Από την αρχή εκδήλωσης της μεγάλης πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Θανάσης Αυγερινός έσπευσε άμεσα στο σημείο, μαζί με τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη και όλο το μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, ενώνοντας δυνάμεις μαζί με τους Δήμους, στην υπερπροσπάθεια της Πυροσβεστικής και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, που έχουν και την αρμοδιότητα συντονισμού του δύσκολου έργου της κατάσβεσης. Η φωτιά εκδηλώθηκε στις 13.30΄ περίπου το μεσημέρι και δυστυχώς, παρά τους χαμηλούς ανέμους, επεκτάθηκε γρήγορα λόγω της μορφολογίας της περιοχής και του συμπαγούς δάσους αλλά και της παρατεταμένης ξηρασίας λόγω του καύσωνα, κατακαίγοντας τεράστιεςεκτάσειςδάσους, κατοικίεςκαι αυτοκίνητα.

Στις 18.00΄ ο Αντιπεριφερειάρχης Θ. Αυγερινός, ως Πρόεδρος του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) Ανατολικής Αττικής, συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση ΣΟΠΠ που πραγματοποιήθηκε στη γέφυρα της Βαρυμπόμπης, όπου αναλύθηκε από τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής και τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους φορείς/μέλη του ΣΟΠΠ η εκτίμηση της κατάστασης μέχρι τη στιγμή εκείνη, με σκοπό την οργάνωση και τον συντονισμό των περαιτέρω ενεργειών. Μάλιστα, η συνεδρίαση χρειάστηκε να διακοπεί προσωρινά, λόγω του ότι η φωτιά είχε πλησιάσει επικίνδυνα, για να συνεχιστεί σε ειδικό όχημα της Πυροσβεστικής όπου μετέβησαν τα μέλη.

Ειδικότερα, η Περιφέρεια Αττικής συνεπικουρεί από χθες στη δύσκολη μάχη ελέγχου και κατάσβεσης της φωτιάς με 73 οχήματα. Συγκεκριμένα, επιχειρούν 38 υδροφόρες, 17 χωματουργικά μηχανήματα, (μπουλντόζες, ερπυστριοφόρα μηχανήματα κ.α.), 15 μικρά πυροσβεστικά οχήματα και 5 λεωφορεία τα οποία βοήθησαν στην ασφαλή απομάκρυνση και μετακίνηση των πληγέντων.

Αυτή τη στιγμή η φωτιά έχει τεθεί υπό έλεγχο με περιορισμένες αναζωπυρώσεις ενώ τα συνεργεία της Περιφέρειας επιχειρούν και σήμερα στο ενεργό μέτωπο της φωτιάςβοηθώντας στις προσπάθειες κατάσβεσης, στη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, στον ανεφοδιασμό των οχημάτων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, καθώς και στις προσπάθειες απομάκρυνσης υλικών. Επίσης, παραμένουν στο σημείο για τυχόν αναζωπυρώσεις.

Σε πολλές από τις περιπτώσεις απεγκλωβισμού αλλά και εκκένωσης περιοχών έχει συμβάλει και ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, όπως συνέβη στην περίπτωση της κατασκήνωσης «Χαρούμενο Χωριό», της Μονάδας Φιλοξενίας Ηλικιωμένων «Έπαυλις» και αλλού, ενώ παραμένει σε επιφυλακή.

Το αμέσως επόμενο διάστημα, αφού τεθεί υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά, θα ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών. Για την καταγραφή στις οικίες αρμόδιοι είναι οι δήμοι, ενώ για την καταγραφή των καταστροφών στις επιχειρήσεις αρμόδια είναι η Περιφέρεια. Οι πληγέντες επιχειρηματίες των περιοχών του Δήμου Αχαρνών και του Δήμου Διονύσου που ανήκουν στην Π. Ε. Ανατολικής Αττικής θα μπορούν να απευθύνονται στην αρμόδια Διεύθυνση Ανάπτυξης Ανατολικής Αττικής που εδρεύει στην Παλλήνη, στα τηλέφωνα επικοινωνίας:

  • 213 200 5310 Γραμματεία Διεύθυνσης Ανάπτυξης

  • 213 200 5283, -8, -9 Τμήμα Αδειών Μεταποιητικών Δραστηριοτήτων

  • 213 200 5301, -295 Τμήμα Εμπορίου

Σημειώνεται ότι με εντολή του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη έχει ενεργοποιηθεί το παρατηρητήριο Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης της Περιφέρειας, το οποίο από νωρίς το πρωί πραγματοποιεί ειδικές μετρήσεις.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Θ. Αυγερινός προέβη στην παρακάτω δήλωση: «Ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη φωτιά, στην οποία όλοι από την πρώτη στιγμή ενώσαμε δυνάμεις για να την ελέγξουμε και να την αντιμετωπίσουμε, πράγμα που δυσχέραιναν οι ακραίες καιρικές συνθήκες καύσωνα και το πυκνό δάσος στην περιοχή. Παρά τη μεγάλη καταστροφή σε δασική έκταση, σπίτια και υλικά αγαθά, ευτυχώς καταφέραμε να μην έχουμε απώλεια σε ανθρώπινη ζωή, χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες για εκκένωση και απομάκρυνση πολιτών, όπου υπήρχε κίνδυνος. Άμεσα, σε συνεργασία με τους Δήμους, θα προχωρήσουμε σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την αποζημίωση των πληγέντων».

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ZIP 293,03 KB13/01/22 12:46:59