Με το σύνθημα «Δουλεύουμε μαζί, κερδίζουμε όλοι – Οι παραγωγοί, η κοινωνία, το περιβάλλον, η οικονομία, ο τόπος μας» πραγματοποιήθηκε στα Μέγαρα παρουσία του Επιτρόπου Γεωργίας της Ε.Ε. Γιάννους Βοϊτσεχόφσκι, η 6η Συνδιάσκεψη για τη Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) με τη συμβολή της Περιφέρειας Αττικής και σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Παρόντες στην πολύ σημαντική αυτή συνδιάσκεψη, εκτός από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπ. Λιβανό, τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη και τον Δήμαρχο Μεγαρέων Γ. Σταμούλη, που καλωσόρισαν τους συμμετέχοντες, ήταν ακόμη ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γ. Στύλιος, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης Γ. Κότσιρας, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Θ. Μπούρας, ενώ από πλευράς Περιφέρειας, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Θ. Αυγερινός, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λ. Κοσμόπουλος και ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής Σ. Βοϊδονικόλας. Παρέστησαν επίσης Βουλευτές, στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων.
Η 6η συνδιάσκεψη είναι μέρος της Δημόσιας Διαβούλευσης που πραγματοποιεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στις 13 περιφέρειες της χώρας για τη Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, η οποία αποτελεί, σύμφωνα με τον Υπουργό, μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα μας, που θα καθορίσει την αγροτική μας οικονομία τα επόμενα 10 χρόνια. Η εφαρμογή της θα έχει σημαντικά οφέλη όχι μόνο για τους αγρότες και παραγωγούς, αλλά για το σύνολο των Ελλήνων πολιτών, καθώς αποτελεί μια περισσότερο δίκαιη, πράσινη, κοινωνική και ευέλικτη αγροτική πολιτική. Θέτει ακριβώς τις βάσεις για τη διασφάλιση πιο υγιεινών και πιο ποιοτικών τροφίμων για όλους, τη μείωση σπατάλης αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος. Οι πόροι που εξασφάλισε η χώρα μας για τη νέα ΚΑΠ για την περίοδο 2021-2027 ανέρχονται στα 19,3 δισ. ευρώ ενώ σε αυτά προστίθενται άλλα 2 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης στη δική του τοποθέτηση, τόνισε ότι η ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής στην Αττική θα δώσει επιπλέον διέξοδο στο πρόβλημα της ανεργίας, ενώ παράλληλα θα βοηθήσει την προώθηση του τουριστικού προϊόντος της Αττικής, με την παράλληλη ενίσχυση της αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης στα νησιά. Παράλληλα, η θεσμοθέτηση του 3% ως ελάχιστου ποσοστού των πόρων της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής για την ενίσχυση νέων γεωργών, καθώς και η συστηματική ενοποίηση της γεωργικής εκπαίδευσης με τη συμβουλευτική, τη μεταφορά τεχνογνωσίας και την καινοτομία, θα συμβάλει τα μέγιστα στην ανανέωση του γεωργικού πληθυσμού της Αττικής. Είναι κομβικός, σημείωσε, ο ρόλος του πρωτογενή τομέα στην Αττική ενώ, μεταξύ άλλων, συμπλήρωσε ότι η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική μπορεί να οδηγήσει στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, στο μετασχηματισμό της αγροτικής οικονομίας και στην ενίσχυση της εξωστρέφειας.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Θ. Αυγερινός κατά τη δήλωσή του ανέφερε ότι η νέα ΚΑΠ (19,3 δισ. ευρώ) μαζί με το Ταμείο Ανάκαμψης (2 δισ. ευρώ) αναζωογονούν και επανακαθορίζουν τον πρωτογενή τομέα και την αγροτική οικονομία στην Ελλάδα. Στους στόχους μας ως Χώρα αλλά και ως Περιφερειακή Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί παρά να είναι η αναβάθμιση της θέσης του Έλληνα αγρότη και της πρωτογενούς παραγωγής, η ανάδειξη της σχέσης των ελληνικών προϊόντων και της ελληνικής διατροφής με την υγεία, την ευζωία και την μακροζωία αλλά και η σύνδεση της παραγωγής με τη μεταποίηση, την εμπορία, το Branding και τις εξαγωγές.
Εξαιρετικά σημαντική ήταν η τοποθέτηση του Ευρωπαίου Επίτροπου Γιάννους Βοϊτσεχοφσκι, ο οποίος χαρακτήρισε την ελληνική αγροτική οικονομία ως «φαινόμενο», καθώς η παραγωγή είναι μεγαλύτερη από την εθνική κατανάλωση παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν στην παραγωγή με την ύπαρξη μικρού κλήρου. Μεταξύ άλλων ο Ευρωπαίος Επίτροπος υπογράμμισε ότι το φαινόμενο αυτό συντελείται με δεδομένο ότι η ελληνική γεωργία είναι λιγότερο από το 3% των συνολικών εκτάσεων στην ΕΕ αλλά η προστιθέμενη αξία είναι 3,5%. Παράλληλα ο Επίτροπος σημείωσε ότι χάρη στη συμβολή των αγροτών αποφεύχθηκε η διατροφική κρίση και αναφέρθηκε στην περιβαλλοντική διάσταση της νέας ΚΑΠ. Μάλιστα απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των αγροτών επισήμανε ότι η εκπομπή ρύπων από τον ελληνικό πρωτογενή τομέα και τα λιπάσματα είναι λιγότερα από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι οι Έλληνες παραγωγοί είναι φιλικοί προς το περιβάλλον.