Στο στρογγυλό τραπέζι που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 4 Ιουνίου στο Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου, με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων σχετικά με την αποκατάσταση του υγρότοπου της Μπρεξίζα, καθώς και την προστασία και ανάδειξη του, παραβρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου.

Η συγκεκριμένη συζήτηση έγινε αποτέλεσε δράση του τριημέρου ενημέρωσης και προβολής του υγρότοπου της Μπρεξίζα, που διοργάνωσε η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων Υγροτόπων (ΕΚΒΥ) και με τη συνδρομή του Δήμου Μαραθώνα, στο πλαίσιο της Πράσινης Εβδομάδας 2015 (GreenWeek), του μεγαλύτερου ετήσιου συνεδρίου σχετικά με την Ευρωπαϊκή Περιβαλλοντική Πολιτική, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 3 – 5 Ιουνίου με βασικό θέμα τη φύση και τη βιοποικιλότητα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της εισήγησης του Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής.

“Θεωρούμε πολύ σημαντική την πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής, η οποία σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων Υγροτόπων (ΕΚΒΥ) και με τη συνδρομή του Δήμου Μαραθώνα, διοργανώνει στο πλαίσιο της Πράσινης Εβδομάδας 2015(GreenWeek), που έχει φέτος ως θέμα τη φύση και τη βιοποικιλότητα, αυτό το τριήμερο ενημέρωσης για την ανάδειξη και συγχρόνως την αποκατάσταση τόσο του υγροτόπου των 400 στρεμμάτων στην περιοχή Μπρεξίζα Μαραθώνα όσο και του σπουδαίου αρχαιολογικού χώρου της Μπρεξίζα.

Όπως όλοι γνωρίζετε, ο Μαραθώνας είναι μια περιοχή έντονου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, καθώς καλύπτει όλες τις αρχαιολογικές περιόδους από τα νεολιθικά χρόνια μέχρι και το τέλος της ρωμαϊκής περιόδου, ενώ ιδιαίτερα σημαντικά είναι και τα βυζαντινά μνημεία στην περιοχή. Εκτός όμως από τα αξιόλογα αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία καθιστούν τον Μαραθώνα ως το επίκεντρο του αρχαιολογικού κόσμου και της αρχαιολογικής επιστήμης, η περιοχή είναι ευρέως γνωστή για τη Μάχη του Μαραθώνα το 490 π.Χ. και τη νίκη των Ελλήνων εναντίον των Περσών. Για τα νεότερα χρόνια, η περιοχή σηματοδοτεί την αναβίωση και τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς κορυφαίο άθλημα των σύγχρονων αγώνων είναι ο Μαραθώνιος Δρόμος.

Επιπλέον, αξίζει να επισημανθούν τα πλεονεκτήματα της περιοχής του Μαραθώνα από περιβαλλοντικής πλευράς, τα οποία επικεντρώνονται κυρίως στο γεγονός ότι είναι μια μοναδική περιοχή εκπληκτικού φυσικού κάλλους, καθώς στα διοικητικά του όρια βρίσκεται τόσο ο υγρότοπος Μπρεξίζα που αποτελεί το κύριο θέμα της σημερινής μας συζήτησης, όσο και το Εθνικό Πάρκο Σχινιά – το σημαντικότερο παράκτιο οικοσύστημα της Αττικής – αποτελούν μοναδικότητες περιβαλλοντικής μελέτης και ανάδειξης όχι μόνο για την Αττική αλλά και για όλο τον ελλαδικό χώρο.

Αν σε όλα τα παραπάνω προστεθεί και ότι ο Μαραθώνας είναι μια από τις ελάχιστες περιοχές στην Αττική, όπου έχει διατηρηθεί ο αγροτικός χαρακτήρας και ο πρωτογενής τομέας παραγωγής αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την τοπική αλλά και την εθνική οικονομία, μπορούμε όλοι να αντιληφθούμε τη μεγάλη σημασία της περιοχής του Μαραθώνα, που έχει πολλαπλές δυνατότητες αξιοποίησης (περιβαλλοντικές ως φυσικό τοπίο, αρχαιολογικές, ιστορικά κ.α.). Αν οι συγκεκριμένες δυνατότητες μελετηθούν και αναδειχθούν με τον σωστό τρόπο, θα συμβάλλουν καταλυτικά και στην τουριστική προβολή της πόλης, η οποία είναι χρήσιμη και απαραίτητη.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, η σημερινή πρωτοβουλία κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, γιατί έχει να προσφέρει πολλά προς αυτή την κατεύθυνση. Αξιολογώντας τα συμπεράσματα του τριημέρου, θα πρέπει πολύ σύντομα όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς – τα αρμόδια υπουργεία, η Περιφέρεια και ο Δήμος, οι τοπικοί φορείς και οι επιστήμονες – να καταλήξουμε στη συγκρότηση ενός συνολικού προγράμματος πολλαπλής ανάδειξης του Μαραθώνα”.