photo-1-1000x1140

Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ανατολικής Αττικής με θέματα τον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου 2022, το σχεδιασμό και τις δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την πρόληψη και αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων καθώς και από χιονοπτώσεις και παγετό.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Θανάσης Αυγερινός, ως πρόεδρος του ΣΟΠΠ, ανέπτυξε αναλυτικά την σημαντική συνεισφορά της Περιφέρειας Αττικής, σε όλες τις πυρκαγιές που έπληξαν περιοχές της Ανατολικής Αττικής κατά την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου 2022 ενώ παράλληλα ανέφερε όλο τον σχεδιασμό που εφαρμόζεται κατ΄ εντολή του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη, σχετικά με την έγκαιρη προετοιμασία για την αντιμετώπιση των έντονων καιρικών φαινομένων της χειμερινής περιόδου (πλημμύρες, χιονοπτώσεις κ.α.). Ειδικότερα, κατά τη διεξοδική συζήτηση που ακολούθησε, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε:

Σχετικά με τον απολογισμό της φετινής αντιπυρικής περιόδου, εκδηλώθηκαν αρκετές δασικές πυρκαγιές στην Περιφερειακή Ενότητα Αν. Αττικής, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματικά από την Πυροσβεστική Υπηρεσία σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, την συνδρομή της Περιφέρειας, όπου ζητήθηκε, μέσω της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Π.Ε.Α.Α., με οχήματα, μηχανήματα και υδροφόρες και τους εθελοντές. Για την διαχείριση της κατάστασης στην μεγάλη πυρκαγιά που ξεκίνησε στις 19 Ιουλίου από την περιοχή Νταού Πεντέλης και επεκτάθηκε σε περιοχές των Δήμων Παλλήνης και Ραφήνας-Πικερμίου, συγκλήθηκε έκτακτο Σ.Ο.Π.Π. στις 19-07-2022 με τους αρμόδιους φορείς ενώ οι περιοχές που επλήγησαν κηρύχτηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας. Επίσης έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες διαδικασίες σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (Δ.Α.Ε.Φ.Κ.) για την οριοθέτηση των περιοχών ώστε να προχωρήσει η διαδικασία για την αποζημίωση των πληγέντων κτιρίων και επιχειρήσεων. Σημειώνεται ότι καθόλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου υπήρχαν αναμονές υδροφόρων σε συγκεκριμένους πυροσβεστικούς σταθμούς, όταν ο δείκτης επικινδυνότητας ήταν 3 ή 4 και κατόπιν αιτημάτων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Αναφορικά με τις πλημμύρες και τις χιονοπτώσεις, η συζήτηση επικεντρώθηκε γύρω από τα εξής θέματα:

– Έλεγχος και προληπτικός καθαρισμός των κοιτών των ρεμάτων από την Περιφέρεια Αττικής.

– Καθαρισμός και συντήρηση των αγωγών και φρεατίων υδροσυλλογής όμβριων υδάτων από την Περιφέρεια και τους Δήμους (στο οδικό δίκτυο αρμοδιότητας τους) και ειδικά μετά από κάθε σημαντικό γεγονός βροχής (ραγδαία βροχή – καταιγίδα).

– Καταγραφή των ιρλανδικών διαβάσεων από Δήμους για να γίνουν σημάνσεις και να ενημερωθούν οι πολίτες.

– Οι Δήμοι να επικαιροποιήσουν το Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των Συνεπειών από την Εκδήλωση Πλημμυρικών Φαινομένων με την κωδική ονομασία «ΔΑΡΔΑΝΟΣ 2». 

– Τα Δασαρχεία να φροντίσουν για προγραμματισμό, μελέτη και εκτέλεση μέτρων και αντιπλημμυρικών έργων, όπως κορμοδέματα, κλαδοπλέγματα κλπ.

– Οι Δήμοι να φροντίσουν:

α). για τη δυνατότητα διάθεσης γερανοφόρων οχημάτων για την απομάκρυνση τυχόν ακινητοποιημένων οχημάτων λόγω χιονόπτωσης ή παγετού στο οδικό τους δίκτυο.

β). για την προμήθεια άλατος για την αντιμετώπιση χιονοπτώσεων και παγετού στο οδικό δίκτυο της ευθύνης τους.

γ). να επικαιροποιήσουν τους θερμαινόμενους χώρους της περιοχής τους και να προσδιορίσουν χώρους εναπόθεσης μπαζών από πλημμύρες.

– Ενημέρωση του κοινού για τη λήψη μέτρων πρόληψης και αυτοπροστασίας. Στο πλαίσιο αυτό, έχει ξεκινήσει από το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Αν. Αττικής η διανομή με σχετικό έντυπο υλικό στους Δήμους ενώ οδηγίες αυτοπροστασίας αναρτώνται και στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας. Επιπρόσθετα, το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας και η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας Αν. Αττικής πραγματοποιούν αποστολή ενημερωτικών emails και sms αναφορικά με την έκδοση των έκτακτων δελτίων πρόγνωσης έντονων καιρικών  φαινομένων.

Ο Αντιπεριφερειάρχης ως Προεδρεύων του Σ.Ο.Π.Π., κλείνοντας τη συνεδρίαση επεσήμανε ότι ο συντονισμός και η συνεργασία όλων των φορέων στην εκτέλεση έργων και δράσεων πρόληψης και ετοιμότητας που έχουν άμεση και καθοριστική προτεραιότητα στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών είναι αναγκαία για την επίτευξη της ασφάλειας των πολιτών, των περιουσιών τους και των υποδομών.