Συνεδρίασε σήμερα Παρασκευή 4 Μαρτίου για πρώτη φορά η Διατομεακή Επιτροπή Παρακολούθησης και Συντονισμού Θεμάτων Τουρισμού και υποβοήθησης για τη διαχείριση κρίσεων στην Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής στα γραφεία της ΠΕΑΑ στην Παλλήνη, με θέμα την ενημέρωση για το Πρόγραμμα Τουριστικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Αττικής.
Έργο την Επιτροπής είναι η παρακολούθηση και ο συντονισμός θεμάτων τουρισμού, η υποβοήθηση για τη διαχείριση κρίσεων, η παρακολούθηση και ο έλεγχος θεμάτων παραβατικότητας και η διατύπωση προτάσεων στα αρμόδια όργανα για τη λήψη κατάλληλων μέτρων που αφορούν στον έλεγχο των παρανομιών, στην καθαριότητα και την ευταξία της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής.
Στη σύντομη ομιλία του στην έναρξη της συνεδρίασης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα τουριστικής ανάπτυξης της Ανατολικής Αττικής, η οποία αποτελεί τον υποδοχέα για αναψυχή των κατοίκων του λεκανοπεδίου των Αθηνών. «Η ανάπτυξη αυτή μπορεί να προέλθει από την αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής, των δασών – ορεινών όγκων (Πάρνηθα, Πεντέλη, Υμηττός, Λαυρεωτική) και των παραλιών της, αλλά και των μνημείων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, των αρχαιοτήτων και των σημείων ιδιαίτερου οικολογικού ενδιαφέροντος (Εθνικό Πάρκο Σχινιά, Υδροβιότοπος Βραυρώνας κ.α.), καθώς και από την αναβάθμιση του πρωτογενούς τομέα και την προβολή των προϊόντων της Αττικής γης» τόνισε ο κ. Φιλίππου.
Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Θοδωρής Αγγελόπουλος, ο οποίος ενημέρωσε τους παραβρισκόμενους για το Πρόγραμμα Τουριστικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Αττικής που πρόσφατα ανακοίνωσε η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου σε ειδική εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης. Ο κ. Αγγελόπουλος ανέφερε ότι στο Πρόγραμμα αυτό δίνεται ξεχωριστή βαρύτητα στο δημοφιλές τρίπτυχο για την Αττική «Πολιτισμός – Ήλιος – Θάλασσα» πάνω στο οποίο οφείλουν να θεμελιωθούν όλες οι σύγχρονες εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Προτεραιότητα της Περιφέρειας είναι η δημιουργία Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος και Φεστιβάλ Φιλοσοφίας, η αξιοποίηση των Βυζαντινών Μνημείων και Εκκλησιών της Αττικής αλλά και η αξιοποίηση σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού των νέων πολιτιστικών προϊόντων, των λεγόμενων «Αττικών Ραφών», προγραμμάτων και διαδρομών που αφορούν ολόκληρη την Περιφέρεια και διαμορφώνονται με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες χρόνου και ενδιαφέροντος του τουρίστα. «Αττική δεν είναι μόνο η Αθήνα και ο Πειραιάς» επεσήμανε ο κ. Αγγελόπουλος.
Ακολούθησε τοποθέτηση του Καθηγητή Τουριστικής Ανάπτυξης, πρώην Πρύτανη Πανεπιστημίου Αιγαίου Πάρι Τσάρτα, ο οποίος σημείωσε ότι η Αττική είναι ένα brandname χωρίς να είναι προορισμός, ενώ η Αθήνα αποτελεί προορισμό μικρής διάρκειας. Παράλληλα, παρουσίασε σημαντικά στοιχεία για την τουριστική ανάπτυξη της χώρας και ανέλυσε τον τρόπο που αυτά επιδρούν αύξηση του ΑΕΠ και της απασχόλησης.
Η συνεδρίαση συνεχίστηκε με σύντομες τοποθετήσεις από όλους τους συμμετέχοντες και μετά από διαλογική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων – προτάσεων, αποφασίστηκε να υπάρξει συνέργεια όλων των εμπλεκόμενων ανά περιοχή φορέων για την υλοποίηση προγραμμάτων για την τουριστική ανάπτυξη της Ανατολικής Αττικής αλλά και της Αττικής γενικότερα.
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Καίτη Θεοχάρη, Σπύρος Πάντζας και Ιωάννα Στεργίου, εκπρόσωποι δήμων της Ανατολικής Αττικής, εκπρόσωποι από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής, την Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Αττικής (ΕΝΟΑΑ), τον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Λαυρεωτικής, τον Συνεταιρισμό Γυναικών Καπανδριτίου, τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Σχινιά Μαραθώνα, τους Φίλους του Κτήματος Τατοΐου και τους Οργανισμούς Λιμένων Ραφήνας και Λαυρίου.