Υπό την επίβλεψη του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη και του Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Θανάση Αυγερινού πραγματοποιήθηκε σήμερα η εφαρμογή ψεκασμών (προνυμφοκτονία) στον υδροβιότοπο του Εθνικού Πάρκου Σχινιά από αέρος με ελικόπτερο, για την προστασία από τα κουνούπια. Πρόκειται για τη 2η η εφαρμογή αεροψεκασμών για φέτος ενώ η 1η έγινε στις 31 Μαρτίου.
Από τη συνολική έκταση των 9.000 στρεμμάτων του υδροβιότοπου, οι ψεκασμοί πραγματοποιήθηκαν σε 2.500 στρέμματα (στα σημεία όπου δεν υπάρχει προσβασιμότητα από εδάφους) βάσει ειδικής χαρτογράφησης που έχει προηγηθεί, καθώς και δειγματοληψιών των πληθυσμών προνυμφών και στους 34 τομείς στους οποίους διαχωρίζεται ο υδροβιότοπος, με προτεραιότητα σε εκείνους όπου καταγράφεται υψηλή πυκνότητα πληθυσμών κουνουπιών.
Επισημαίνεται πως τα τελευταία 3 χρόνια γίνεται με συστηματικό τρόπο χαρτογράφηση και συνεχής επικαιροποίηση των στοιχείων, με τα αποτελέσματα να είναι ορατά καθώς η αποτελεσματικότητα των δράσεων ξεπερνά το 90%. Στην Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής, βρίσκεται σε εξέλιξη η υλοποίηση ολοκληρωμένου προγράμματος τριετούς διάρκειας (2021-2023), προϋπολογισμού 2 εκ. ευρώ (με ΦΠΑ), με επεμβάσεις από εδάφους κι από αέρος με ψεκαστικό ελικόπτερο.
Ο κ. Πατούλης και ο κ. Αυγερινός παρακολούθησαν από κοντά τη διαδικασία των αεροψεκασμών και ενημερώθηκαν για την πορεία των προγραμμάτων για την διαχείριση και αντιμετώπιση των κουνουπιών από τον Πρόεδρο Γ. Κώνσταντο της αρμόδιας τεχνικής επιτροπής της Περιφέρειας καθώς και τα μέλη της, ενώ στις δηλώσεις τους επεσήμαναν ότι με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, η Περιφέρεια Αττικής με συνέπεια και σεβασμό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον, συνεχίζει απαρέγκλιτα την υλοποίηση ολοκληρωμένων προγραμμάτων και δράσεων για την προστασία από τα κουνούπια, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν πολύ σοβαρές ασθένειες, όπως ελονοσία, ιό του Δυτικού Νείλου, δάγγειο πυρετό κ.α., σε συνεργασία και με έγκριτους φορείς όπου απαιτείται.

photo1-3
photo2-3-1000x672