Πραγματοποιήθηκε στις 15/6/2011 στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής στην Παλλήνη συνάντηση εργασίας για την ενίσχυση της απορροφητικότητας πόρων από το ΕΣΠΑ. Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη ΕΣΠΑ και Καινοτομίας Κου Λεωνίδα Αθανασιάδη, στο πλαίσιο της επιτάχυνσης απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και ενόψει της επικείμενης αναθεώρησης του. Στη συνάντηση  συμμετείχαν αιρετοί και υπηρεσιακοί παράγοντες των Δήμων της Ανατολικής Αττικής και του Βόρειου Τομέα, της Περιφέρειας Αττικής καθώς και των αντίστοιχων Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Αττικής, αλλά και περιφερειακοί σύμβουλοι των περιοχών αυτών.

Σκοπός της συνάντησης ήταν να συντονιστούν οι προσπάθειες για ωρίμανση των έργων που θα ενταχθούν ή είναι ήδη ενταγμένα στο ΕΣΠΑ. Η αρμοδιότητα διαχείρισης των πόρων του ΕΣΠΑ μεταφέρεται στην Περιφέρεια από 1-7-2011. Πρόκειται για τους μόνους διαθέσιμους πόρους που πρέπει να απορροφηθούν εγκαίρως ώστε να  γίνουν αναγκαία και σημαντικά έργα υποδομής και ανάπτυξης τόσο στην Ανατολική και Βόρεια Αττική, αλλά και στο σύνολο της Περιφέρειας.

Η Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Κα Χρυσάνθη Κισκήρα, στο χαιρετισμό της στην έναρξη της συζήτησης, τόνισε την βούληση της να μην χαθεί ούτε ευρώ από το ΕΣΠΑ, και γι’ αυτό ζήτησε από όλους τους εμπλεκόμενους σωστή προετοιμασία και συνεργασία, ώστε να υπάρχουν ώριμα έργα, έτοιμα για χρηματοδότηση.

Στην τοποθέτηση του, ο Αντιπεριφερειάρχης ΕΣΠΑ και Καινοτομίας Κος Λ. Αθανασιάδης,  ανέφερε ότι μέχρι τώρα η συνολική απορροφητικότητα από τα ενταγμένα έργα είναι ιδιαίτερα χαμηλή, μόλις 3,76%. Ο άμεσος στόχος είναι να επιτευχθεί μέγιστη απορροφητικότητα και να εκταμιευθούν 170 εκ.€ μέχρι το τέλος του χρόνου. Για το σκοπό αυτό η Περιφέρεια Αττικής, ως διαχειριστής του ΠΕΠ Αττικής από 1/7/2011, μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών της θα διαθέσει προσωπικό για την υποστήριξη των υπηρεσιών των Δήμων, ώστε σε συνεργασία να ελεγχθούν  μια-μια οι μελέτες, με συνέπεια και μεθοδικότητα, ώστε από το Σεπτέμβριο που πρόκειται να ανοίξουν όλοι οι κωδικοί του ΕΣΠΑ, να υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να ενταχθούν έργα που είναι ώριμα, έτοιμα για δημοπράτηση. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Κος Αθανασιάδης «αφού δεν πάει ο Μωάμεθ στο βουνό, θα πάει το βουνό στο Μωάμεθ» θέλοντας έτσι να τονίσει τη ιδιαίτερη βαρύτητα που δίνει η Περιφέρεια Αττικής ώστε να ενταχθούν άμεσα στο ΕΣΠΑ μελέτες ώριμες για την κατασκευή έργων. Προτεραιότητα θα δοθεί καταρχήν στα αντιπλημμυρικά, υδραυλικά, ύδρευση – αποχέτευση καθώς και στην κατασκευή παιδικών σταθμών.  Τέλος, ο Κος Αθανασιάδης δήλωσε ότι, δεδομένης της άμεσης ένταξης πραγματικά ώριμων έργων, θα ληφθούν δραστικές αποφάσεις για την απένταξη έργων που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ωριμότητας.

Ο αναπληρωτής Γεν. Δ/ντής Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών της Περιφέρειας Αττικής,  Κος Θεόδωρος Καρδοματέας, κατά την τοποθέτηση του τόνισε ότι χρειάζεται μεγάλος αγώνας που πρέπει να δοθεί από κοινού με τις υπηρεσίες των Δήμων ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι εκταμίευσης πόρων.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, εκπρόσωποι των Δήμων της Ανατολικής Αττικής αλλά και οι Δήμαρχοι Κορωπίου Κος Δ. Κιούσης και Ραφήνας – Πικερμίου κος Γ. Χριστόπουλος, είχαν την ευκαιρία να αναφέρουν και να θέσουν ερωτήματα και προβληματισμούς.

Κλείνοντας τη συζήτηση ο Κος Αθανασιάδης και Κα Χρυσάνθη Κισκήρα, αφού εξέφρασαν την ικανοποίηση τους, ανέφεραν ξανά τη αναγκαιότητα ουσιαστικής συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκομένων υπηρεσιών με την πλήρη υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής.

Ανάλογες συναντήσεις έχουν προγραμματιστεί και για τις άλλες Περιφερειακές Ενότητες της Αττικής για τις 16 και 17 Ιουνίου 2011.