Στο πλαίσιο της εκδήλωσης που διοργανώνει κάθε χρόνο η Πρεσβεία της Ιταλίας στην Αθήνα για τον εορτασμό της Ιταλικής Εθνικής Εορτής, πραγματοποιήθηκε φέτος την Τρίτη 5 Ιουνίου τελετή για την απόδοση τιμής σε τέσσερις Έλληνες που συνέβαλαν στη διατήρηση της μνήμης του τραγικού ναυαγίου του ατμόπλοιου Oria που έγινε στις 12 Φεβρουαρίου 1944 στη νήσο Πάτροκλος με 4.100 νεκρούς ιταλούς στρατιώτες αιχμαλώτους πολέμου.

Ο Ιταλός Πρέσβης κ. Luigi Marras επέδωσε την τιμητική διάκριση του Τάγματος του Αστέρα της Ιταλίας, την οποία είχε απονείμει ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας κ. Sergio Mattarella (σχετ. σύνδεσμος: http://www.gazzettaufficiale.it/eli/id/2018/02/15/18A01009/sg;jsessionid=2Fs18ew6mLzxIn5TPFyeFw__.ntc-as2-guri2a), στον Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής κ. Πέτρο Φιλίππου, ο οποίος αρχικά ως Δήμαρχος Καλυβίων και στη συνέχεια ως Δήμαρχος Σαρωνικού αλλά και Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, οργάνωσε εκδηλώσεις μνήμης και δράσεις για την ανάδειξη της ναυτικής τραγωδίας, στον κ. Αθανάσιο Μαρτίνο με την ευγενική χορηγία του οποίου φιλοτεχνήθηκε το μνημείο που έχει στηθεί στο 60 χλμ της παραλιακής λεωφόρου Αθηνών – Σουνίου στη μνήμη των θυμάτων του ναυαγίου, στον δύτη – ερευνητή κ. Αριστοτέλη Ζερβούδη, οι έρευνες του οποίου οδήγησαν στην ανακάλυψη στοιχείων – ευρημάτων για το ναυάγιο του ORIA και στην κάτοικο των Λεγραινών κα Καλομοίρα Γεωργακοπούλου, η οποία – παιδί τότε – υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας της τραγωδίας.

Κατά την επίδοση των τιμητικών διακρίσεων εκ μέρους του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας, ο Ιταλός Πρέσβης κ. Marras ανέφερε ότι η κίνηση αυτή αποτελεί ένδειξη ευγνωμοσύνης και αναγνώρισης για όσα έκαναν οι τιμηθέντες για την ανάδειξη της τεράστιας ναυτικής τραγωδίας του ORIA, ενός εκ των μεγαλύτερων ναυαγίων παγκοσμίως που για δεκαετίες παρέμενε άγνωστη.

Σε ιδιαίτερα φορτισμένη συγκινησιακά ατμόσφαιρα, παραλαμβάνοντας την τιμητική διάκριση ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής κ. Φιλίππου μίλησε για τη μεγάλη τιμή που αποδόθηκε από τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας στο πρόσωπο των τιμωμένων, ευχόμενος η μνήμη του ναυαγίου του ORIA να αποτελεί ένα μήνυμα ειρήνης και αρμονικής συνύπαρξης των λαών στη Μεσόγειο, μήνυμα που είναι επίκαιρο και αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε αυτή την περίοδο.