Την έγκριση των προγραμματικών συμβάσεων για την κατασκευή δύο έργων στη Δημοτική Κοινότητα Κερατέας του Δήμου Λαυρεωτικής αποφάσισε στη σημερινή (19-7-2018) του συνεδρίαση το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, με εισηγητή, λόγω απουσίας του αρμόδιου χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Πέτρου Φιλίππου, τον Εντεταλμένο Περιφερειακό Σύμβουλο Σπύρο Πάντζα.

Συγκεκριμένα εγκρίθηκε η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης, Αποχέτευσης και Τηλεθέρμανσης Λαυρεωτικής (ΔΕΥΑΤΗΛ) για την κατασκευή του έργου «Αντικατάσταση τμημάτων δικτύων ύδρευσης οικισμών Κερατέας, Αγίου Γεωργίου και Αρί του Δήμου Λαυρεωτικής», συνολικού προϋπολογισμού 3.240.000,00€ (με ΦΠΑ). Το έργο αυτό είναι ενταγμένο στο Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων της Περιφέρειας έτους 2018 και χρηματοδοτείται εξολοκλήρου από ίδιους πόρους αυτής, ενώ θα δημοπρατηθεί και θα εκτελεστεί από τη ΔΕΥΑΤΗΛ.

Σκοπός του έργου είναι η διασφάλιση αδιάλειπτης παροχής καλής ποιότητας νερού στους εξυπηρετούμενους οικισμούς με την κατασκευή ενός σύγχρονου δικτύου διανομής, δεδομένου ότι το υφιστάμενο σύστημα υδροδότησης είναι αφενός ανεπαρκές με αποτέλεσμα κατά τις περιόδους αιχμής να μην μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων και αφετέρου παλαιωμένο με αποτέλεσμα να παρουσιάζει τακτικές βλάβες με σημαντικό για τον φορέα διαχείρισης κόστος. Το έργο θα συμβάλλει στη μείωση της απώλειας νερού από το δίκτυο και συνεπώς στην προστασία του ως φυσικού πόρου και αφορά στην αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης των εξυπηρετούμενων περιοχών (οικισμών) Αγίου Γεωργίου και Αρί με συνολικό μήκος νέων δικτύων 9.663,09 μέτρων, καθώς και στην αντικατάσταση τμημάτων του δικτύου διανομής της πόλης της Κερατέας συνολικού μήκους 9.631,77 μέτρων.

Επιπλέον, το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Κερατέας για την υλοποίηση του έργου «Επισκευή των όψεων του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Κερατέας και διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου», συνολικού προϋπολογισμού 495.000,00€ (με ΦΠΑ). Και το έργο αυτό είναι ενταγμένο στο Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων της Περιφέρειας Αττικής καθώς και στον προϋπολογισμό οικ. έτους 2018.

Ο εν λόγω Ιερός Ναός βρίσκεται στην κεντρική πλατεία Κερατέας στον Δήμο Λαυρεωτικής και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της ναοδομίας του όψιμου ελληνοβυζαντισμού στην περιοχή της νοτιοανατολικής Αττικής. Η ανέγερση του τοποθετείται κατά το διάστημα 1905-1908. Εν τούτοις ο ναός δεν αποτελεί κηρυγμένο μνημείο, εντάσσεται ωστόσο στα προγενέστερα των τελευταίων 100 ετών κτίρια. Με το παρόν έργο θα ολοκληρωθεί η αποκατάσταση των όψεων (βόρεια, νότια, ανατολική) και θα διαμορφωθεί ο περιβάλλων χώρος με στόχο τον ευπρεπισμό του Ιερού Ναού.

Το έργο θα δημοπρατηθεί και θα υλοποιηθεί από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής. Για την υλοποίηση του έργου σημαντική ήταν η συμβολή του προέδρου του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Κερατέας π. Ιωάννη Μωραΐτη και του Προέδρου του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Λαυρεωτικής Σταύρου Ιατρού.

Παρών στη συνεδρίαση ήταν και ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς.

agios dimitrios kerateas.jpg JPG 160,79 KB18/08/21 06:21:16