στα νέα του καθήκοντα. Στη συνέχεια μίλησαν, ο Κος Ασπρουλάκης, Δ/ντής Τεχνικών Έργων, η Κα Αφραταίου Προϊσταμένη Υδραυλικών Έργων, εκπρόσωποι από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τέλος η Κα Γκουντρομίχου, Προϊσταμένη του τμήματος Σχεδίων Έκτακτης Ανάγκης και Πρόληψης του ΟΑΣΠ.

Οι συμμετέχοντες στο ΣΟΠΠ αναγνώρισαν τα θετικά αποτελέσματα του απολογισμού της χειμερινής περιόδου ως προς τη βοήθεια που είχαν από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας και από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και δήλωσαν την ικανοποίησή τους για τη μέχρι τώρα συνεργασία με το τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, εκφράζοντας παράλληλα τις ευχαριστίες τους στην Αντιπεριφερειάρχη η οποία ήταν ανελλιπώς πλάι τους, στο δύσκολο έργο τους, συντονίζοντας και υποστηρίζοντας τις δράσεις τους.

Τέθηκαν ζητήματα που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και αναφέρθηκαν οι τομείς που απαιτούν μεγαλύτερη προσπάθεια και ενίσχυση ενώ έγινε ειδική αναφορά στον καταμερισμό των αρμοδιοτήτων του κάθε φορέα ώστε να είναι πιο αποτελεσματικές τόσο οι προληπτικές ενέργειες όσο και οι δράσεις αντιμετώπισης τη στιγμή που τα φαινόμενα λαμβάνουν χώρα.

Στη συνεδρίαση επίσης παρευρέθησαν και συμμετείχαν καταθέτοντας την εμπειρία τους από τη χειμερινή περίοδο και εκφράζοντας τους προβληματισμούς τους και την αγωνία τους για την πρόληψη και αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών και σεισμών οι:

ΚοςΑναγνωστάκης Δημοσθένης, Αττικάρχης από τη Διοίκηση Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Αττικής, Κος Ζάχος Χρήστος, Αντισμήναρχος, Δ/ντης Υποστήριξηςστη Δ/νση Αεροπορικής Βάσης Πάρνηθας, ο Κος Λατζανάκης Μιχαήλ Αστυνομικός Δ/ντηςστη Δ/νση Αστυνομίας Νοτιοανατολικής Αττικής, η Κα Καλτσιώνη Γιούλια, Αστυνομικός Δ/ντης στη Δ/νση Αστυνομίας Βορειοανατολικής Αττικής, ο Κος Μπατζιάνας Δημήτριος από τη Δ/νση Αστυνομίας Δυτικής Αττικής, ο Κος Δημητρακόπουλος Γεώργιος, Υπαστυνόμος Α’ από την Τροχαία Κηφισιάς, ο Κος Ξύδης Γρηγόριος, Ανθυπαστυνόμος από την Τροχαία Ν.Ιωνίας, ο Κος Πολυχρονιάδης Φώτιος, Αρχιφύλακας από την Τροχαία Κερατέας, ο Κος Χαλκιάς Κωνσταντίνος, Αστυνομικός Υποδιευθυντής στην Τροχαία Αγ. Παρασκευής, ο Κος Κατσιφής Γεώργιος Αστυνομικός Υποδιευθυντήςαπό την Τροχαία Καπανδριτίου – Μαλακάσας, η Κα Παναγιωτοπούλου Ευαγγελία, Ανθ/ρχος Λ.Σ από το Λιμεναρχείο Λαυρίου, ο ΚοςΓερακάκης Στέφανος, Πλωτάρχης Λ.Σ από το Λιμεναρχείο Ραφήνας, ο ΚοςΤζοϊτης Αθανάσιος, Διοικητής από τη Διοίκηση Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανατολικής Αττικής και Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μαρκοπούλου, ο Κος Κατσαρής Γεώργιος, Υποδιοικητής από τη Πυροσβεστική Υπηρεσία Μαρκοπούλου, ο ΚοςΧιόνης Χαράλαμπος, Διοικητής από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Λαυρίου, ο ΚοςΠέτρου Σπυρίδων, Διοικητής από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κρωπίας, ο ΚοςΠαπαδόπουλος Δαμιανός, Διοικητής από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Νέας Μάκρης, ο ΚοςΑλωνιάτης Γεώργιος από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Οινοφύτων, ο ΚοςΘεοδωρόπουλος Ιωάννης, Υποδιοικητής από τον 6ο Πυροσβεστικό Σταθμό Θρακομακεδόνων, ο ΚοςΚαρακώστας Ιωάννης, Διοικητής από τον 12ο Πυροσβεστικό Σταθμό Παλλήνης, ο ΚοςΤσιαπούρας Ηλίας, Υποδιοικητής από τον 9ο Πυροσβεστικό Σταθμό στο Ολυμπιακό χωριό, ο ΚοςΚαλπαξίδης Αναστάσιος, Δ/ντης Δασών από τη Διεύθυνση Δασών Ανατολικής Αττικής, ο ΚοςΒασιλόπουλος Γεώργιος από τη Δ/νση Συντονισμού & Επιθεώρησης Δασών, ο ΚοςΡέππας Αθανάσιος, Δασάρχης από το Δασαρχείο Πεντέλης, ο ΚοςΖαρείφης Γεώργιος από το Δασαρχείο Πάρνηθας, ο ΚοςΣταθόπουλος Απόστολος, Δασάρχης από το Δασαρχείο Καπανδριτίου, ο ΚοςΑσπρουλάκης Ιωάννης, Δ/ντης από τη Δ/νση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Ανατ. Αττικής, η Κα Κιρκμάνη Γιωργία (Προϊσταμένη), η Κα Αφραταίου Τερέζα (Προϊσταμένη) και ο Κος Παπαδάκης Γεώργιος (Προϊσταμένος από τηΔ/νση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Ανατολικής Αττικής, ο ΚοςΚλεινάκης Ιωάννης Δ/ντης από τη Δ/νση Υγείας της Π. Ε.Ανατολικής Αττικής, η ΚαΚαρβέλα Ελένη, Α/Δαπό το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών Ελ.Βενιζέλος ’(ΥΠΑ), η Κα Μαραγκουδάκη Ραφαέλλα, Προισταμένη ΕΥΔΕ (ΛΣΕΠ), η ΚαΔαλακούρα Βασιλική από το Φορέα Διαχείρισης Εθνικ. Δρυμού Πάρνηθας, ο ΚοςΛάλος Αντώνιος, Δ/ντης Προγνώσεων ΕΜΥ από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, η Κα Γκουντρομίχου Χρύσα, Προϊσταμένη από τον Ο.Α.Σ.Π., η ΚαΜανουσάκη Μαρία από τον Ο.Α.Σ.Π., ο ΚοςΚυβρικοσαίος Δημήτριος και ο Κος Πανάγος Ευάγγελος από την Ομάδα Πολιτικής Προστασίας Δήμου Λαυρεωτικής, ο ΚοςΚατσακούλας Βασίλειος και ο Κος Κατακούλας Ιωάννης από την Εθελοντική Ομάδα Δήμου Παιανίας, ο ΚοςΣοφός Δημήτριος από την Εθελοντική Ομάδα Π.Π. Κουβαρά, ο Κος Κρεμεζής Σπύρος, Πρόεδρος Ε.ΔΑΣ.Α (Εθελοντές Δασοπροστασίας Αττικής), ο Κος Λεμπέσης Στάθης, (Πρόεδρος) και ο Κος Γιάννης Δημήτριος Τσέλιγκας Ευφρόσυνος από τον Όμιλο Φίλων του Δάσους, ο ΚοςΔαμιανόγλου Ιωάννης από το Πυροσβεστικό Σώμα Εθελοντών Νέου Βουτζά, ο ΚοςΤσιγκρέλης Ευάγγελος, Πρόεδρος από το Σώμα Εθελοντών Π.Π. ΒΑ Τομέα Υμηττού (ΣΕΒΑΤΥ), ο Κος Γραμμένος Αλέξης, Πρόεδρος Μ.Α.Κ.Ι.Π.(μονάδα αντιμετ. Κινδύνων Ιπποκρ. Πολιτεία), ο ΚοςΜαθιουδάκης Μιχάλης από τον Όμιλο Θυμαρίου «ο ΑΙΟΛΟΣ», ο ΚοςΜίχας Δημήτριος από ην Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας Διάσωσης (Ε.Ο.Δ.Δ.) Βαρυμπόμπης, ο ΚοςΚαλαμπάκας Παναγιώτης από την Ομάδα Πολιτικής Προστασίας Ολυμπιακού Χωριού- Αχαρνών (c.o.v.e.r.t.),

Τους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικης εκπροσώπησαν οι:

Παπαδόπουλος Βασίλης και Κόκκαλης Νίκος από το Δ. Αχαρνών, Κουτσίκος Θεόδωρος από το Δ. Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Γρίβας Θεόδωρος (Αντιδήμαρχος) από το Δ. Κρωπίας, Κυβρικοσαίος Δημήτριος και Πανάγος Ευάγγελος από το Δ. Λαυρεωτικής, Μαγγανάς Κωνσταντίνος (Αντιδήμαρχος) από το Δ. Μαρκοπούλου, Αλαγιάννης Δημήτριος από το Δ. Μεσογαίας, Σπανόπουλος Παναγιώτης (Αντιδήμαρχος), Λεγάκη Γεωργία (Προϊσταμένη) και Τσαλιαγκός Εμμανουήλ από το Δ. Ραφήνας-Πικερμίου, Σοφός Δημήτριος από το Δ. Σαρωνικού,

Μαργέτης Αθανάσιος (Αντιδήμαρχος) και Ζηλεμένος Βασίλειος από το Δ. Σπάτων- Αρτέμιδος και ο Κος Μπαλόκας Κωνσταντίνος από το Δ. Ωρωπού.