«Στόχος μας είναι ο Στρατηγικός της Περιφέρειας να δώσει μια ουσιαστική αναπτυξιακή προοπτική στην Ανατολική Αττική και να υπάρξει ο αναγκαίος συσχετισμός με το Ρυθμιστικό Σχέδιο ώστε να μην υπάρχουν αντικρουόμενα σημεία, επιδεικνύοντας στάση ευθύνης, προτάσσοντας σε κάθε περίπτωση το συλλογικό καλό».

Συνάντηση Εργασίας για το Ρυθμιστικό Σχέδιο & το Στρατηγικό Σχεδιασμό

Οι εκπρόσωποι της τοπική κοινωνίας έδωσαν το παρόν και παρουσίασαν τις θέσεις τους για το νέο Ρυθμιστικό Αθήνα – Αττική 2021 και το Στρατηγικό Σχεδιασμό της Περιφέρειας Αττικής 2012-2014, κατά τη συνάντηση εργασίας που διοργάνωσε η Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Κα Χρυσάνθη Κισκήρα, την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου, στο πολιτιστικό κέντρο Γέρακα.

Στη συνάντηση παρευρέθησαν και συμμετείχαν Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι από τους 13 Δήμους περιοχής μας, ο ανεξάρτητος βουλευτής Κος Βασίλης Οικονόμου, η Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Κα Λ. Βασιλάκου, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Αθηνών Κος Κ. Παπαντωνίου, ο πρόεδρος του ΟΡΣΑ Κος Γ. Πολύζος, οι Κοι Αθ. Κατσιγιάννης και Γ. Ηλιόπουλος από το Τ.Ε.Ε., το στέλεχος της ΕΕΤΑΑ Κα Β. Φλέγκα, περιφερειακοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι φορέων της Ανατολικής Αττικής.

Τη συζήτηση άνοιξε η Κα Χρ. Κισκήρα, η οποία κατά το χαιρετισμό της είπε μεταξύ άλλων: «Η σημερινή συνάντηση εργασίας ουσιαστικά αποτελεί δημόσια διαβούλευση, δείχνει την ξεκάθαρη βούληση του Περιφερειάρχη και όλων μας να ανταποκριθούμε μέσα από το θεσμό της αιρετής Περιφέρειας στις σύγχρονες ανάγκες που αναδεικνύονται στην Αττική και να αποτελέσουμε μέρος της λύσης των προβλημάτων. Η Περιφέρεια και οι Δήμοι παρακολουθούν και οφείλουν να συμμετέχουν στις εξελίξεις ως συνδιαμορφωτές. Αυτό που επιθυμώ να αναδειχτεί από τη σημερινή συζήτηση είναι η αδήριτη ανάγκη ενός συνολικού σχεδιασμού του ρυθμιστικού σχεδίου μέσα από έναν πραγματικό και όχι προσχηματικό διάλογο, μέσα από την ανάλυση των σημερινών κοινωνικοοικονομικών δεδομένων, σε συσχετισμό με τις προτάσεις ώστε να είναι τελικά υλοποιήσιμες. Με γνώμονα ότι η ανάπτυξη δεν είναι ΜΕΣΟ αλλά ΣΚΟΠΟΣ, δεν είναι εργαλείο άσκησης πολιτικής αλλά ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ, πρέπει να δείξουμε ΤΟΛΜΗ και ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ. Αυτό θα το πετύχουμε μόνο μέσα από το διάλογο και θα πρέπει οι 2 βαθμοί της αυτοδιοίκησης να συνεργαστούν ώστε τελικά ο Στρατηγικός της Περιφέρειας να δώσει μια ουσιαστική αναπτυξιακή προοπτική στην Ανατολική Αττική και να υπάρξει ο αναγκαίος συσχετισμός με το Ρυθμιστικό Σχέδιο ώστε να μην υπάρχουν αντικρουόμενα σημεία, επιδεικνύοντας στάση ευθύνης, προτάσσοντας σε κάθε περίπτωση το συλλογικό καλό.»

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΟΡΣΑ, Κος Γ. Πολύζος παρουσίασε το σχέδιο νόμου για το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνα – Αττική, και ακολούθησε η Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Κα Λ. Βασιλάκου με την παρουσίαση του Στρατηγικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας.

Κατά τη διάρκεια μιας αναμφισβήτητα ζωηρής συζήτησης, ακούστηκαν οι απόψεις, οι θέσεις και οι αντιθέσεις, σε ένα κλίμα πραγματικής δημόσιας διαβούλευσης. Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να θέσουν στους βασικούς ομιλητές τα φλέγοντα θέματα της Ανατολικής Αττικής και εκφράσουν χωρίς περιστροφές τις απόψεις τους, τόσο για το Ρυθμιστικό Σχέδιο όσο και για το Στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας.

Αυτό που πετύχαμε είναι να κάνουμε έναν ουσιαστικό και ανοικτό διάλογο, όπως απαιτείται για τέτοια σημαντικά θέματα, χωρίς αποκλεισμούς ώστε να συμφωνήσει η τοπική κοινωνία για το μοντέλο της ανάπτυξης που επιθυμεί. Στην Ανατολική Αττική έχουμε κρίσιμα θέματα, όπως το νοσοκομείο, τις υποδομές διαχείρισης απορριμμάτων και λυμάτων, τον πολεοδομικό σχεδιασμό και την αυθαίρετη δόμησης, τις μεταφορές, τη στήριξη του πρωτογενή τομέα, την προστασία του περιβάλλοντος, την τουριστική και πολιτιστική ανάπτυξη, τα οποία πρέπει να τα παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά και να τα εντάξουμε στο συνολικό αναπτυξιακό σχεδιασμό της Αττικής, είτε μέσω του Ρυθμιστικού Σχεδίου είτε μέσω του Στρατηγικού Σχεδιασμού, προσδοκώντας το αυτονόητο αποτέλεσμα: υποδομές και ανάπτυξη.

Η Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Κα Χρ. Κισκήρα κάλεσε τους φορείς να καταθέσουν τις απόψεις μετά το πέρας της συζήτησης, και δεσμεύτηκε ότι με δική της πρόνοια, θα τις προωθήσει στον Οργανισμό Αθήνας και στην ΕΕΤΑΑ, που έχει αναλάβει τη σύνταξη του Στρατηγικού Σχεδιασμού.

Η Κα Κισκήρα τόνισε απερίφραστα ότι οι δύο βαθμοί της τοπικής αυτοδιοίκησης μέσα από μια σχέση συναλληλίας, οφείλουν να δουλεύουν μαζί, να συμφωνούν, να έχουν ξεκάθαρους και μετρήσιμους στόχους και να γίνουν πιο διεκδικητικοί προς την κεντρική εξουσία, κάτι που η ίδια είναι αποφασισμένη να κάνει.