Ξεκίνησε η δοκιμαστική λειτουργία ενός από τα εμβληματικά περιβαλλοντικά έργα που υλοποιεί η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ στην Ανατολική Αττική με προϋπολογισμό άνω των 112 εκ. ευρώ, το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) Κρωπίας – Παιανίας, το οποίο εντάσσεται σε ένα ευρύ φάσμα υποδομών, που έρχονται να αναβαθμίσουν τα συστήματα ύδρευσης και αποχέτευσης της Ανατολικής Αττικής και να δώσουν λύση σε ένα πρόβλημα δεκαετιών.

Συγκεκριμένα, το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) Κρωπίας – Παιανίας, προϋπολογισμού 112.900.000 ευρώ – ο οποίος θα αγγίξει σταδιακά τα 200 εκ ευρώ περίπου, δίκτυο και ΚΕΛ, (ΕΣΠΑ 2014-2020 Ταμείο Συνοχής και Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) – κατασκευάστηκε από την Περιφέρεια Αττικής με Φορέα Λειτουργίας την ΕΥΔΑΠ στο πλαίσιο σχετικής Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ των δυο εμπλεκόμενων φορέων και του Δήμου Κρωπίας.

photo-2-1000x718

Η εκκίνηση της δοκιμαστικής λειτουργίας του, έγινε εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων εκτέλεσης του έργου, τα οποία είχαν επικαιροποιηθεί από την νέα διοίκηση του Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη με στόχο την ταχύτερη περάτωση του έργου το οποίο είχε μείνει στις καλένδες επί πολλά έτη από την αρχική πρόβλεψη υλοποίησής του. Παράλληλα, προβλέπεται η σταδιακή επέκταση του δικτύου του με νέες συνδέσεις, ώστε να εξυπηρετηθούν και άλλοι οικισμοί της περιοχής.

Υπενθυμίζεται ότι το εργοτάξιο του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Κρωπίας είχε επισκεφτεί πρόσφατα ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης συνοδευόμενος από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη και τον Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Θανάση Αυγερινό, στο πλαίσιο περιοδείας σε εμβληματικά περιβαλλοντικά έργα που υλοποιεί η Περιφέρεια σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ στην Ανατολική Αττική.

Πρόκειται για ένα έργο που εντάσσεται στην ευρύτερη συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής με την ΕΥΔΑΠ και τους Δήμους της Ανατολικής Αττικής, η οποία περιλαμβάνει την υλοποίηση συνολικά 5 εμβληματικών έργων αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων προϋπολογισμού 420 εκ. € από πόρους δύο Ταμείων του ΕΣΠΑ 2014-2020 (Ταμείο Συνοχής και Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και περιλαμβάνουν τις ΕΕΛ Ραφήνας και Μαραθώνα, την αναβάθμιση της μονάδας στο Μαρκόπουλο και την κατασκευή δικτύου αγωγών 1000 χλμ, έργα τα οποία μαζί με το ΚΕΛ Κρωπίας ξεπερνούν σε προϋπολογισμό τα 500 εκ. ευρώ. Επισημαίνεται πως η Περιφέρεια Αττικής και σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία στερεών και υγρών αποβλήτων, προχώρησε στη σύνταξη μελετών που προβλέπουν την αύξηση της δυναμικότητας του ΚΕΛ και την αναβάθμιση της επεξεργασίας των λυμάτων, ώστε να προβλέπεται η δυνατότητα άρδευσης και εμπλουτισμού του υπόγειου υδροφορέα, ενώ έχει γίνει ο απαραίτητος σχεδιασμός διοχέτευσης του παραγόμενου νερού στις γεωργικές εκτάσεις της πεδιάδας των Μεσογείων.

Όπως επεσήμανε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Θ. Αυγερινός σε σχετική δήλωσή του:
«Ένα έργο πνοής για την Ανατολική Αττική ξενικά τη δοκιμαστική λειτουργία του. Υπό τη διοίκηση του Περιφερειάρχη μας Γιώργου Πατούλη, τηρώντας το χρονοδιάγραμμα, αλλάζουμε ριζικά τα περιβαλλοντικά δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή των Μεσόγειων και ανοίγουμε το δρόμο για την οριστική διευθέτηση του προβλήματος των ακάθαρτων στην Ανατολική Αττική, βάζοντας τέλος και στην επιβολή προστίμων από την Ε. Ε για τη μη εφαρμογή της κείμενης κοινοτικής οδηγίας περί υποδομών δικτύων αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων. Εξάλλου, δεν είναι το μόνο περιβαλλοντικό έργο βαρύνουσας σημασίας στη χωρική μας αρμοδιότητα. Η Ανατολική Αττική είναι μία από τις πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες περιοχές της Χώρας, με πολλές ακόμα βασικότατες ελλείψεις ως προς τις περιβαλλοντικές υποδομές, όπως είχε επισημάνει και ο Πρωθυπουργός μας Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην περιοχή. Όμως πλέον, αποτελεί ένα τεράστιο εργοτάξιο με σημαντικότατα έργα που προχωρούν και σταδιακά ολοκληρώνονται».