Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Νερού στις 22/3/2013, η Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Κα Χρυσάνθη Κισκήρα κατέθεσε κατά τη 11η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την κάτωθι αναφορά:

“Η Παγκόσμια Μέρα του Νερού είναι μέρα προβληματισμού και αφύπνισης για το πιο πολύτιμο αγαθό για τη διατήρηση της ζωής, το νερό.

Η ψευδαίσθηση της αφθονίας δεν επιτρέπει εύκολα να αποκαλυφθεί η αλήθεια, ότι δηλαδή με την πάροδο του χρόνου το γλυκό νερό τείνει να μετατραπεί σε αγαθό εν ανεπαρκεία, συνέπεια μιας αναπτυξιακής λογικής που δεν αναγνωρίζει όσο πρέπει το γεγονός ότι το νερό είναι μεν ένας ανανεώσιμος πόρος, δεν παύει όμως να είναι ένας περιορισμένος πόρος που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες ανάγκες ζήτησης.

Και αυτό γιατί η κλιματική αλλαγή έχει ως συνέπεια τη μείωση του νερού σε πολλές περιοχές του κόσμου. Οι πάγοι λιώνουν, η πρόβλεψη των βροχοπτώσεων γίνεται δυσκολότερη, ενώ φαινόμενα όπως οι πλημμύρες και οι ξηρασίες γίνονται ολοένα και πιο ακραία.

Ακόμα, πρακτικές όπως η ρύπανση των ποταμών και των λιμνών από αστικά, βιομηχανικά και γεωργικά λύματα, καθώς και η ανισσόροπη και πολλές φορές κακή διαχείριση μεταξύ των διαφόρων χρήσεων του νερού (όπως η άρδευση, η ύδρευση, η βιομηχανική χρήση) απειλούν τη διαθεσιμότητα του.

H Ανατολική Αττική αποτελεί μία περιοχή με σημαντικούς υδάτινους πόρους και μοναδικά οικοσυστήματα τα οποία συνδέονται με την παρουσία του νερού.

Παρά την πολυδιάσπαση των φορέων, αρμόδιων ο καθένας για τμήματα του ζητήματος της διαχείρισης των υδάτων, οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Αττικής έχουν πολύ καλή συνεργασία με εμπλεκομένους φορείς, ενώ επίσης διενεργούν ελέγχους όπου αυτό είναι αναγκαίο για τον έλεγχο της ποιότητας του στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους.

Η ορθή διαχείριση των υδάτινων πόρων είναι ένα πρόβλημα που οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε σε όλες του τις πλευρές. Με προσοχή στην κατανάλωση, προσοχή στη ρύπανση, προσοχή στη διαχείριση, επενδύσεις στη συλλογή, τη διανομή, την αφαλάτωση.

Ο Περιφερειάρχης Κος Γ. Σγουρός κάνει πραγματικό αγώνα δρόμου για την έναρξη κατασκευής των απαιτούμενων έργων επεξεργασίας λυμάτων στην Ανατολική Αττική,  απέναντι στην γραφειοκρατία και στις συνεχείς δικαστικές εμπλοκές υπό τον υπαρκτό κίνδυνο της απώλειας των διαθέσιμων για αυτά κονδυλίων από το ΕΣΠΑ.

Ακόμα, η ευαισθητοποίηση των πολιτών και η προσπάθεια όλων μας για κατ’ οίκον εξοικονόμηση νερού με απλές πρακτικές, όπως επίσης και η επαναχρησιμοποίηση των κατάλληλα επεξεργασμένων αστικών λυμάτων μπορούν να έχουν σημαντικά οφέλη για τη διασφάλιση της ποσότητας των υδάτινων αποθεμάτων της περιοχής μας αλλά και όλης της Αττικής.

Κλείνοντας, θα ήθελα να έχουμε στο νου μας όλοι, τη θέση του ΟΗΕ για το νερό, που είναι πάντα επίκαιρη: «Δεν έχει σημασία ποιοι είμαστε, που ζούμε, τι κάνουμε, όλοι εξαρτόμαστε απ το νερό. Το χρειαζόμαστε κάθε μέρα, με πάρα πολλούς τρόπους. Το χρειαζόμαστε για να είμαστε υγιείς, το χρειαζόμαστε για να παράγουμε την τροφή μας, για τις μεταφορές, την άρδευση και τη βιομηχανία. Το χρειαζόμαστε για τα ζώα και τα φυτά, για να αλλάζουν οι εποχές και τα χρώματα. Ωστόσο, παρά τη σημασία των αποθεμάτων του νερού για τη ζωή και την ύπαρξή μας, δείχνουμε μια συνεχώς αυξανόμενη έλλειψη σεβασμού για τα αποθέματα νερού. Τα σπαταλούμε, τα λεηλατούμε, τα μολύνουμε, ξεχνώντας πόσο απαραίτητα είναι για την επιβίωσή μας»”.