Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες μεταξύ της Πολιτικής Ηγεσίας των Υπουργείων Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος και στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος, της Δασικής Υπηρεσίας και της Περιφέρειας Αττικής για τον βέλτιστο συντονισμό ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου, υπό τον Υπουργό Χρήστο Στυλιανίδη και τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Αμυρά. Από πλευράς Περιφέρειας Αττικής, εκτός από τον Περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη, συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Θανάσης Αυγερινός, καθώς και οι χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες των υπόλοιπων Περιφερειακών Ενοτήτων και ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος Βασίλειος Κόκκαλης. Μετείχαν ακόμη, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Αλέξιος Ράπανος, και το σύνολο της φυσικής ηγεσίας του ΠΣ, οι Προϊστάμενοι των Δ/νσεων Δασών, καθώς και όλοι οι Δασάρχες Αττικής.

220419_antipuriki_periodos

Σημειώνεται ότι με τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για την Αττική ολοκληρώθηκε μία σειρά αντίστοιχων συναντήσεων σε όλη την Ελλάδα, στο πλαίσιο της νέας συνέργειας μεταξύ των δύο αρμόδιων Υπουργείων, με σκοπό τη στενή συνεργασία σε όλα τα στάδια αντιμετώπισης των πυρκαγιών και συγκεκριμένα, στην πρόληψη, την καταστολή και την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος κ. Αμυρά τις επόμενες ημέρες, ξεκινάει ο καθαρισμός 40 χιλ. στρεμ. κρίσιμων δασικών οικοσυστημάτων ενώ παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί διάνοιξη περίπου 1.600 χλμ. αντιπυρικών ζωνών. Συντηρείται και διανοίγεται δασικό οδικό δίκτυο που φτάνει τα 16.000 χλμ.

Όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης, πέραν της πρόληψης, ο δεύτερος βασικός πυλώνας στην αντιμετώπιση των δυσμενών συνεπειών της κλιματικής κρίσης και βεβαίως, τις δασικές πυρκαγιές, είναι η συνέργεια, η συνεργασία, και για πρώτη φορά, μετά από 24 ολόκληρα χρόνια, θεσμοθετείται η επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ των Δασικών Υπηρεσιών και της Πυροσβεστικής με αυτοματοποιημένο τρόπο.

Μνεία βεβαίως έγινε και στη θλιβερή πραγματικότητα ότι στην Ελλάδα το 95% των πυρκαγιών προέρχονται από ανθρώπινη αμέλεια, γεγονός που δείχνει ότι όλοι μας, ως απλοί πολίτες, θα πρέπει να αποκτήσουμε πιο υπεύθυνη, ώριμη και πεπαιδευμένη στάση απέναντι στα θέματα που άπτονται στο περιβάλλον και την προστασία του.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη σχετική πρωτοβουλία καθώς και για την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε μια σειρά από ζητήματα τα οποία παρέμεναν σε εκκρεμότητα εδώ και δεκαετίες. Μεταξύ άλλων, δήλωσε επίσης: «Η Περιφέρεια Αττικής, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, θα βρίσκεται στις επάλξεις. Όλος ο μηχανισμός μας είναι σε επαγρύπνηση και έτοιμος να επικουρήσει τις προσπάθειες της Πυροσβεστικής και όλων των αρμόδιων κρατικών φορέων. Σε αντίστοιχες διαδικασίες και σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο, τα δασαρχεία θα πρέπει να προβούν σε διάνοιξη δρόμων και ο ΔΕΔΔΗΕ να φροντίσει να κοπούν δέντρα που βρίσκονται πλησίον καλωδίων υψηλής τάσης. Από την άλλη πλευρά, όπως επισήμανα και στην τοποθέτηση μου, μπορούμε να συντονίσουμε τις υπηρεσίες Πολιτικής προστασίας των δήμων, αλλά και των εθελοντικών οργανώσεων. Μέσα από μια τέτοια διαδικασία μπορούμε από την μία να ενισχύσουμε την πρόληψη και από την άλλη να βοηθήσουμε τις επίγειες δυνάμεις με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σε περίπτωση ανάγκης. Η Περιφέρεια Αττικής και τα στελέχη της είναι στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας».

PSTL7721-1-1000x718

Στη δήλωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Θ. Αυγερινός ανέφερε μεταξύ άλλων: «Συμμετέχουμε σήμερα σε αυτή την πολύ σημαντική σύσκεψη που είναι μέρος της νέας αρχής που εγκαινιάζεται από τα δύο αρμόδια Υπουργεία, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος, για τη συνεργασία Πυροσβεστικού Σώματος και Δασικής Υπηρεσίας, στην προσπάθεια να ξεπεραστούν ελλείψεις και δυσλειτουργίες πολλών ετών. Εμείς από την πλευρά μας ως Περιφέρεια, μαζί με τον Περιφερειάρχη μας Γ. Πατούλη και όλους τους συναδέλφους Αντιπεριφερειάρχες, θα είμαστε αρωγοί σε κάθε καλά δομημένη και οργανωμένη προσπάθεια που γίνεται με στόχο την επιτυχή πρόληψη και προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος αλλά και της ασφάλειας των πολιτών μας και των περιουσιών τους».