Στη συγκέντρωση – ενημερωτική ημερίδα με θέμα τα ιδιοκτησιακά – δασικά προβλήματα της Ανατολικής Αττικής που διοργάνωσαν από κοινού η Ομοσπονδία Εξωραϊστικών και Πολιτιστικών Συλλόγων Μαραθώνα και η Συνομοσπονδία Συλλόγων και Φορέων Ανατολικής Αττικής υπό την αιγίδα του Δήμου Μαραθώνα, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Μάκρης, παραβρέθηκε την Κυριακή 2 Νοεμβρίου ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής κ. Πέτρος Φιλίππου. Στην ημερίδα παραβρέθηκαν επίσης βουλευτές της περιοχής, δήμαρχοι, καθώς και εκπρόσωποι τοπικών φορέων. Τη συζήτηση διηύθυνε ο δημοσιογράφος Αργύρης Δεμερτζής.

            Στη διάρκεια της ημερίδας έγινε αναφορά στα πολύπλοκα και μακροχρόνια προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τις ιδιοκτησιακές αλλά και δασικές αμφισβητήσεις που υπάρχουν από το κράτος για τη συγκεκριμένη περιοχή.

            Μετά την ενημέρωση από τους εισηγητές, παίρνοντας τον λόγο ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Φιλίππου τόνισε ότι πρέπει:

  1. άμεσα να ολοκληρωθεί το δασολόγιο και οι δασικοί χάρτες στην περιοχή προκειμένου να ξεκαθαρίσει το συντομότερο δυνατόν ποιες περιοχές είναι δασικές και ποιες όχι.
  2. να ληφθεί σοβαρά υπόψη στους όποιους χαρακτηρισμούς (δασικούς κτλ.), σε ποιες περιοχές η κατάσταση θεωρείται αναστρέψιμη και σε ποιες όχι.
  3. να γίνει οριοθέτηση των οικισμών με δεδομένη την υπάρχουσα πραγματική κατάσταση.

Ο κ. Φιλίππου τόνισε επίσης ότι η πολυνομία και η εμπλοκή πολλών φορέων κρατάει για πολλά χρόνια όμηρους τους κατοίκους με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πελατειακές σχέσεις ή σχέσεις οικονομικής διαπλοκής.

Η κυβέρνηση με τους πρόσφατους νόμους για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, ενδιαφέρεται αποκλειστικά για ενίσχυση της εισπρακτικής πολιτικής με την επιβολή προστίμων στο πλαίσιο της γενικότερης μνημονιακής πολιτικής που ακολουθεί, χωρίς στην ουσία να δίνει λύση στο πραγματικό πρόβλημα, το ξεκαθάρισμα των χρήσεων γης που είναι και το ουσιαστικό μέσο για την επίλυση των προβλημάτων που κρατούν σε καθεστώς ομηρίας χιλιάδες κατοίκους της περιοχής τις τελευταίες δεκαετίες.

Τέλος, δήλωσε ότι η Περιφέρεια Αττικής στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που της αντιστοιχούν, θα σταθεί δίπλα στους κατοίκους στο θέμα της επίλυσης του προβλήματος των χρήσεων γης σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος και του εναπομείναντος δασικού πλούτου της περιοχής.  

φωτογραφία 2.JPG JPG 657,59 KB18/08/21 11:48:39
φωτογραφία 3.JPG JPG 585,50 KB18/08/21 11:48:41