Υπό την προεδρία της Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Κας Χρυσάνθης Κισκήρα πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013, η συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής με θέματα τον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου 2013 και το σχεδιασμό και τις δράσεις της Πολιτικής Προστασίας για την πρόληψη και ετοιμότητα των φορέων στην αντιμετώπιση πλημμύρων, χιονοπτώσεων και σεισμών.

Η Αντιπεριφερειάρχης ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους για το πολύ καλό επίπεδο συνεργασίας, επεμβάσεων και πληροφόρησης που επικράτησε κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο καθώς και για το υψηλό αίσθημα καθήκοντος και υπευθυνότητας που έδειξαν όλοι οι εμπλεκόμενοι.

Το κείμενο της τοποθέτησης της Αντιπεριφερειάρχη στη συνεδρίαση παρατίθεται ολόκληρο παρακάτω:

‘’ ΟΜΙΛΙΑ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΣ ΧΡΥΣΑΝΘΗΣ ΚΙΣΚΗΡΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ’’

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2013

 

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ

 

Σας καλωσορίζω και φέτος και σας ευχαριστώ για την σημερινή σας παρουσία στη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, εν όψει της χειμερινής περιόδου που έχουμε μπροστά μας.

Χαίρομαι ιδιαίτερα που είστε οι περισσότεροι εδώ και μου δίνετε με αυτόν τον τρόπο τη δυνατότητα να σας εκφράσω την ικανοποίησή μου για τη συνεργασία μας κατά τη διάρκεια της φετινής αντιπυρικής περιόδου. Οι επεμβάσεις που κάναμε έγιναν έγκαιρα, το επίπεδο πληροφόρησης ήταν πολύ καλό, και το αίσθημα καθήκοντος και ανταπόκρισης που δείξατε όλοι σας ιδιαίτερα υψηλό.

 

Όλοι μαζί, ανταποκριθήκαμε συντονισμένα και έγκαιρα στα συμβάντα. Και αυτό γνωρίζουμε όλοι πόσο σημαντικό είναι.

Τα κύρια θέματα που θα μας απασχολήσουν στη σημερινή μας συνάντηση είναι ο απολογισμός της αντιπυρικής περιόδου 2013 και οι δράσεις προετοιμασίας για την πρόληψη και αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από πλημμύρες, χιονοπτώσεις-παγετό και από την εκδήλωση σεισμικών φαινομένων. Για την πρόληψη και αντιμετώπιση των σεισμών έχουμε μαζί μας εδώ τον Κο Λέκκα, Αντιπρόεδρο του ΟΑΣΠ και καθηγητή Γεωλογίας στο Παν/μιο Αθηνών, ο οποίος και θα μας ενημερώσει σχετικά.

Η αντιπυρική περίοδος ολοκληρώνεται σε λίγες μέρες στην Ανατολική Αττική και ο απολογισμός της περιλαμβάνει και φέτος αρκετά μέτωπα πυρκαγιάς σε μερικούς από τους δήμους μας.

Η Δ/νση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής με το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής ενεργοποιήθηκε για να συνδράμει στο Πυροσβεστικό Σώμα, με υδροφόρες και εκσκαφικά μηχανήματα, μετά από αίτημα του Κέντρου Επιχειρήσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε 8 συμβάντα. (3 στην Πάρνηθα, 3 στο Μαρκόπουλο, 1 στον Κάλαμο και 1 στον Κουβαρά.)

Παρά την καθοριστική επέμβαση των πυροσβεστικών μέσων για την καταστολή των πυρκαγιών, δυστυχώς δεν καταφέραμε να αποφύγουμε ζημιές για άλλη μια χρονιά σε σπίτια και αγροτικές καλλιέργειες.

Η Περιφέρεια Αττικής – Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής, με στόχο την αποκατάσταση των πληγέντων, ανταποκρίθηκε τάχιστα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της. Έτσι, μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών μας, συγκροτήθηκαν κλιμάκια και έγινε καταγραφή των ζημιών. Επίσης, προχωρήσαμε σε ενέργειες ώστε να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας των πληγέντων περιοχών.

Δεν θα ήθελα να προχωρήσω σε περισσότερες λεπτομέρειες για τον απολογισμό της φετινής αντιπυρικής περιόδου. Θα σας μιλήσει αναλυτικά στη συνέχεια εκ μέρους του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας, ο Κος Γιώτης.

 

 

Η παρουσία μας όλων εδώ σήμερα σκοπό έχει να αποσαφηνίσει το ρόλο και τις αρμοδιότητες του κάθε ενός φορέα που συμμετέχει στο ΣΟΠΠΕ, και θέλω σε αυτό το σημείο να υπογραμμίσω την τεράστια σημασία που έχει αυτό.

Ο κάθε ένας από εμάς πρέπει να έχει ΞΕΚΑΘΑΡΗ εικόνα του τι πρέπει να κάνει, ώστε όταν υπάρξει το πρόβλημα, να αναλαμβάνει άμεσα δράση.

Φαινόμενα σύγχυσης απόψεων και ρόλων όχι μόνο προκαλούν εντάσεις στις κρίσιμες στιγμές αλλά κυρίως μας αποπροσανατολίζουν από τον ΚΟΙΝΟ ΣΤΟΧΟ ΟΛΩΝ μας που είναι η προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών.

Ο ρόλος της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής είναι να συντονίσει όλες τις υπηρεσίες και τους εμπλεκομένους φορείς, με στόχο την εύρυθμη συνεργασία τους σε ακραία καιρικά φαινόμενα όπως είναι οι πλημμύρες και οι χιονοπτώσεις.

Βέβαια, πριν φτάσουμε στην αντιμετώπιση του φαινομένου όταν αυτό εξελίσσεται, οφείλουμε να έχουμε κάνει νωρίτερα όλες τις αναγκαίες προληπτικές ενέργειες.

Η ασφάλεια των πολιτών είναι για εμένα αδιαπραγμάτευτη. Γι’ αυτόν το λόγο, πιστεύω ακράδαντα στην σωστή προετοιμασία και στο σωστό σχεδιασμό προληπτικών ενεργειών.

Είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ, δεδομένης της οικονομικής δυσκολίας και των μειωμένων κονδυλίων, η κοινή προσπάθεια και η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων, τώρα μάλιστα που η Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής έχει επιφορτιστεί με την ευθύνη συντήρησης του οδικού δικτύου, το οποίο πρέπει να διατηρεί ανοιχτό σε περιπτώσεις έντονων καιρικών φαινομένων, όπως οι πλημμύρες και οι χιονοπτώσεις.

Πάνω από όλα, όμως, απαιτείται σωστός και έγκαιρος σχεδιασμός και οργάνωση.

Στη σημερινή μας συνάντηση, σε ό,τι αφορά την πρόληψη και αντιμετώπιση των πλημμυρών, θα σας μιλήσω για τα έργα και τις μελέτες που εκτελούνται ή πρόκειται να εκτελεστούν από την Περιφέρεια Αττικής, Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, είτε από ιδίους πόρους της Περιφέρειας, είτε από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, είτε από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Έτσι, ξεκινώ με τα έργα που θα εκτελεστούν το αμέσως προσεχές διάστημα από την Περιφέρεια. Πρόκειται για:

 • Επούλωση Λάκκων, τάπητες περιορισμένου μήκους και στοιχεία ασφαλείας (στηθαία, κράσπεδα, ηλεκτροφωτισμός, κλπ) οδικού δικτύου ΠΕ Ανατολικής Αττικής, προϋπολογισμού €2.000.000,00 (έχει αναδειχθεί ανάδοχος, αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης).
 • Καθαρισμό ρεμάτων Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, προϋπολογισμού €1.000.000,00 (έχει αναδειχθεί ανάδοχος, έχει σταλεί ο φάκελος για προσυμβατικό έλεγχο στο Ελεγκτικό συνέδριο).
 • Καθαρισμό και συντήρηση φρεατίων υδροσυλλογής – συνδετήριων αγωγών και καθαρισμός οδοστρωμάτων, ρείθρων και ερεισμάτων των οδών αρμοδιότητας Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, προϋπολογισμού €180.000,00 (έχει αναδειχθεί ανάδοχος, γίνεται έλεγχος δικαιολογητικών, αναμένεται υπογραφή σύμβασης). Θα γίνει καθαρισμός φρεατίων σε όλα τα φρεάτια που βρίσκονται στους δρόμους αρμοδιότητας της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής.
 • Βελτίωση – Συντήρηση της οδού Φειδιππίδου στο Δήμο Μαραθώνα, προϋπολογισμού €420.000,00 (υπογράφηκε προγραμματική σύμβαση μεταξύ περιφέρειας και Δήμου Μαραθώνα).

 

Στη συνέχεια, θέλω να αναφερθώ σε τρία πολύ σημαντικά έργα όσον αφορά στην αντιπλημμυρική προστασία που εντάχθηκαν στον προϋπολογισμό του 2014 της Περιφέρειας Αττικής.

 • Εγκρίθηκε προϋπολογισμός €840.000,00 για την αποκατάσταση βλαβών της Λεωφόρου Αχαιών, που διέρχεται από τους Δήμους Ραφήνας – Πικερμίου και Πεντέλης.Η συγκεκριμένη οδός είχε υποστεί μεγάλες ζημιές κατά τις πλημμύρες του περασμένου Φεβρουαρίου.
 • Με προϋπολογισμό €3.000.000,00, εντάχθηκαν στο 2014 οι εργασίες για τη συντήρηση του Οδικού Δικτύου Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής,
 • Καθώς επίσης και οι εργασίες άρσης καταπτώσεων πρανών ρεμάτων Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής με προϋπολογισμό €1.000.000,00.

 

Αναφορικά με τα έργα και τις μελέτες αντιπλημμυρικής προστασίας που εκτελέσθηκαν ή εκτελούνται από την Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής αλλά και για έργα χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ που θα εκτελέσει η Περιφέρεια θα σας μιλήσει λεπτομερώς στη συνέχεια, ο Δ/ντής Τεχνικών Έργων Κος Ασπρουλάκης.

Σε αυτό το σημείο θέλω να σας ενημερώσω ακόμη για τα έργα και τις μελέτες που κρίναμε σκόπιμο να προταθούν για ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τα οποία πιστεύουμε πως θα συμβάλουν καθοριστικά στην καλύτερη θωράκιση μας απέναντι στις πλημμύρες και τα ακραία καιρικά φαινόμενα της χειμερινής περιόδου που έρχεται. Πρόκειται για :

 • Την Ανακατασκευή γεφύρας ρέματος Ραφήνας στη Λεωφόρο Σπάτων, για την οποία αναμένεται την επόμενη βδομάδα η ένταξη τόσο της μελέτης όσο και του έργου. Το ίδιο ισχύει και για:
 • Την Ανακατασκευή κατεστραμμένων τοιχίων αντιστήριξης στην ΕΟ75 Πόρτο Ράφτη – Αγ. Σπυρίδωνας.

Συνεχίζω με:

 • Τα Συμπληρωματικά Αντιπλημμυρικά Έργα Ασωπού Πόταμου.
 • Την Οριστική Μελέτη Αποχέτευσης Ομβρίων Περιοχής Βουρλέζας Πόρτο Ράφτη.
 • Έργα Προστασιας Πρανων στον Αγ. Νικόλαο Αρτέμιδος προς Αποφυγή Διαβρωσης Ακτης.
 • Τη Μελέτη Αντιστήριξης Πρανών Ασωπού Ποταμού.
 • Και την Επισκευή Τοιχίου Αντιστήριξης στην Ε.Ο. 30 (περιοχή Αγ. Παντελεήμονα Μαραθώνα).

 

Τέλος, θα σας αναφέρω έξι ακόμα έργα ώριμα για ένταξη στο ΠΕΠ ΑΤΤΙΚΗΣ ή το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΥΠΕΚΑ) που και αυτά με τη σειρά τους εντάσσονται στο πλαίσιο αντιπλημμυρικής προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής. Αναφέρομαι :

 

 • Στη «Βελτίωση Χάραξης της Επαρχιακής Οδού 29: Δροσιά – Διόνυσος – Ν. Μάκρη», προϋπολογισμού €33.000.000,00
 • Στην Αποστράγγιση Ανατολικού Τμήματος Πόλης Κορωπίου, προϋπολογισμού €8.154.900,00.
 • Στη Διευθέτηση των Ρεμάτων Μάριζας και Παπαχωραφίου Δήμου Παλλήνης, προϋπολογισμού €4.160.000,00.
 • Στη Διευθέτηση Ρεμάτος Λεονταρίου (Μιχαλινού) του Δήμου Παλλήνης, προϋπολογισμού €1.680.000,00.
 • Στη Διευθέτηση Ρεμάτος Κόρμπι από Λ. Βάρης – Κορωπίου μέχρι Εκβολή, προϋπολογισμού €21.356.000,00.
 • Και στη Διευθέτηση Καινούριου Ρέματος Δήμου Μαραθώνα, προϋπολογισμού €4.200.000,00.

 

Λίγο νωρίτερα σας μίλησα για τις αρμοδιότητες και τη σημασία που έχει να έχουμε όλοι ξεκάθαρο στο μυαλό μας το ρόλο μας σε έκτακτες συνθήκες ώστε να μην παρατηρούνται φαινόμενα έλλειψης συντονισμού και αποτελεσματικότητας στην αντιμετώπιση πλημμυρών, χιονοπτώσεων και σεισμών, για τα οποία και συζητάμε σήμερα.

 

Αρχίζω με τις αρμοδιότητες των φορέων όσον αφορά στη συντήρηση των αντιπλημμυρικών έργων:

 

 • Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και τον Ν. 3852/2010 «Καλλικράτης» η αρμοδιότητα καθαρισμού και αστυνόμευσης ρεμάτων και απαλλοτριωμένων χώρων παρά τα ρέματα, ανήκει στις κατά τόπους αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας.
 • Όσον αφορά μελέτες και έργα αντιπλημμυρικής προστασίας αυτά μελετώνται και εκτελούνται από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, μετά από σύμφωνή γνώμη της Κεντρικής Συντονιστικής Επιτροπής της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων.  
 • Τέλος η μελέτη και εκτέλεση έργων συγκράτησης των εδαφών σε δασικές εκτάσεις που η φυσική τους βλάστηση πρόσφατα έχει καταστραφεί από πυρκαγιές, αποτελούν αρμοδιότητα των κατά τόπους Δασικών Υπηρεσιών.
 • ·

 

Και συνεχίζω με τις αρμοδιότητες των φορέων όσον αφορά στην αποτροπή εμφάνισης πλημμυρικών φαινομένων και δυσχερειών στο οδικό δίκτυο:

 

 • Η αποτροπή εμφάνισης πλημμυρικών φαινομένων και δυσχερειών στο οδικό δίκτυο λόγω έντονων βροχοπτώσεων, συνδέεται με την καλή λειτουργία και συντήρηση του δικτύου ομβρίων υδάτων των οδών καθώς και τεχνικών γεφύρωσης αυτών.
 • Η συντήρηση του δικτύου ομβρίων υδάτων των οδών περιλαμβάνει εργασίες όπως καθαρισμός, συντήρηση και λειτουργία των φρεατίων υδροσυλλογής του δικτύου όμβριων υδάτων και των συνδετηρίων αγωγών με τους αποδέκτες, η συντήρηση των καλυμμάτων των φρεατίων επίσκεψης των δικτύων ομβρίων, κλπ
 • Διευκρινίζεται ότι η συντήρηση του οδικού δικτύου των πρώην κρατικών Περιφερειών (εθνικό οδικό δίκτυο πλην αυτοκινητόδρομων) και πρώην Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων (επαρχιακό οδικό δίκτυο), μετά την εφαρμογή του Ν. 3852/2010   «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στις αρμοδιότητες των Περιφερειών.
 • Ειδικότερα για την Περιφέρεια Αττικής, πλέον των ανωτέρω μεταφέρθηκε από 1-9-2011 και η αρμοδιότητα συντήρησης των οδών που άνηκαν στις υπηρεσίες της ΓΓΔΕ (ΔΚΕΣΟ, ΔΚΕΟ, ΔΚΥΕ) του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων
 • Όσον αφορά τη συντήρηση του οδικού δικτύου και των φρεατίων υδροσυλλογής των πρώην Δήμων και Κοινοτήτων που συνενώθηκαν με το πρόγραμμα ‘’Καλλικράτης’’, η αρμοδιότητα αυτή ανήκει στους νέους Καλλικρατικούς Δήμους.

 

Σχετικά με τις χιονοπτώσεις, αναμένεται, όπως έχω πληροφορηθεί, από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, η έκδοση σχετικής εγκυκλίου. Για τις δράσεις και τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης των πλημμυρικών φαινομένων αλλά και των χιονοπτώσεων θα σας ενημερώσει διεξοδικά ο Κος Γιώτης εκ μέρους της Πολιτικής Προστασίας.

Θα ήθελα τώρα να ακούσω τις τοποθετήσεις σας, δίνοντας το λόγο αρχικά στον Κο Λέκκα να μας ενημερώσει σχετικά με το θέμα των σεισμών.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους για την συμμετοχή σας σήμερα και για την συνδρομή σας στο δύσκολο έργο της Πολιτικής Προστασίας.

Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένη από την ουσιαστική συζήτηση που έγινε ακόμα μια φορά στο Συντονιστικό Όργανο.

Να επαναλάβω σε αυτό το σημείο την τεράστια σημασία που έχει η αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων των εμπλεκομένων στο Συντονιστικό Όργανο, για την σωστή και έγκαιρη αντιμετώπιση ακραίων καταστάσεων.

Άμεση προτεραιότητα μας είναι η καλύτερη δυνατή προετοιμασία για τον συντονισμό και την συνεργασία όλων των δυνάμεων και φορέων.

Ευελπιστώ ότι και το φετινό χειμώνα θα συνεργαστούμε όλοι μαζί και θα αντιμετωπίσουμε κατά το καλύτερο δυνατό τρόπο, όποιο φυσικό φαινόμενο παρουσιαστεί.

Με αυτές τις σκέψεις, σας ευχαριστώ και πάλι με την ευχή για ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΗΠΙΟ ΧΕΙΜΩΝΑ. ‘’

Μετά την Αντιπεριφερειάρχη το λόγο πήραν ο Κος Γρηγορίου, Αρχιπύραρχος Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, ο Κος Πράσινος, Δ/ντής Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, ο οποίος πρότεινε και έγινε δεκτό αμέσως να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή για τον άτυχο πυροσβέστη που έχασε τη ζωή του το καλοκαίρι την ώρα του καθήκοντος κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς, σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Κος Γιώτης εκ μέρους του τμήματος Πολιτικής Προστασίας, ο Κος Ασπρουλάκης, Δ/ντής Τεχνικών Έργων, η Κα Αφραταίου Προϊσταμένη Υδραυλικών Έργων, ο Κος Λέκκας, Αντιπρόεδρος του ΟΑΣΠ και Καθηγητής του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών και η Κα Γκουντρομίχου, Προϊσταμένη του τμήματος Σχεδίων Έκτακτης Ανάγκης και Πρόληψης του ΟΑΣΠ.

Οι συμμετέχοντες στο ΣΟΠΠ αναγνώρισαν τα θετικά αποτελέσματα του απολογισμού της αντιπυρικής περιόδου ως προς τη βοήθεια που είχαν από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας και από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και δήλωσαν την ικανοποίησή τους για τη μέχρι τώρα συνεργασία με το τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, εκφράζοντας παράλληλα τις ευχαριστίες τους στην Αντιπεριφερειάρχη η οποία ήταν ανελλιπώς πλάι τους, στο δύσκολο έργο τους, συντονίζοντας και υποστηρίζοντας τις δράσεις τους.

Τέθηκαν ζητήματα που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και αναφέρθηκαν οι τομείς που απαιτούν μεγαλύτερη προσπάθεια και ενίσχυση ενώ έγινε ειδική αναφορά στον καταμερισμό των αρμοδιοτήτων του κάθε φορέα ώστε να είναι πιο αποτελεσματικές τόσο οι προληπτικές ενέργειες όσο και οι δράσεις αντιμετώπισης τη στιγμή που τα φαινόμενα λαμβάνουν χώρα.

Στη συνεδρίαση επίσης παρευρέθησαν και συμμετείχαν καταθέτοντας την εμπειρία τους από την αντιπυρική περίοδο και εκφράζοντας τους προβληματισμούς τους και την αγωνία τους για την πρόληψη και αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων, χιονοπτώσεων και σεισμών οι: Κος Μπαρούτας, Εκπρόσωπος Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, Κα Παντζαρτζή από τη Δ/νση Πολιτικής Προστασίας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, Κος Παπαδάκης, Προϊστάμενος τμήματος Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, Κος Γιαντσούλης, από τις Στρατιωτικές Δυνάμεις ΔΥΒ/ΔΙΣΧΕΑ, Κος Τσιγκούνης από τη Δ/νση Αστυνομίας Βορειοανατολικής Αττικής, Κος Μπατζιάνας από τη Δ/νση Αστυνομίας Δυτικής Αττικής, Κος Κουτρομιχάλης από την Τ.Τ.Αττικής Οδού, Κος Λίτσας από την Τροχαία Κηφισιάς, Κος Μερκούρης από την Τροχαία Κερατέας, Κος Κατσίφης από την Τροχαία Καπανδριτίου-Μαλακάσας, Κα Βλάχου από το Λιμεναρχείο Λαυρίου, Κος Κονσολάκης από το Λιμεναρχείο Ραφήνας, Κος Μπουδράμης από το Λιμεναρχείο Χαλκίδας, Κος Χιώνης από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Λαυρίου, Κος Τζοϊτης από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κρωπίας, Κος Παπαδόπουλος από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Νέας Μάκρης, Κος Βλαχογιάννης από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Οινοφύτων, Κος Μπριόλας από τον 6ο Πυροσβεστικό Σταθμό Θρακομακεδόνων, Κος Καρακώστας από τον 12ο Πυροσβεστικό Σταθμό Παλλήνης, Κος Τσαπούρας από τον 9ο Πυροσβεστικό Σταθμό από το Ολυμπιακό Χωριό, Κος Χριστακόπουλος από τη Δ/νση Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών, Κος Ρέππας από το Δασαρχείο Πεντέλης, Κος Μπαλόπητος από το Δασαρχείο Λαυρίου, Κα Στρατάκου από την Α/Δ Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών Ελ. Βενιζέλος, Κος Καραϊσκάκης από την ΕΥΔΑΠ, Κος Βολιώτης από την ΕΥΔΕ (ΛΣΕΠ), Κα Δαλακούρα από το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, Κος Σταθόπουλος από τον ΣΠΑΠ, Κος Λάλος από την ΕΜΥ, Κα Μανουσάκη και Κος Χαλκιάς από τον ΟΑΣΠ, Κος Δρόγγος και Κος Σαμαράς από την Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας και Πυρασφάλειας Δήμου Βάρης, Κος Κυβρικοσαίος από την Εθελοντική Οργάνωση Δασοπροστασίας Δήμου Λαυρεωτικής, Κα Χασάπη, Κα Δάβαρη και Κος Γαϊτας από την Εθελοντική Ομάδα Δήμου Μαρκοπούλου Μεσοαγαίας, Κος Μποτώνης από την Εθελοντική Ομάδα Δήμου Κορωπίου, Κος Δαμιανόγλυο από το Πυροσβεστικό Σώμα Εθελοντών Νέου Βουτζά, Κα Κατσιρώδη και Κος Κουμπής από το Φορεά Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχινιά-Μαραθώνα και εκπρόσωποι από τους 13 Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικης.