Υπεγράφη χθές η σύμβαση προϋπολογισμού 124 εκατομμυρίων Ευρώ για το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) Κρωπίας – Παιανίας, από τον Περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρό, παρουσία του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Κ.Χατζηδάκη.

Το έργο αποτελεί την απαρχή για την οριστική λύση στο τεράστιο πρόβλημα των χιλιάδων βόθρων της Ανατολικής Αττικής, ενώ εξαλείφεται οριστικά ο κίνδυνος επιβολής αυστηρών προστίμων στη χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι ωφέλειες είναι σημαντικές, τόσο σε επίπεδο δημιουργίας υποδομών και προστασίας του περιβάλλοντος, όσο και σε επίπεδο απορρόφησης κοινοτικών πόρων. Ο συνολικός Προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 124 εκατομμύρια Ευρώ και η χρηματοδότησή του γίνεται από το ΠΕΠ Αττικής 2007-2013.

Στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, το Διευθυντικό Στέλεχος της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Γ. Κρεμλής, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης, κ. Γ. Γιαννούσης, οι Δήμαρχοι Κρωπίας, κ. Δ. Κιούσης, Παιανίας, κ. Δ. Δάβαρης και Μαρκοπούλου, κ. Σ. Μεθενίτης, η Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, κ. Χρυσάνθη Κισκήρα, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Ανατολικής Αττικής, εκπρόσωποι της κοινοπραξίας κλπ.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, παίρνοντας το λόγο και αφού ευχαρίστησε τον Υπουργό Ανάπτυξης και το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, κ. Γ. Γιαννούση, τους Δημάρχους, τους Δικαστές τους ΣτΕ και του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την ταχύτητα εκδίκασης των ενστάσεων, αλλά και όλους όσοι συνέβαλλαν στο έργο αυτό με την πολύτιμη βοήθεια και την αποτελεσματική συνεργασία τους, τόνισε:

«Είναι ένα έργο του Δεύτερου Βαθμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που όμοιό του δεν έχει υπάρξει στα προηγούμενα χρόνια. Είναι ένα έργο 100% χρηματοδοτούμενο από πόρους του ΕΣΠΑ.

Η Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής κ. Κισκήρα Χρυσάνθη παίρνοντας το λόγο, αφού ευχαρίστησε όλους αυτούς που συνέβαλλαν για το έργο αυτό τόνισε :

Η Ανατολική Αττική είναι μια περιοχή ταχέως αναπτυσσόμενη οικιστικά με μόνιμους κατοίκους πλέον και όχι μόνο παραθεριστές, χωρίς τις ανάλογες υποδομές για την υποδοχή τους.

Οι κάτοικοι είναι όμηροι της βιομηχανίας εκκένωσης βόθρων με τεράστιες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία το περιβάλλον και με τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής.

Με την συμβασιοποίηση του σημερινού ΚΕΛ Κορωπίου – Παιανίας, οι υγειονομικές συνθήκες θα αναβαθμιστούν σημαντικά, τα μολυσμένα νερά θα σταματήσουν να καταλήγουν στη θάλασσα και θα σταματήσει η ρύπανση των υπόγειων νερών.

Απευθύνω έκκληση στους συναδέλφους της ΤΑ και τους πολίτες της Ανατολικής Αττικής πως αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία μας να αποκτήσουμε με κοινοτικούς πόρους υποδομές που θα βελτιώσουν την ζωή μας, θα προστατεύουν το περιβάλλον και θα δίνουν ώθηση στην ανάπτυξη.

Ένα σύγχρονο και τεχνολογικά άρτιο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων δεν υποθηκεύει το μέλλον μιας περιοχής. Το μέλλον το υποθηκεύει η διατήρηση της σημερινής κατάστασης.