
Στη διανομή δωρεάν πιστοποιημένου εδαφοβελτιωτικού από την επεξεργασία βιοαποβλήτων στους παραγωγούς του Δήμου Ωρωπού, προχώρησαν το Σάββατο η Περιφέρεια Αττικής και ο ΕΔΣΝΑ, στο πλαίσιο αιτήματος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Περιφέρειας Αττικής.
Μετά από τους αγρότες και παραγωγούς των Δήμων Κρωπίας και Μαραθώνα, παραδόθηκαν στο Δήμο Ωρωπού 7.500 περίπου σάκοι των 20lit, από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη. Παρόντες κατά την παράδοση και διανομή ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Θ. Αυγερινός, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας και Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ Β. Κόκκαλης, ο Δήμαρχος Ωρωπού Γ. Γιασημάκης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Περιφέρειας Αττικής Κ. Στουραΐτης και ο Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Χ. Μπάκας.


Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης τόνισε κατά τη δήλωσή του ότι στηρίζουμε την αγροτική παραγωγή της Αττικής και ταυτόχρονα αναδεικνύουμε τα οφέλη από τον νέο τρόπο διαχείρισης των σκουπιδιών. Παράλληλα συμπλήρωσε: «Η Περιφέρεια Αττικής αποδεικνύει στην πράξη τα οφέλη της κυκλικής οικονομίας, μέσα από τις στοχευμένες δράσεις στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής μας για την αλλαγή του τρόπου διαχείρισης των σκουπιδιών μας προς όφελος του περιβάλλοντος και της οικονομίας.
Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος, γιατί το σημερινό αποτέλεσμα έρχεται ως επιστέγασμα της μεγάλης προσπάθειας που κάνουμε με τους Δήμους της Αττικής μας, για να δώσουμε αξία στα σκουπίδια. Καλούμε και πάλι τους πολίτες να σταθούν αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια ενίσχυσης της συνείδησης της ανακύκλωσης.
Η Περιφέρεια Αττικής βρίσκεται και θα βρίσκεται κοντά στον πρωτογενή τομέα παραγωγής, όχι με λόγια, αλλά με έργα, με σκληρή δουλειά και συνεργασία. Η πρωτοβουλία αυτή προς τους παραγωγούς, θα είναι μια διαρκής στήριξη κάθε μέρα, κάθε μήνα, κάθε έτος, ώστε να δοθεί η μέγιστη δυνατή βοήθεια στην μεγάλη αλυσίδα της παραγωγής του πρωτογενούς τομέα».
Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Αν. Αττικής Θ. Αυγερινός αναφέρθηκε στα πολλαπλά οφέλη της συγκεκριμένης δράσης – αλλαγή του μοντέλου διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας και της οικολογικής συνείδησης των πολιτών, το θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα αλλά και την προσπάθεια για συγκράτηση των τιμών των γεωργικών προϊόντων για τους καταναλωτές.
Σημειώνεται ότι η Περιφέρεια Αττικής αναμένεται να ολοκληρώσει εντός του 2023 τη διανομή 200 υπερσύγχρονων απορριμματοφόρων συλλογής βιοαποβλήτων και 45.000 καφέ κάδων για να ενισχύσουν τα προγράμματα ανακύκλωσης των Δήμων.

